Greek Reports (Ελληνικά)

Κανένα ουσιαστικό όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά πρόσθετα οφέλη για την Τουρκοκυπριακή πλευρά

Αξιολογώντας τα όσα έγιναν στη Γενεύη διαπιστώνουμε πως στα θέματα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων δεν υπήρξε καμία πρόοδος.

Ανακοίνωση Τύπου

Ο χάρτης που κατέθεσε και δεν έγινε αποδεκτός στην ουσία δεν αποτυπώνει κανένα από τα κριτήρια τα οποία είχαν τεθεί στο Μοντ Πελεράν ούτε έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για τα θέματα του εδαφικού.

EDEK 3c Wall LLLLLΠρόκειται για έναν χάρτη χειρότερο από αυτόν που είχε τεθεί στο σχέδιο Ανάν.

Συνεπώς τίθεται το ερώτημα, γιατί ο ΠτΔ δέχτηκε να προχωρήσουμε στη διάσκεψη όταν δεν ικανοποιήθηκε καμία από τις προϋποθέσεις που τέθηκαν;

Η συνέχιση της συζήτησης μπορεί να εμπεριέχει ως θετικό στοιχείο ότι θα υποχρεώνεται η Τουρκία να τοποθετείται πάνω σε αυτά τα θέματα.

Αυτό όμως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί στην ουσία νομιμοποιεί την πενταμερή και κατ’ επέκταση την απουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι το άμεσα ενδιαφερόμενο μέρος.

Άρα και στα θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού η ευθύνη μεταφέρεται στις δύο κοινότητες.

Αυτό συνιστά ουσιαστικά υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ότι η χθεσινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει ότι η διάσκεψη ήταν πενταμερής με την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ρόλο παρατηρητή, αποδεικνύει τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης η οποία αποδέχθηκε αυτό που για χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία και τα πολιτικά κόμματα απέρριπταν.

Συνοψίζοντας, από το τετραήμερο των διαβουλεύσεων στη Γενεύη δεν υπήρξε οποιοδήποτε ουσιαστικό όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αντίθετα υπήρξαν πρόσθετα οφέλη για την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ως ΕΔΕΚ επιθυμούμε να χαιρετίσουμε για ακόμη μια φορά την ξεκάθαρη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, καλώντας την κυβέρνηση να συμπορευτεί με τη θέση αυτή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button