Greek Reports (Ελληνικά)

Η Ασφάλεια στα Πλαίσια Λύσης του Κυπριακού

Φοίβος Κλόκκαρης

Κυπριακό: Στην κόψη του ξυραφιού

Υπεύθυνες Απόψεις

Προς Απανταχού Πολίτες και Πολιτικούς

Γενικά

Kypriako stin kopsi tou xyrafiou 1a mapΤο Κυπριακό είναι κατ’εξοχήν πρόβλημα ασφάλειας επειδή η Τουρκία, έθεσε απο τη δεκαετία του 1950 , ως στρατηγικό στόχο τον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου  και τη δημογραφική αλλοίωση της,  για λόγους οι οποίοι σχετίζονται με την ασφάλεια της Μικρασιατικής χερσονήσου και την ενίσχυση του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Εκτοτε υλοποίησε τη στοχοθεσία της σε μεγάλο βαθμό και πέτυχε μέχρι σήμερα τη de facto διχοτόμηση του νησιού, με κύρια μέσα τη στρατιωτική δράση και τον εποικισμό.

Η ουσία του Κυπριακού είναι ότι η Τουρκία επιβουλεύεται την Κύπρο ως ζωτικό χώρο επέκτασης της και καταπολεμά κάθε λύση, που δημιουργεί ανεξάρτητο κράτος έναντι των νοτίων ακτών της, για να μην έχουν οι Έλληνες του νησιού αυτονομία και επιλογές στην ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παραμένει άλυτο το Κυπριακό.

Η Τουρκία δεν θέλει πλήρη διχοτόμηση, ούτε δύο τελείως ανεξάρτητα κράτη, ή επίσημη προσάρτηση και ενσωμάτωση των κατεχομένων, αλλά να ελέγχει ολόκληρο το νησί, και  η λύση που εξυπηρετεί και ολοκληρώνει τη στοχοθεσία της Τουρκίας για τη Κύπρο, είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) τύπου σχεδίου Ανάν.

Χαρακτηριστικά της λύσης ΔΔΟ και οι πτυχές του παράγοντα της Ασφάλειας

Η λύση ΔΔΟ τύπου σχεδίου Ανάν, επιβλήθηκε από την Τουρκία και Βρετανία γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών αυτών. Της Τουρκίας, γιατί ολοκληρώνει τη στοχοθεσία της για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου και της Βρετανίας, γιατί διαιωνίζει την παραμονή των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ) στο νησί. Ένα καθεστώς, στο οποίο θα επικρατεί η ισορροπία του τρόμου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, δεν θα προβάλει ποτέ αξιώσεις απομάκρυνσης των ΒΒ. Αυτή η μορφή λύσης, συγκροτεί ένα θνησιγενές κράτος. Εφαρμόσθηκε μόνο στη Βοσνία που σήμερα τελεί υπό κατάρρευση.

Η ΔΔΟ:

  • Καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ)
  • Νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της κατοχής
  • Επεκτείνει την κυριαρχία της Τουρκίας στις ελεύθερες περιοχές και
  • Αποκτά πρόσβαση στις αποφάσεις της Ε.Ε.

Όπως διαμορφώθηκε η ΔΔΟ, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11 φεβρουαρίου 2014, είναι λύση χειρότερη από την παρούσα κατάσταση de facto διχοτόμησης. Η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) αντικαθίσταται από δύο ισότιμα συγκυρίαρχα κρατίδια υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, διασυνδεδεμένα υπο ένα ασαφές καυεστώς;

  • Ένα Συνεταιρισμό, μείγμα Ομοσπονδίας και Συνομοσπονδίας
  • Ένα δυσλειτουργικό, δικέφαλο κράτος υπό Τουρκική επικυριαρχία
  • Ένα κρατικό μόρφωμα, καταδικασμένο σε στρατηγική κατάρρευση ή υποτέλεια στη Τουρκία, επειδή παραβιάζει τις βασικές αρχές, συγκρότησης ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους.

