Greek Reports (Ελληνικά)

Επιστολή προέδρου Συμμαχίας Πολιτών προς ΠΤΔ

Κύριον Νίκο Αναστασιάδη

Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

8 Φεβρουαρίου 2017

Η δέσμευσή σας, όπως την καταγράφετε στην επιστολή σας ημερομηνίας 6 Φεβρουαρίου 2017, να συγκαλέσετε ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση προτάσεων για νέα στρατηγική, μόνο ως προκλητική ειρωνεία ή  ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί.

Symmaxia Politon 1a long & narrow logo LLΑν είχατε με προσοχή παρακολουθήσει τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 18 Φεβρουαρίου   2015, ή αν είχατε διαβάσει το έγγραφο που καταθέσαμε, θα είχατε αντιληφθεί ότι η Συμμαχία Πολιτών σας παρουσίασε ολοκληρωμένη Πρόταση Στρατηγικής με συγκεκριμένους στόχους και  σχέδιο δράσης για επίτευξη των  στόχων. Αν ανατρέξετε στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου να θυμηθείτε ότι καμιά ουσιαστική συζήτηση δεν έγινε επί της δικής μας ή όποιας άλλης  Πρότασης.

Σας επισυνάπτω ένα αντίγραφο αυτής της Πρότασης Στρατηγικής με την προσδοκία ότι θα την  διαβάσετε ή έστω θα τη μετροφυλλίσετε αυτή τη φορά.

Όσο μας αφορά, κύριε Πρόεδρε, δεσμεύομαι ( με την πραγματική έννοια του ρήματος) να επικαιροποιήσουμε την Πρότασή μας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα όπως το Brexit κ.α. που μπορούν να τύχουν αξιοποίησης ή επηρεάζουν το Κυπριακό.

Προτού όμως κάνουμε αυτή την προσπάθεια αναμένουμε όπως μας καταθέσετε και το δικό σας Έγγραφο Στρατηγικής. Ποιοι είναι οι στόχοι που θέσατε; Ποιο είναι το σχέδιο δράσης που εφαρμόσατε και εφαρμόζεται για επίτευξη των στόχων σας; Ποιους από αυτούς τους στόχους πετύχατε; Δεν πρέπει να σας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μας δώσετε αυτό το Έγγραφο Στρατηγικής, το οποίο είμαι σίγουρος ότι ετοιμάσατε πριν ξεκινήσετε τις διαπραγματεύσεις. Αλλιώς επιβεβαιώνετε την εκτίμησή μας ότι αυτοσχεδιάζετε ακροβατώντας σε αυταπάτες.

Με την πολιτική (γιατί στρατηγική δεν διαθέτετε) που ακολουθείτε, δυστυχώς οδηγηθήκαμε στο τραγικό δίλλημα να έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της υιοθέτησης των ακραίων τουρκικών απαιτήσεων (που οδηγούν σε λύση τουρκικών προδιαγραφών) και του αδιεξόδου.

Με την πολιτική σας η Τουρκία απέκτησε, δυστυχώς, το πλεονέκτημα να έχει να επιλέξει μεταξύ της μετατροπής της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο μέσα από μια λύση και της παράτασης της κατοχής και της διχοτόμησης.

Με εκτίμηση

Γιώργος Λιλλήκας

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button