Greek Reports (Ελληνικά)

Όταν οι γυναίκες τολμούν…

Duns 1a
Trump’s ethics dance

Όταν ο Ξέρξης είδε την Αρτεμισία, βασίλισσα της Αλικαρνασσού,  να αγωνίζεται πιο γενναία από τους άνδρες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.) όπου ηττήθηκε,  αναφώνησε «οἱ μὲν ἄνδρες γεγόνασί μοι γυναῖκες, αἱ δὲ γυναῖκες ἄνδρες» (δηλαδή, οι άνδρες μου, έγιναν γυναίκες και οι γυναίκες άνδρες), όπως το κατέγραψε ο ιστορικός Ηρόδοτος.

Προηγουμένως η Αρτεμισία ήταν η μόνη ναύαρχος που είχε τολμήσει να διαφωνήσει με τον Ξέρξη σχετικά με την αναμέτρηση με τους Έλληνες στην θάλασσα όπου αυτοί υπερείχαν και ως προς το συγκεκριμένο σημείο της αναμέτρησης. Τα περάσματα στη Σαλαμίνα ήταν στενά και τα πλοία τους μεγάλα και δυσκολοκίνητα ώστε εύκολα τα εμβόλιζαν οι Έλληνες.

Στη δυτική πλευρά της γέφυρας Westmisnster του Λονδίνου βρίσκεται ένα ορειχάλκινο άγαλμα μιας γυναίκας με τις δυο τις κόρες ανάμεσα σε δυο άλογα. Πρόκειται για τη χήρα βασίλισσα των Κελτών Boudicca που τόλμησε να τα βάλει με τη Ρώμη (60 μ.Χ.) η οποία την εξευτέλισε βασανίζοντας και βιάζοντας αυτήν και τις κόρες της δημόσια. Η Boudicca δε δέχτηκε την προσβολή και συνένωσε στρατό 100,00 και κατάσφαξε τους κατακτητές. Όμως η απειρία της και ο καλά οργανωμένος ρωμαϊκός στρατός επεκράτησαν τελικά και η βασίλισσα και οι κόρες της σκοτώθηκαν στη μάχη.

Η συνονόματη μου Ζηνοβία, όμορφη μελαχρινή, γλωσσομαθής και μορφωμένη  βασίλισσα της πολύπαθης Παλμύρας (Συρία), μετά τη δολοφονία του συζύγου της πολέμησε να αναχαιτίσει τους Ρωμαίους (267 μ.Χ.) και εισέβαλε η ίδια στην Αίγυπτο και γειτονικές χώρες. Ήταν ένας ατρόμητος πολεμιστής που πολεμούσε πλάι στους στρατιώτες πάνω στο άλογο ή με τα πόδια εμψυχώνοντας τους. Συνελήφθηκε στη μάχη και αναγκάστηκε να παρελάσει με χρυσές αλυσίδες στην πομπή θριάμβου στη Ρώμη πίσω από το άρμα του Ρωμαίου στρατηγού.

Η Ρωμαιοκαθολική Γαλλίδα ηρωίδα αγία, Ιωάννα της Λωραίνης, (Jeanne dArc) ή Παρθένος της Ορλεάνης, (6/1/1412-30/5/1431) ήταν  μια απλή χωριατοπούλα που έβλεπε οράματα  τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Σε ηλικία μόλις 17 ετών έπεισε τον βασιλιά της Γαλλίας Charles VII  να ηγηθεί του στρατού για απελευθέρωση της χώρας από την αγγλική κατοχή (Εκατονταετής Πόλεμος κατά των Άγγλων στην Γαλλία). Συνελήφθηκε αιχμάλωτη και κάηκε στην πυρά.

Αλλά, όπως φαίνεται και οι σημερινές γυναίκες δεν υστερούν σε μαχητικότητα. Μια μόνο μέρα μετά την επίσημη ανακήρυξη του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ένα πλήθος 500,000 ατόμων, κυρίως γυναικών, τριπλάσιο από όσο παραβρέθηκε στην τελετή του Trump,  μαζεύτηκε στην Πορεία Γυναικών της Washington. Διαδήλωσαν τη διαφωνία τους με τις εξαγγελίες του Trump  σε θέματα ισότητας των δυο φύλων, κλιματικών αλλαγών, εκπαίδευσης και δικαιωμάτων αναπήρων κ.ά. Δήλωσαν με έμφαση ότι αυτή είναι μόνο η αρχή των αντιδράσεων και την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν θέσεις κλειδιά. Καταδίκασαν ομαδικά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πατέρας Trump σχολίαζε την κόρη του Ηβάνκα ως σύμβολο του σεξ και ότι θα πήγαινε μαζί της αν δεν ήταν κόρη του. Ένα πανώ έγραφε «Είμαστε οι εγγόνες των μαγισσών που κάψατε» (μάγισσες του Salem) ένα άλλο «Ντρέπομαι που είμαι Αμερικανίδα». Ορκίστηκαν όλες να μείνουν ενωμένες και να αγωνιστούν για τα πιστεύω τους και ότι αυτή είναι η πρώτη αντίδραση για την προεδρία του Trump  αλλά σίγουρα όχι η τελευταία.

Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν σε πολλές άλλες πόλεις της Αμερικής  (Los Angeles, New York, Chicago, Philadelphia …).

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Connecticut Jeremy Pressman μαζί με την καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων  του Πανεπιστημίου Denver, Erica Chenoweth, υπολόγισαν ότι στις 526 πορείες που καταγράφηκαν στη χώρα έλαβαν μέρος μεταξύ 3,341,823- 4,611,782. Δηλαδή 1 στους 100 Αμερικανούς πολίτες έλαβε μέρος στις κινητοποιήσεις.

Αλλά οι κινητοποιήσεις δεν περιορίστηκαν στην Αμερική. Υπολογίζονται ότι έγιναν 678 πορείες συμπαράστασης ανά τον κόσμο με συμμετοχή περίπου 4,814,000 διαδηλωτών (Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, Αθήνα, Σύδνεϋ, Σιγκαπούρη, Τόκυο … .)

Υ.Σ.1: Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το σκίτσο της Ann Telnaes στην Washington Post (22/1/2017) κάτω από τον τίτλο η «Ηθική του Trump», στο οποίο ο πρόεδρος τώρα Trump κρατά σφικτά αγκαλιασμένη την τυφλή θεά της δικαιοσύνης Θέμιδα και βάζει το χέρι του κάτω από τη φούστα της.

Υ.Σ.2: Στην Αμερική δεν συλλαμβάνουν ή λιντσάρουν κάποιο για τα σχόλια του…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button