Συγκεκριμένα παραβιάζει τις αρχές:

  • Της ενότητας του κράτους
  • Της δημοκρατίας
  • Της δικαιοσύνης
  • Της λειτουργικότητας και
  • Της ασφάλειας
  • Δεν θα υπάρχει ενότητα του κράτους, αφού η ΔΔΟ διχοτομεί βάναυσα και αφύσικα το έδαφος, το λαό, και τη κρατική εξουσία.
  • Δεν θα υπάρχει δημοκρατία, γιατί παραβιάζει την αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων.
  • Δεν θα υπάρχει δικαιοσύνη, αφού παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Τις αρχές της ισότητας, του εκλέγειν – εκλέγεσθαι, της διαμονής, περιουσίας και την αρχή «ένας άνθρωπος μια ψήφος».
  • Δεν θα υπάρχει λειτουργικότητα, αφού παραβιάζεται η αρχή της απλότητας και η δυνατότητα λήψης απόφασης.

Συγκροτείται ένας πολύπλοκος και υπερμεγέθης κρατικός μηχανισμός σε σχέση με το μέγεθος του νησιού, που είναι παρόμοιο με εκείνο της Κρήτης, με:

  • 3 Κυβερνήσεις, 4 Βουλές, 3 Αστυνομίες, εις διπλούν έως τριπλούν δημόσια υπηρεσία και ημικρατικοί οργανισμοί.
  • Δαιδαλώδεις Διαδικασίες.
  • Διαρχία αξιωματούχων.
  • Διχοτομικές και δυσλειτουργικές ρυθμίσεις.
  • Αδυναμία λήψης απόφασης στις τρεις εξουσίες του κράτους: Εκτελεστική, Νομοθετική, Δικαστική.

Οικοδομείται ένα κράτος στα χαρτιά που είναι αδύνατον να λειτουργήσει στη πράξη. Θα βουλιάξει στο τέλμα του λαβυρίνθου των διαδικασιών και των άπειρων ΒΕΤΟ. Όταν δεν υπάρχει λειτουργικότητα, δεν θα υπάρχει ούτε βιωσιμότητα του κράτους.

Γιατί όμως φθάσαμε στην οικοδόμηση αυτού του εφιαλτικού κράτους της ΔΔΟ;

Επειδή ακολουθήσαμε επί 41 χρόνια την λανθασμένη πολιτική των Διακοινοτικών Συνομιλιών (ΔΣ). Το Κυπριακό δεν είναι μια διακοινοτική διαφορά, αλλά το διεθνές έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος της ΚΔ με την εισβολή, την κατοχή, τον εποικισμό, την εθνοκάθαρση.

Με την λανθασμένη πολιτική μας η Τουρκία πέτυχε:

  • Την απενοχοποίηση της και
  • Την μετατροπή των κατεχομένων σε οιονεί επαρχία της, με τον συστηματικό εποικισμό και με διμερείς συμφωνίες πλήρους εξάρτησης σε όλους τους τομείς(οικονομία, ασφάλεια,επικοινωνίες , νόμισμα, νερό και ρεύμα με αγωγό απο Τουρκία κ.α) χωρίς ουσιαστική αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) και προσφυγή στο ΣΑ/ ΗΕ.Οταν ενα κράτος, δεν αντιδρά στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του απο άλλο κρατος ,αναπτύσσεται σε βάρος του διδικασία διεθνούς εθίμου.

Αποτέλεσμα μετατράπηκε η Κύπρος σε ένα κράτος με εγγενείς συγκρουσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αφού η Τουρκοκυπριακή (ΤΚ), πλήρως εξηρτημένη από την Τουρκία, θα υποστηρίζει τα συμφέροντα της εν λόγω χώρας.

Όταν δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ δύο μερών δεν μπορεί να συγκροτηθεί κοινό βιώσιμο κράτος.

  • Τέλος δεν θα υπάρχει ασφάλεια: Πολιτική, Στρατιωτική, Ενεργειακή, Δημογραφική και Οικονομική. Στο παρόν κείμενο θα αναλυθεί μόνο  η πολιτική, στρατιωτική και ενεργειακή ασφάλεια.

Πολιτική Ασφάλεια

Δεν θα υπάρχει αφού τα συμφωνηθέντα στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, της Νομοθετικής και Δικαστικής εξουσίας, θα προκαλέσουν πολιτική αστάθεια και παράλυση της κρατικής μηχανής ή για να μην συμβεί αυτό, υποχωρήσεις των Ελληνοκυπρίων (ΕΚ) προς τις Τουρκικές θέσεις και μετατροπή τους σε υποτελείς της Τουρκίας.

