Greek Reports (Ελληνικά)

«Μυρίζει» κίνδυνο

Zena Poulli 1aΔε σκοπεύω να επιχειρηματολογήσω για την πολιτική κατάσταση.

Γράφονται τόσα πολλά τις τελευταίες μέρες από ειδικούς αναλυτές, πολιτικούς επιστήμονες και διάφορους άσχετους και μη ώστε θεωρώ πλεονασμό τη δική μου παρέμβαση.

Όμως, η όλη κατάσταση «μυρίζει» κίνδυνο.

Με βασικό δίπλωμα τη φυσική (“Thinking like a physicist”, N.Thompson, 1987) το μυαλό μου έχει προγραμματιστεί να ψάχνει τα αίτια, τις δυνάμεις που κρύβονται πίσω από κάθε γεγονός.

Επιπλέον σε κάθε κατάσταση για επίλυση ή εξαγωγή συμπεράσματος υπάρχουν τα δεδομένα και τα ζητούμενα.

Ορισμένα γεγονότα είναι εξόφθαλμα.

Πώς μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον που στο δικό του λαό συμπεριφέρεται τόσο άσχημα.

Μόλις προχθές παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση την απέλαση του Τούρκου σχεδιαστή μόδας Μαρμπαρός Σανσάλ από τα κατεχόμενα μέρη μας στην Κωνσταντινούπολη όπου τον ανέμενε στη σκάλα του αεροπλάνου φανατισμένος όχλος να τον λυντσάρει.

Το απόγευμα της Δευτέρας (2/1/2017) συνελήφθηκε από την «αστυνομία» του κατοχικού καθεστώτος κατ’ απαίτηση της Άγκυρας και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου από όπου «απελάθηκε» στην Τουρκία με την προγραμματισμένη πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών.

Το έγκλημά του: Ένα βίντεο που ανάρτησε στο YouTube την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και με το οποίο ασκούσε κριτική στην τουρκική κυβέρνηση και στους υποστηρικτές της.

Έκανε λόγο για όργιο διαφθοράς στην Τουρκία, φαινόμενα θρησκευτικού σκοταδισμού, ηθική κατάπτωση και σε σκωπτικό ύφος έλεγε στον τουρκικό λαό ότι διασκεδάζουν για την Πρωτοχρονιά παρά την κατάπτωσή της, αλλά εκείνος δεν διασκεδάζει και θα καταναλώσει μπόλικο αλκοόλ που θα βρει στο σπίτι του και τα μπαρ. (Φιλ., 3/1/2017).

Εκφράζονται φόβοι για την τύχη του. Η είδηση αναφέρει ότι κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, όχλος φανατικών ισλαμιστών και εθνικιστών επιχείρησε να τον λιντσάρει.

Η κοινή λογική απορεί πώς είναι δυνατόν οποιοσδήποτε μη εξουσιοδοτημένο άτομο να μπορέσει να πλησιάσει έστω τη σκάλα του αεροπλάνου, περιοχή απαγορευμένη για ιδιώτες, εκτός και αν υπήρχε όχι μόνο ανοχή αλλά και εμπλοκή ανωτέρων οι οποίοι με μεγάλη καθυστέρηση επενέβησαν για να μην τον σκοτώσει το πλήθος.

Το περασμένο Καλοκαίρι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, κατακλυ-ζόμαστε από πληροφορίες για πογκρόμ στην Τουρκία, διώξεις στο στρατό και μετάταξη στρατηγών (Φιλ 2/8/2016).

Ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις και παύσεις δημοσίων υπαλλήλων και καθηγητών Πανεπιστημίου.

Συνεχίστηκε πογκρόμ εναντίον Τούρκων διπλωματών (13/10/2016, Sigmalive) με την ανάκληση στην Τουρκία 149 άριστα εκπαιδευμένων στρατιωτικών που αποτελούσαν σχεδόν το σύνολο της τουρκικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στη Βρετανία.

Το πογκρόμ συνεχίστηκε (Φιλ, 15/1/2017, από ιστοσελίδα Bruxelles2), όταν από τους περίπου 400 Τούρκους αξιωματικούς που υπηρετούν στις εκτός Τουρκίας δομές της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι 232 είναι «υπό εκκαθάριση».

Το ίδιο εξάλλου ισχύει και για 165 στρατιωτικούς ακόλουθους σε διάφορες πρεσβείες και στρατιωτικές δομές (από σύνολο 264).

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η μαζική υποβολή αιτημάτων παροχής ασύλου από Τούρκους αξιωματικούς σε ξένες χώρες που υπηρετούν επειδή φοβούνται ότι με την επιστροφή θα τύχουν κακοποίησης και βασανιστήρια.

Την Κυριακή (16/1/2017) έγινε πολγρόμ στα κατεχόμενα.

Συνελήφθηκαν συνολικά 11 άτομα, στρατιωτικοί που υπηρετούν στα κατεχόμενα, με την κατηγορία ότι σχετίζονται με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ΦΕΤΟ, και μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην Τουρκία.

Όλα αυτά τα γεγονότα του τελευταίου καιρού προκαλούν από μόνα τους ανασφάλεια.

Γιατί τόση βιασύνη, γιατί συζητούνται καν εγγυήσεις και γιατί η απελευθέρωση έγινε επανένωση, γιατί ακούμε για «οδυνηρούς συμβιβασμούς» και πιθανή κατάργηση της Κυπριακής δημοκρατίας.

Στην καθημερινότητα μας κρίνουμε κάποιον από τις προηγούμενες συναλλαγές του.

Αν στα μικρά ζητήματα ψεύδεται, δεσμεύεται και αποδεσμεύεται με μεγάλη ευκολία, γιατί να τον πιστέψουμε στα μεγάλα.

Τίθεται θέμα αξιοπιστίας για το «λόο του αδρώπου».

Επιπλέον, παρακολουθήσαμε τελευταία όλες αυτές τις κατηγορίες για διαρροή εγγράφων που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά σημαντικά που συμβαίνουν.

Στη φυσική έχουμε τα δεδομένα και τα ζητούμενα οπότε επιλύεται το πρόβλημα και εξάγει συμπεράσματα και ο κοινός θνητός.

Κάποια όμως από τα δεδομένα φαίνεται ότι σκόπιμα αποκρύπτονται.

Πράγματι «μυρίζει» κίνδυνο.

Είναι εκείνο το πρωτόγονο συναίσθημα του κατώτερου εγκεφάλου που νιώθει κάποιος όταν κινδυνεύει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button