Greek Reports (Ελληνικά)

Αποφάσεις Ανώτατης Συγκλήτου Συμμαχίας Πολιτών

Διάσκεψη Γενεύης

15 Ιαν. 2017

Δήλωση Προέδρου Συμμαχίας Πολιτών

Symmaxia Politon 2b Long & narrow logo LLLΗ Ανώτατη Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών συνεδρίασε και εκτιμά:

Πρώτο: Τα αποτελέσματα της Γενεύης αποτελούν κόλαφο για την πολιτική Αναστασιάδη και των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Εκφράζουν χρεοκοπία της πολιτικής των μονομερών υποχωρήσεων. Εκφράζουν  αποτυχία της τακτικής που ακολουθήθηκε με τη συμφωνία του δείπνου. Αποδείχθηκε βεβιασμένη και λανθασμένη η σύγκληση της Διάσκεψης.

Δεύτερο: Η συνέχιση της διαδικασίας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δυο κοινότητες είναι λανθασμένη και επικίνδυνη. Αν στη Διάσκεψη ο κ. Αναστασιάδης μπορούσε να επικαλεστεί το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο επίπεδο τεχνοκρατών, ο κ. Μαυρογιάννης δεν έχει κανένα κρατικό αξίωμα. Είναι ο διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Οι εγγυήσεις αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι τις κοινότητες.

Τρίτο: Κατέρρευσε ο μύθος της προόδου και των συγκλήσεων που έφεραν τις δύο κοινότητες σε απόσταση λύσης. Συνεπώς ήταν παραπλανητική η ενημέρωση των πολιτών και του Εθνικού Συμβουλίου. Τελικά είναι πολλές οι διαφορές σε ουσιώδη ζητήματα και επ΄ ουδενί δεν δικαιολογείται η καλλιέργεια ευφορίας. Η πρόοδος με ασάφειες δημιουργεί προβλήματα, δεν λύνει.

Τέταρτο: Η προσπάθεια ωραιοποίησης αποτελεσμάτων αποσκοπεί μόνο στην απόκρυψη της αποτυχίας της ακολουθούμενης πολιτικής. Αν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε εξασφαλίσει η διάσκεψη να είναι ανοιχτού τέλους, θα είχε κηρυχτεί αδιέξοδο.

Πέμπτο: Αποδείχθηκε λανθασμένη η τακτική διαπραγμάτευσης για δυο χρόνια της πτυχής της διακυβέρνησης, αφήνοντας για την τελική φάση τα κεφάλαια του εδαφικού και της ασφάλειας. Δηλαδή των εγγυήσεων και της αποχώρησης στρατευμάτων. Διαπιστώνουμε ότι το ζήτημα αποχώρησης των εποίκων δεν συζητείται στις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού.

Κατόπιν των πιο πάνω εκτιμήσεων, η Ανώτατη Σύγκλητος αποφάσισε όπως:

  1. Απαιτήσουμε όπως μας δοθούν τα έγγραφα που αποτυπώνουν τις συγκλήσεις. Δεν μπορούμε να αρκεστούμε στην προφορική ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατία για το ποιες συγκλήσεις έχουν επιτευχθεί. Αυτό δίδαξε η Διάσκεψη της Γενεύης.
  2. Ζητήσουμε σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης, της διαδικασίας συνέχισης της με τη μορφή που αποφασίστηκε και γενικότερα της πορείας των συνομιλιών.
  3. Ζητήσουμε χάραξη μιας νέας διεκδικητικής στρατηγικής ικανής να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και να ανοίξει το δρόμο για μια λύση που θα ανατρέπει την κατοχή και τη διχοτόμηση, μακριά και πέραν του ρατσιστικού και διχοτομικού μορφώματος που εδραιώνει και νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα. Να γίνει επιτέλους μια ουσιαστική συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο και όχι συνεδρία παρωδία όπως έγινε τον Φεβρουάριο του 2015.
  4. Από κοινού με κόμματα, οργανώσεις που αντιστρατεύονται την «όποια λύση» και την πολιτική Αναστασιάδη, να αναληφθεί εκστρατεία ενημέρωσης του λαού με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε όλη της Κύπρο. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν την αλήθεια.

Τέλος, η Ανώτατη Σύγκλητος εκφράζει την εκτίμηση και τη στήριξη για τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button