Συμφωνήθηκε στο επίπεδο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, καταστρατήγηση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, είτε με αριθμητική εξίσωση του 82% των ΕΚ με το 18% των ΤΚ στη Δικαστική Εξουσία και Γερουσία, είτε με ΒΕΤΟ στους ΤΚ στην Εκτελεστική Εξουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που θα οδηγεί σε αναρίθμητα αδιέξοδα.

Θα απαιτείται συναπόφαση των δύο κρατιδίων για όλα τα θέματα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Η επίλυση αδιεξόδων με καταφυγή σε ξένο δικαστή στη Δικαστική Εξουσία ή στο εφεύρημα της κλήρωσης στην Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία προσβάλλει το κύρος του κράτους και καταστρατηγεί την δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων.

Σε κανένα κράτος του κόσμου, δεν υπάρχει η μέθοδος της κλήρωσης για τη λήψη αποφάσεων σε ζωτικής φύσεως θέματα, από επιτροπές που θα υποκαθιστούν ουσιαστικά το υπουργικό συμβούλιο και την βουλή.

Το ΤΚ κρατίδιο, εξηρτημένο από την Τουρκία, λόγω πλειοψηφίας εποίκων και διμερών συμφωνιών που το μετέτρεψαν σε οινεί επαρχία της, θα υποστηρίζει τα συμφέροντα της σε βάρος εκείνων της Κύπρου.

Η Τουρκία μέσω του ΤΚ κρατιδίου και των συμφωνηθέντων στο επίπεδο της ομοσπονδιακής διακυβέρνησης:

  • Θα επιβάλλει τις αποφάσεις στο Κυπριακό κράτος.
  • Θα αποκτήσει τον πολιτικό έλεγχο του.
  • Θα είναι ουσιαστικά παρούσα στην Κύπρο και δεν χρειάζεται επεμβατικά δικαιώματα και εγγυήσεις.

Η Τουρκία βέβαια, επειδή τα θέλει όλα, θα επιδιώξει οφέλη και στο κεφάλαιο της ασφάλειας/εγγυήσεις.

Το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, όπως συμφωνήθηκε θα αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο, εκπόρθησης εκ των ενδον του Κυπριακού κράτους που θα μετατραπεί σε Τουρκικό προτεκτοράτο.

Είναι απαράδεκτο και παραπλανητικό, να δηλώνεται από την κυβέρνηση μας, ότι πετύχαμε πρόοδο στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Όταν οι πολίτες αντιληφθούν την δυσλειτουργικότητα του κράτους και την καταστρατήγηση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, με την τροχοπέδη των ΒΕΤΟ των ΤΚ και την κλήρωση, θα υποστούν σοκ και τρόμο. Δεν είναι δυνατό οι αποφάσεις για τα ζωτικά συμφέροντα του κράτους να αφήνονται στη τύχη.

Στρατιωτική Ασφάλεια

Δεν θα υπάρχει. Οι προτάσεις μας για το κεφάλαιο της ασφάλειας περιλαμβάνουν:

  1. Την πλήρη αποστρατικοποίηση του Κυπριακού κράτους.
  1. Την αποχώρηση του 75% των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ) με την έναρξη εφαρμογής της λύσης, και παραμονή του υπολοίπου 25% (περίπου 10.000, που συνιστούν μια Μηχανοκίνητη Μεραρχία) για μεταβατική περίοδο, απροσδιόριστου χρόνου, συγκεντρωμένων σε ένα στρατόπεδο.
  1. Συγκρότηση Πολυεθνικής Αστυνομικής Δύναμης (ΠΑΔ) δυνάμεως 2.500 ανδρών, χωρίς συμμετοχή Ελλήνων, Τούρκων και Άγγλων για μια μεταβατική περίοδο 5 χρόνων.
  1. Συγκρότηση Συμβουλίου Έκτακτων Αναγκών (ΣΕΑ) μικτής σύνθεσης από ΕΚ και ΤΚ που θα επιλαμβάνεται, βίαιων επεισοδίων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με ενεργοποίηση διαδοχικά και αναλόγως της έκτασης τους:
  • Των Ομοσπονδιακών Δυνάμεων Ασφαλείας (Ομοσπονδιακή Αστυνομία)
  • Της Πολυεθνικής Αστυνομικής Δύναμης και τελικά αν απαιτηθεί
  • Του Συμβουλίου Ασφάλειας (ΣΑ) των ΗΕ για δράση στα πλαίσια του κεφαλαίου VII και αποποίηση του δικαιώματος ΒΕΤΟ των μελών του ΣΑ.
  1. Συνομολόγηση Συμφώνου Φιλίας Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου

Σχόλια

Η πρόταση μας παρουσιάζει τρεις σοβαρές αδυναμίες που αφορούν τη στρατιωτική ασφάλεια.

