Greek Reports (Ελληνικά)

Προς την Επίτροπο Περιβάλοντος

Επιστολή Δάφνι Σ. Παναγίδη * προς την Επίτροπο Περιβάλοντος

Dafnis Panayides 1a LLLL T shirt
Δάφνις Σ. Παναγίδης, Βουλευτής Λεμεσού 1960-66

Κυρία Ιωάννα Παναγιώτου
Επίτροπο Περιβάλλοντος
Λευκωσία

Φίλη Κυρία Επίτροπε

Θέμα; Κότες και οργανικά απόβλητα

Θέλω πρώτα απ’ όλα να σε συγχαρώ για την πολύπλευρη εποικοδομητική περιβαλλοντική σου δράση. Εξάλλου χρονολογείται εδώ και πολλά χρόνια και βρίσκει τώρα το αποκορύφωμα της στην σημαντική θέση που κατέχεις. Σου εύχομαι κάθε επιτυχία και δύναμη να συνεχίσεις το σημαντικό έργο που επιτελείς.

Σου γράφω για να σε απασχολήσω για ένα θέμα το οποίο πιστεύω πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού τόσο του γραφείου σου όσο και των αρμόδιων φορέων.

Αναφέρομαι στο πρόβλημα της περιβαλλοντικά ορθολογικής διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων και συγκεκριμένα των οργανικών αποβλήτων τα οποία αποτελούν πολύ μεγάλο μέρος των οικιακών σκυβάλων. ‘’Αποφάγια, χόρτα, ληγμένα τρόφιμα κ.ά.

Η παραδοσιακή πολιτική διαχείρισης των αποβλήτων εστιάζεται στην κομποστοποίηση και στην ανακύκλωση. Όμως, όπως καλά γνωρίζετε, ως Κύπρος βρισκόμαστε σε πολύ άσχημη θέση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε βαθμό που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να συμμορφωθούμε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες με κίνδυνο να καταδικαστούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην καταβολή αρκετών εκατομμύριων ευρώ .

Επειδή είμαι ευαισθητοποιημένος πολίτης σε θέματα περιβάλλοντος, και αφού ερεύνησα επισταμένα το θέμα της διαχείρισης οικιακών αποβλήτων, κατέληξα ότι ένας καθόλα φυσικός περιβαλλοντικός τρόπος αξιοποίησης των ‘’ποφαγιών’’και των πράσινων απορριμμάτων είναι να διατηρώ μικρόν αριθμό ορνίθων. Έχω και τον χώρο και την κατάλληλη υποδομή.

Μίλησα στον τότε προκάτοχο σας φίλο Παμπο Θεοπέμπτου οποίος με πληροφόρησε ότι, τότε, οι κανονισμοί του Περί Δήμων Νόμου, μου επέτρεπαν να διατηρώ μέχρι 4 κότες.

Εδώ και τρία χρόνια όχι μόνο έλυσα το πρόβλημα με μηδενικά οργανικά απόβλητα στους κάδους για την χωματερή, αλλά και έχω αυγά που δεν είναι προϊόν μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Ξέρω τι τρώγω εγώ τα παιδιά και τα εγγόνια μου αλλά και πολλοί γείτονες. Και όχι μόνο αυτό. Οι γείτονες αγκάλιασαν την ιδέα και κάθε μέρα φέρνουν και τα δικά τους αποφάγια για τις κότες που διατηρώ. Πολλές γιαγιάδες φέρνουν τα εγγόνια τους να χαδέψουν τις ‘’κοτούλες’’ , να τους βάλουν στην χούφτα λίγα σπυριά σιτάρι, και να ανταμειφθούν με το΄΄αβγουλάκι’’ τους.

Σημειώστε ότι ενώ η Ευρωπαϊκή οδηγία μιλά για ένα τετραγωνικό μέτρο για κάθε κότα, εγώ έχω 6 τμ για κάθε ΄κότα, δηλαδή εξαπλάσιο χώρο. Πέραν αυτού, δεν έχω κόκορα για να μη ενοχλώ την γειτονιά, αλλά ούτε και καμία άλλη ενόχληση, όπως κακοσμία, έχει παρατηρηθει. Οι υγειονομικές υπηρεσίες του Δήμου διεπίστωσαν ότι ο χώρος είναι πεντακάθαρος.

Παρόλα αυτά, πρόσφατα οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δήμου Λεμεσού με έχουν πληροφορήσει ’ότι οι κανονισμοί έχουν αλλάξει και δεν επιτρέπεται πλέον η διατήρηση ορνίθων εντός των Δημοτικών ορίων, έστω και αν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Αντί δηλαδή να πηγαίνουμε μπροστά, πηγαίνουμε πίσω!

Δεν ενοχλούν οι σκύλοι και οι γάτοι που μολύνουν τους δρόμους καθημερινώς από μερικούς ασυνείδητους ιδιοκτήτες? Για να μη πω ότι τους θερινούς μήνες πολλές φορές αντικρύζουμε και το αποκρουστικό θέαμα γάτων στους δρόμους που πατήθηκαν από αυτοκίνητα και αποτελούν βρώμα και δυσωδία μέχρι που να απομακρυνθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Έχω σκοπό να ξεκινήσω εκστρατεία αρχίζοντας από σένα, με ενέργειες προς όλους του φορείς με στόχο όχι μόνο να επιτραπεί -υπό προϋποθέσεις βεβαίως– η διατήρηση ορνίθων εντός των Δημοτικών ορίων αλλά και να δοθούν κίνητρα έτσι που να ενθαρρυνθούν όσοι έχουν την κατάλληλη υποδομή να διατηρούν μικρόν αριθμό ορνίθων σαν ένα περιβαλλοντικά σωστό τρόπο μείωσης των οργανικών οικιακών αποβλήτων. Έχω θέσει το θέμα πρόσφατα σε δημόσιο διάλογο για το περιβάλλον τον οποίο οργάνωσε ο Δήμος Λεμεσού με το Ίδρυμα Terra Cypria. Η εισήγηση μου έγινε δεχτή με πολύ ευμενή σχόλια, στα οποία συμφώνησε και ο Δήμαρχος Λεμεσού κος Νίκος Νικολαΐδης.

Πιστεύω ότι θα συμβάλεις με το κύρος σου αλλά και με την περιβαλλοντική σου ευαισθησία να μπει επι τάπητος το θέμα αυτό και να ληφθούν περιβαλλοντικά ορθολογικές αποφάσεις.
Σ ευχαριστώ θερμά κα μένω με βαθιά εκτίμηση

Δάφνις Σ. Παναγίδης * (99414077)

Αντ: Έντιμο Δήμαρχο, Λεμεσού
Υγειονομικές Υπηρεσίες Δήμου Λεμεσού.
Κο. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου
Κο Γιώργο Περδίκη
Κο Αδάμο Αδάμου Πρόεδρο Επιτροπής Περιβάλλοντος Βουλή των
Αντιπροσώπων.

  • Βουλευτής Λεμεσού 1960-66

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button