Greek Reports (Ελληνικά)

Eρώτηση προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με έκδοση NAVTEX από την Τουρκία

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για νέα προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Dimitris Papadakis 6f LLLLΟ Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την έκδοση νέας NAVTEX από την Τουρκία δεσμεύοντας αυθαιρέτως περιοχή 340 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η οποία απέχει μόνο 6,7 χιλιόμετρα από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και 28 χιλιόμετρα από το Λιμανάκι της Πάφου.

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η σχετική NAVTEX εκδόθηκε εν μέσω κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την ίδια στιγμή που η Τουρκία προκαλεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες προβαίνοντας σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς.

Ο κ. Παπαδάκης επισημαίνει ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού παραβιάζονται κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε απαραίτητες ενέργειες για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει για το πώς προχωράει η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας καθώς συνεχίζονται οι προκλήσεις τόσο έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button