  1. Η στέρηση του δικαιώματος της Κύπρου να έχει Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ):
  • Ακρωτηριάζει τη κρατική της υπόσταση και
  • Παραβιάζει το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοάμυνας. Θα είναι το μοναδικό κράτος μέλος των ΗΕ και της ΕΕ που θα στερηθεί αυτό το δικαίωμα.
  1. Δημιουργείται σοβαρό κενό ασφάλειας, αφού η πρόταση μας επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση διακοινοτικών ταραχών και παραβλέπει τις εξωτερικές απειλές. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης συμβατικών και ασύμμετρων απειλών που πηγάζουν από το ασταθές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου (ΑΜ) και Μέσης Ανατολής (ΜΑ).

Δεν θα υπάρχει δυνατότητα προστασίας του εδάφους και του εκτεταμένου θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κύπρου μεγάλης γεωπολιτικής αξίας: ΑΟΖ, Φυσικό Αέριο (ΦΑ), FIR με 250.000 υπερπτήσεις ετησίως που αποφέρουν οικονομικά οφέλη.

  1. Η πρόταση μας δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την Τουρκική απειλή. Την μεγαλύτερη απειλή κατά της ασφάλειας της Κύπρου, τόσο στη περίοδο εφαρμογής της λύσης, όσο και μετά. Οι ανησυχίες μας επικεντρώνονται στα εξής σημεία:
  • Η εισήγηση μας θα έπρεπε να προβλέπει την αποχώρηση όλων των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής (ΤΔΚ), πριν την έναρξη εφαρμογής της λύσης Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της συμφωνίας λύσης και την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων είναι υπεραρκετό για την αποχώρηση όλων των ΤΔΚ. Με την παραμονή000 Τουρκικών στρατευμάτων, που συνιστούν περίπου μια Μηχανοκίνητη Μεραρχία, για μεταβατική περίοδο απροσδιόριστου χρόνου μετα την έναρξη εφαρμογής της λύσης, θα υπάρξουν σοβαροί κίνδυνοι, για τον Ελληνισμό της Κύπρου, δεδομένου ότι η ΚΔ και η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) θα έχουν διαλυθεί.

Η τύχη της αφοπλισμένης Κύπρου, θα αφεθεί στα χέρια του Τουρκικού στρατού.

Οι ΤΚ με την εφαρμογή της λύσης, θα πάρουν αμέσως αυτά που επιδιώκουν, δηλαδή την κρατική εξουσία και διεθνή αναγνώριση .Οι ΕΚ δεν θα λάβουν αμέσως αυτά που θα πρέπει να δώσει η Τουρκία( επιστροφή εδαφών, περιουσιών, προσφύγων,απομάκρυνση ΤΔΚ, εποίκων) , αλλά σε μια μεταβατική περίοδο, υπό τον έλεγχο και την ομηρία των Τουρκικών Στρατευμάτων, που θα παραμείνουν μετά την λύση.

  • Δεδομένης της διαχρονικής στάσης της Τουρκίας, έναντι των συνθηκών/συμφωνιών, που υπογράφει  αλλά δεν τηρεί (Λωζάνης, Ζυρίχης/Λονδίνου, Κατάπαυσης πυρός 1974, Γ Βιέννης 1975), και δεδομένης της βάρβαρης  συμπεριφοράς του Τουρκικού στρατού έναντι των αμάχων, όπως το 1974 στη Τουρκική εισβολή, δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Τουρκικός στρατός:
  • Θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των άοπλων Ελλήνων.
  • Θα παραμείνει προσωρινά στη Κύπρο και όχι μόνιμα.
  • Θα συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις εφαρμογής της λύσης.

