Greek Reports (Ελληνικά)

Διαρροές εγγράφων και εθνικό συμφέρον

Nikos Ioannou 1a drΕπειδή η ιστορία που ακολουθεί είναι πέρα για πέρα αληθινή, ζητώ την κατανόηση όσων, ενδεχομένως θεωρήσουν το περιεχόμενο ακατάλληλο.

Σε φιλική σύναξη κάπου στην Κύπρο, κατέφθασε ένας νέος άνθρωπος ο οποίος περιέγραψε μια σκηνή που του έκανε μεγάλη εντύπωση.

Μια κυρία ελευθερίων ηθών αναστάτωσε το προσωπικό και τους πελάτες σε μία τράπεζα όταν ο ταμίας της ανακοίνωσε ότι υπήρχε εντολή από τον εκδότη της επιταγής, με την οποία είχε αμειφθεί για τις υπηρεσίες της, να μην την εξαργυρώσει!

Μετά τα επιφωνήματα «για φαντάσου», «είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα» κλπ, ως ανεμένετο, ήλθε κι η ερώτηση: «Και ποιος είν’ αυτός;». Η αντίδραση του νέου ήταν, ότι δεν είναι δυνατόν να αποκαλύψει και να διαρρεύσει το όνομα, γιατί θα τον εκθέσει.

Τότε ο θυμόσοφος της παρέας κατέθεσε το εύλογο ερώτημα, κατά πόσο πράγματι θα εθίγετο ο συγκεκριμένος που είχε στο ενεργητικό του τις δύο φάσεις της ιστορίας και εν πάσι περιπτώσει, τι μυστικό προστάτευε, όταν το εγνώριζε το προσωπικό της Τράπεζας, οι πελάτες που ευρίσκοντο εκεί και κατά πάσα πιθανότητα θα το είχε ήδη μάθει …. η σύζυγός του.

Το όνομα ελέγχθη και σε λίγο καιρό ελησμονήθη.

Θυμήθηκα το περιστατικό, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για την διαρροή εγγράφου όπου καταγράφονται οι διαφωνίες μεταξύ των διαβουλευομένων πλευρών για επίλυση του Κυπριακού στη Γενεύη.

Επιχείρησα να διαβάσω το έγγραφο και διεπίστωσα ότι περιείχε τόσες τεχνικές λεπτομέρειες που ήταν αδύνατο να το κατανοήσω εις βάθος. Ήταν, όμως, αρκετές οι επικεφαλίδες των παραγράφων για να πειστώ, ότι στην ουσία δεν υπάρχει κοινός τόπος σ’ αυτή την διαπραγμάτευση.

Και εν κατακλείδι, σκέφτομαι, πόσο επιζήμιο μπορεί να αποβεί για την έκβαση των συνομιλιών το γεγονός ότι εγώ ή ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος και επηρεαζόμενος πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τις διαφωνίες;

Την στιγμή μάλιστα που αυτά τα πράγματα τα ξέρουν οι απέναντι, τα ξέρουν οι εντολοδόχοι μας της Ε.Ε. και του ΟΗΕ που επιτρέψαμε να μετατραπούν σε εντολείς και πάνω απ’ όλα τα γνωρίζει, γιατί τα διαμορφώνει, η δικτατορική κυβέρνηση της κατοχικής δυνάμεως η οποία και κινεί τα νήματα.

Το Εθνικό συμφέρον όπως και η Ηθική διασφαλίζονται και μεγαλουργούν με την διαφάνεια και το φως, όχι με το σκοτάδι και τις παρασυναγωγές.

Είναι προς όφελος της Πατρίδος μας και δη αυτήν την στιγμή, που κρίνεται η επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχει ενημερωμένους πολίτες οι οποίοι να μετουσιωθούν σε συνειδητούς υποστηρικτές ιδεών και όχι προσώπων.

Στην ειδησεογραφία από την Γενεύη κυριαρχεί η αναφορά σε ιστορική μέρα. Είναι σκόπιμο να θυμόμαστε ότι ως ιστορικές καταγράφονται οι μέρες των θριάμβων αλλά και των καταστροφών.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες δεν είναι σαφείς προς τα πού γέρνει η ζυγαριά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button