Greek Reports (Ελληνικά)

Ο κβαντικός εναγκαλισμός του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας

Roses 1a redΠλησιάζει η ξενόφερτη γιορτή των ερωτευμένων (14 Φεβρουαρίου) και δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε το αιώνιο έργο του Shakespeare (1595) για τους  δυο ερωτευμένους, το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, που ήταν παιδιά δύο οικογενειών με ορκισμένη έχθρα μεταξύ τους, των Καπουλέτων και των Μοντέγων.

Ο Ρωμαίος πήγε  απρόσκλητος στη γιορτή των Καπουλέτων όπου ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα την Ιουλιέτα η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως.

Έτσι, συμφώνησαν να παντρευτούν μυστικά, από το  φίλο του Ρωμαίου ιερέα Λαυρέντιο, ο οποίος πίστευε ότι με αυτό τον τρόπο θα έφερνε ένα τέλος στην έχθρα ανάμεσα στις δύο οικογένειες. Μετά από μια σειρά άτυχων ανατροπών, οι δυο νέοι δεν μπορούν να είναι μαζί και αυτοκτονούν.  Οι οικογένειες συμφιλιώνονται μετά τον θάνατο των παιδιών τους, δίνοντας τέλος  στη βίαιη διαχρονική διαμάχη τους.

Τώρα, ας ξαναγράψουμε τη τραγωδία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» υποθέτοντας ότι τα παιδιά γνωρίζουν σύγχρονη φυσική (μαύρη τρύπα, κβαντικός εναγκαλισμός, σκουληκότρυπα).

Μια μαύρη τρύπα μπορεί να περιγραφεί γεωμετρικά από το εξωτερικό, όπου ο χώρος είναι κυρτός αλλά τα αντικείμενα μπορούν να δραπετεύσουν  και το εσωτερικό μέρος, απ’ όπου  δεν υπάρχει επιστροφή. Το δυο μέρη χωρίζονται από μια φανταστική επιφάνεια, τον ορίζοντα. Ένας αστροναύτης που διαπερνά τον ορίζοντα δεν θα καταλάβει τίποτε, αλλά θα καταδικαστεί να συμπιεστεί σε ένα χώρο με μεγάλη καμπυλότητα χωρίς τη δυνατότητα απόδρασης. Στην πραγματικότητα το εσωτερικό είναι το μέλλον σε σύγκριση με το εξωτερικό και επειδή δεν μπορεί να επιστρέψει στο παρελθόν εγκλωβίζεται εκεί.

Οι εξισώσεις της σχετικότητας (Einstein), που περιγράφουν τη γεωμετρία του χωροχρόνου,  επιτρέπουν την ύπαρξη σκουληκότρυπας: ένα συντόμι μεταξύ μακρινών περιοχών του χωροχρόνου που αν αυτός απεικονίζεται σα μια δυσδιάστατη επιφάνεια, τότε η σκουληκότρυπα  είναι μια «γέφυρα» που ενώνει τα δύο σημεία του χωρόχρονου σε μια τρίτη διάσταση (κάτω από επιφάνεια). Είναι μια υπόγεια σήραγγα που συνδέει δύο απομακρυσμένα σημεία του χωροχρόνου ώστε  το ταξίδι μέσω της να διαρκεί πολύ λιγότερο χρόνο από όσο το ταξίδι μέσω του συνηθισμένου χώρου.

Από τις πιο δύσκολες και παράξενες έννοιες στη σύγχρονη φυσική, εκτός των πιο πάνω, είναι η έννοια του κβαντικού εναγκαλισμού (quantum entanglement), που  περιγράφει μια περίεργη συσχέτιση μεταξύ σωμάτων που βρίσκονται μακριά και φαινομενικά δεν έχουν φυσική επαφή. Για παράδειγμα, αν ρίχνουμε δυο νομίσματα σε απόσταση μεταξύ τους, τα αποτελέσματα δεν θα συμφωνούν. Αν όμως υπάρχει εναγκαλισμός τότε ότι φέρνει το ένα θα φέρνει και το άλλο. Σύμφωνα με τους νόμους της κβαντικής φυσικής, κβαντικός εναγκαλισμός είναι όταν για  αντικείμενα που βρίσκονται μακριά κάτι που συμβαίνει στο ένα να επηρεάζει το άλλο. Η έννοια του κβαντικού εναγκαλισμού και της σκουληκότρυπας ανήκουν στον Albert Einstein και στους συνεργάτες του (1935) που σχολίασε ως: «στοιχειωμένη επίδραση από μακριά».

Τελευταίες μελέτες που έγιναν επί του θέματος (Juan Maldacena, Scientific American, Νοέμβριος 2016) έδειξαν ότι οι έννοιες μαύρη τρύπα, κβαντικός εναγκαλισμός και σκουληκότρυπα  της θεωρίας της σχετικότητας σχετίζονται.

Επιστρέφουμε στους δυο εραστές. Έστω ότι οι Καπουλέτοι  και οι Μοντέγοι μισούνται τόσο πολύ και αποφασίζουν να απομακρύνουν τα παιδιά όσο πιο μακριά μπορούν, σε δυο μακρινούς γαλαξίες. Επειδή τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και γνωρίζουν από φυσική κατασκευάζουν μια σκουληκότρυπα. Από την εξωτερική πλευρά φαίνονται δυο μαύρες τρύπες, μια στο γαλαξία του Ρωμαίου και μια στης Ιουλιέτας. Οι δυο εραστές αποφασίζουν να πηδήξουν ο καθένας στη δική του μαύρη τρύπα. Οι οικογένειες τους, που δεν ξέρουν φυσική, νομίζουν ότι έχουν αυτοκτονήσει. Όμως, λόγω του κβαντικού εναγκαλισμού και της σήραγγας- σκουληκότρυπας, οι δυο εραστές συναντώνται στο εσωτερικό και ζουν τον έρωτα τους.

Δυστυχώς,  θα ζήσουν τον έρωτα τους για λίγο διότι σύμφωνα με το Stephen Hawking αν εισαχθεί ένα σώμα μέσα στη σκουληκότρυπα  θα την αποσταθεροποιήσει και θα καταρρεύσει παρόμοια με μια γέφυρα που γκρεμίζεται και σκοτώνει όσους είναι πάνω. Για αυτό το λόγο λέει ο Hawking, η σκουληκότρυπα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για  ταξίδι στο χρόνο.

Δηλαδή, πάλι οι δυο εραστές πεθαίνουν τελικά.

Ή μήπως όχι.

Όλα αυτά που λέει ο Hawking είναι θεωρίες, δεν έχει γίνει επαλήθευση με πείραμα.

Έτσι, όπως έγραψε ο Einstein το 1950: «μόνο η πείρα θα αποφασίσει για το τι πραγματικά θα γίνει».

  • Υ.Σ.: Παρακολουθώ αυτά που γίνονται στη Μέση εκπαίδευση και «μαραζώνω». Με συνεχείς πειραματισμούς φτάσαμε στο τελευταίο σκαλοπάτι. Η εκπαίδευση δεν θέλει συνταγές (πότε να κάνεις διαγώνισμα, πότε να κάμεις παρατήρηση). Χρειάζεται πάθος από τον εκπαιδευτικό ώστε να μπορεί να μεταδίδει το γνωστικό του αντικείμενο στο μαθητή. Αλλά, με τα σημερινά δεδομένα οι άξιοι και ικανοί εκπαιδευτικοί έχουν εξισωθεί πλήρως με τους ανίκανους και τεμπέληδες. Δεν υπάρχει αξιοκρατία και δεν προβλέπεται να υπάρξει με τα νέα δεδομένα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button