Greek Reports (Ελληνικά)

Υιοθέτηση γνωμοδότησης για την προώθηση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στις τοπικές κοινότητες

Dimitris Papadakis 4d 21 3 17“Η βελτίωση της πρόσβασης σε ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές, θα ενισχύσει την ποιότητα ζωής των ατόμων και τις οικονομικές ευκαιρίες για τις τοπικές και τις νεοφυείς επιχειρήσεις”

Υιοθετήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η γνωμοδότηση για την προώθηση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στις τοπικές κοινότητες, της οποίας σκιώδης εισηγητής είναι ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D).

Η πρόταση περιλαμβάνει δράσεις που αποσκοπούν στην παροχή δωρεάν, ασφαλούς, απεριόριστης τοπικής ασύρματης συνδεσιμότητας (wifi) υψηλής ταχύτητας και υψηλής ποιότητας στα κέντρα του τοπικού δημόσιου βίου όπως πάρκα, πλατείες, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, δημόσια κτίρια, στους χώρους αναμονής των δημόσιων μέσων μεταφορών, νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Για τον κ. Παπαδάκη είναι πολύ σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της συνδεσιμότητας επόμενης γενιάς.

Ωστόσο η ψηφιακή ένταξη δεν πρέπει να εισάγει διακρίσεις σε βάρος των απομακρυσμένων και των αγροτικών περιοχών.

Η βελτίωση της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο θα πρέπει να οδηγήσει σε καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες και τις επικοινωνίες και ως εκ τούτου να έχει θετικό αντίκτυπο στον δείκτη κοινωνικής προόδου των περιοχών.

“Η βελτίωση της πρόσβασης σε ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και υπηρεσίες τεχνολογίας των πληροφοριών (ΤΠΕ), ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές, θα ενισχύσει την ποιότητα ζωής των ατόμων διευκολύνοντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες (π.χ. ηλεκτρονική υγεία και ηλεκτρονική διακυβέρνηση) καθώς και τις οικονομικές ευκαιρίες για τις τοπικές και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, βελτιώνοντας εν τέλει την κοινωνική ένταξη, την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει ως εκ τούτου να διασφαλίσουν ότι δεν παραγκωνίζεται κανείς και ότι το διαδικτυακό περιεχόμενο και οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι προσβάσιμες από όλους, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών με ψηφιακό αναλφαβητισμό και των ατόμων με αναπηρία”, τονίζει ο Ευρωβουλευτής.

Τέλος, ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει ότι δεδομένων των αναγκών συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο στην ΕΕ, της αύξησης του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, που διευρύνεται με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, η οικονομική βοήθεια θα πρέπει να κατανεμηθεί με γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο έτσι ώστε να συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της ΕΕ, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button