Να μην μας διαφεύγει ότι η Τουρκία έχει αναγάγει σε επιστήμη τον τρόπο παραβίασης των συνθηκών, με εσωτερικές ρυθμίσεις, και μεθόδους προβοκάτσιας. Ποιός θα  αναγκάσει τα Τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν μετα τη λήξη του χρονοδιαγράμματος παραμονής τους;Μήπως ένα ψηφήσμα του ΣΑ/ΟΗΕ;To ψήφισμα 353/1974 για άμεση απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων  απο την Κύπρο, παραμένει ανεκτέλεστο απο το 1974 , λόγω άρνησης της Τουρκίας να το εφαρμώσει,όπως και   άλλα.( το 541/1983  για  το ψευδοκράτος,,το 550/1984 για την Αμμόχωστο)

Αυτό που είναι τελείως αδικαιολόγητο, είναι ότι η πρόταση για παραμονή 10.000 Τούρκων στρατιωτών, για μεταβατική περίοδο δεν προέρχεται από την Τουρκική πλευρά αλά από την δική μας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο σχέδιο Ανάν οι Τούρκοι απαιτούσαν αρχικά την παραμονή 10.000 στρατιωτών και τελικά συγκατάνευσαν σε 6.000. Η πρόταση μας καταδεικνύει έλλειψη κατανόησης του στρατιωτικού κινδύνου από την παραμονή μιας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας των Τούρκων στην αφοπλισμένη Κύπρο και εκμηδενίζει την διαπραγματευτική μας ικανότητα στο θέμα της αποχώρησης των ΤΔΚ.

Καταδεικνύει ακόμα ότι αγνοείται ή υποβαθμίζεται ή παραβλέπεται, το γεγονός ότι η Τουρκία, χρησιμοποιεί ως κύρια μέσα, τα στρατεύματα και τον εποικισμό, για την επεκτατική στρατηγική της, προς εδάφη τα οποία διεκδικεί, όπως η Κύπρος   , νησιά στο

Αιγαίο, εδάφη στο Ιράκ και Συρία.Αυτά τα μέσα χρησιμοποίησε και για την προσάρτηση της Αλεξανδρέττας το 1939.

Ενεργειακή Ασφάλεια

Δεν θα υπάρχει. Η Τουρκία επιβουλεύεται την ΑΟΖ της ΚΔ και τα πλούσια κοιτάσματα της σε υδρογονάνθρακες.

Επιδιώκει με τη λύση ΔΔΟ, να θέσει υπό τον έλεγχο της την Κύπρο και να πετύχει:

  • Σφετερισμό του ΦΑ της μέσω του ΤΚ κρατιδίου.
  • Ανατροπή προς όφελος της, των ενεργειακών σχεδιασμών για το ΦΑ της ΑΜ.
  • Αδρανοποίηση των στρατηγικών συνεργασιών της ΚΔ με τις γειτονικές της χώρες, στους τομείς της ενέργειας και ασφάλειας.

Η Τουρκία για να εξουδετερώσει τον νέο συντελεστή ισχύος, που απέκτησε η ΚΔ, στο τομέα της ενέργειας, δρομολόγησε επιθετικές ενέργειες σε βάρος της και συγκεκριμένα:

