Greek Reports (Ελληνικά)

Περισσότερη Δημοκρατία – Πιο υπεύθυνοι πολιτικοί

Ανακλητο-Πρόταση Νόμου Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών

Πρόταση νόμου με την οποία οι πολίτες μπορούν να ανακαλούν τους εκλελεγμένους αντιπροσώπους τους, κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Symmaxia Politon 2b Long & narrow logo LLLΣκοπός της πρότασης νόμου είναι η εισαγωγή νομοθετικού πλαισίου, ώστε να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα ανάκλησης ορισμένων αξιωματούχων, υπό προϋποθέσεις και έπειτα από αίτημα των πολιτών, με απώτερο στόχο την πρόωρη λήξη της θητείας τους.

Ειδικότερα, με τις πρόνοιες της πρότασης νόμου εισάγονται ρυθμίσεις, ώστε να εκπίπτουν από το αξίωμά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι και οι εκλελεγμένοι κοινοτάρχες, σε περίπτωση αθέτησης των προεκλογικών δεσμεύσεων που ανέλαβαν έναντι των πολιτών.

Οι προτεινόμενες με την πρόταση νόμου ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του θεσμού της λαϊκής ανάκλησης με την παροχή στους πολίτες της δυνατότητας να ανακαλούν αξιωματούχους τους οποίους οι ίδιοι έχουν εκλέξει, ενισχύοντας τη συμμετοχή του λαού στο δημοκρατικό πολίτευμα διακυβέρνησης και στην άσκηση ελέγχου στους αιρετούς αξιωματούχους του κράτους.

Με την εισαγωγή της αρχής του Ανακλητού, τα πολιτικά πρόσωπα που εκλέγονται σε κρατικό αξίωμα καθίστανται υπόλογοι έναντι των πολιτών καθόλη την διάρκεια της θητείας τους.

Οι πολίτες ανακτούν την εξουσία η οποία πηγάζει από αυτούς και πραγματική δυνατότητα άσκησης ελέγχου επί των εκλεγμένων αξιωματούχων. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο αποκτά περιεχόμενο η έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας. Με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση το προεκλογικό πρόγραμμα των υποψηφίων αξιωματούχων του κράτους καθίστανται πραγματικό κοινωνικό συμβόλαιο, η παραβίαση του οποίου μπορεί να οδηγήσει τον παραβάτη αξιωματούχο σε απώλεια του αξιώματος του.

Με την ρύθμιση αυτή αναβαθμίζεται ο ρόλος των πολιτών, διευρύνεται η δημοκρατία και ενδεχόμενα να αυξηθεί το ενδιαφέρον και η ενεργός εμπλοκή των πολιτών στην πολιτική και στις εκλογικές διαδικασίες.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός της λαϊκής ανάκλησης εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, το Ανακλητό ήταν ανάμεσα στις προτάσεις του κ. Γιώργου Λιλλήκα για τις Προεδρικές του 2013, ενώ είναι ανάμεσα στις 10 προτάσεις των βουλευτών της Συμμαχίας Πολιτών για τις οποίες δεσμεύτηκαν ότι αν δεν τις  καταθέσουν εντός ενός έτους από την εγκαθίδρυση της νέας Βουλής, τότε αυτόματα οδηγούνται σε παραίτηση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button