  • Οριοθέτησε παράνομα την υφαλοκρηπίδα της με το ψευδοκράτος.
  • Δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ της ΚΔ και τις συμφωνίες οριοθέτησης που υπέγραψε με τις γειτονικές της χώρες: Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο.
  • Απειλεί την ΚΔ να μην προχωρήσει σε εκμετάλλευση του ΦΑ της, και το 2014 εισέβαλε στην ΑΟΖ της με το πολεμικό ναυτικό της και το ερευνητικό σκάφος Μπάρπαρος.
  • Απαιτεί το ΦΑ της Κύπρου να διακινηθεί προς την ΕΕ μέσω Τουρκίας.
  • Παρενοχλεί με το πολεμικό ναυτικό της τις ερευνητικές δραστηριότητες της ΚΔ στην ΑΟΖ της.
  • Διεκδικεί δυναμικά, μεγάλο μέρος της ΑΟΖ της ΚΔ, περίπου το 40%, περιλαμβανομένου και μέρους πέντε θαλασσοτεμαχίων της ΚΔ, στο θαλάσσιο χώρο ΝΔ της Κύπρου και συγκεκριμένα τα υπ’ αριθμό: 1, 4, 5, 6, 7.
  • Δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου σε ΑΟΖ στις δυτικές θάλασσες της, πέραν των χωρικών υδάτων της. Θεωρεί παράνομα, ότι αυτός ο θαλάσσιος χώρος, επικάθεται στη Τουρκική Υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα κατα παράβαση της σύμβασης των ΗΕ για το δίκαιο της  θάλασσας, δεν αποδέχεται ότι τα νησια του Αιγαιου έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ,.Η Τουρκία επιδιώκει να σφετερισθεί μεγάλα τμήματα της ΑΟΖ της Κύπρου και Ελλάδας στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου -. Ρόδου.Να αποκόψει τη φυσική συνέχεια τών ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας και να οριοθετήσει την ΑΟΖ της απευθείας με την Αίγυπτο.
  • Παραβιάζει συστηματικά τον εναέριο χώρο και το FIRτης Κύπρου, το οποίο διχοτόμησε de facto.

Με τη λύση ΔΔΟ προκύπτουν δύο σοβαρά προβλήματα ενεργειακής ασφάλειας:

  1. Η αφοπλισμένη Κύπρος δεν θα έχει τα μέσα και τις συμμαχίες, να προστατεύσει τον θαλάσσιο χώρο της και τα ενεργειακά αποθέματα της.
  1. Οι ΤΚ, στην υφιστάμενη σύγκρουση συμφερόντων της Κύπρου με τη Τουρκία,σε ότι αφορά το θέμα της ΑΟΖ, θα υποστηρίζουν τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος εκείνων της Κύπρου επειδή είναι πλήρως εξηρτημένοι από την Τουρκία, μέσω των εποίκων και των διμερών συμφωνιών, που μετέτρεψαν τα κατεχόμενα σε οιονεί επαρχία της Τουρκίας, χωρίς ουσιαστική αντίδραση της ΚΔ.

Δεδομένου ότι στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, συμφωνήθηκε συναπόφαση των δύο κρατιδίων για όλα τα ζωτικά θέματα του κράτους, συνάγεται ότι οι αποφάσεις, για τα θέματα ΑΟΖ, ΦΑ, FIR θα λαμβάνονται με τη μέθοδο της κλήρωσης, όπως για παράδειγμα οι αποφάσεις:

  • Καταγγελίας των παραβιάσεων από την Τουρκία του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Κύπρου.
  • Διακίνησης του ΦΑ της Κύπρου προς την ΕΕ μέσω Ελλάδας.
  • Συνέχισης των στρατηγικών συνεργασιών της Κύπρου με τις γειτονικές της χώρες: Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Λίβανο, Ιορδανία.

Στις ενημερώσεις της κυβέρνησης, για το Κυπριακό, καμία μνεία δεν γίνεται στο θέμα της ΑΟΖ, και οι πολίτες βρίσκονται στο σκοτάδι.

Συμπέρασμα

Είμαστε οι ηττημένοι του 1974, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, για να αποδεχθούμε λύση, χειρότερη από την παρούσα κατάσταση de facto διχοτόμησης.

Η ΔΔΟ όχι μόνο καταλύει την ΚΔ που είναι το τελευταίο έρεισμα που μας απέμεινε, όχι μόνο νομιμοποιεί την διχοτόμηση, αλλά επεκτείνει την Τουρκική Κυριαρχία και στις ελεύθερες περιοχές, μετατρέποντας την Κύπρο σε Τουρκικό Προτεκτοράτο.

Η Κυβέρνηση μας, προβάλλει τους κινδύνους από την μη λύση και αποσιωπά τους πολύ μεγαλύτερους από μια κακή λύση, όπως είναι η ΔΔΟ, τύπου σχεδίου Ανάν, που υιοθετήθηκε για το Κυπριακό.

Με αποδεδειγμένη την Τουρκική στοχοθεσία για έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου και τη διαπίστωση ότι οι ΔΣ και η λύση ΔΔΟ εξυπηρετούν αυτή τη στοχοθεσία, επιβάλλεται να αναθεωρήσουμε ριζικά τη στρατηγική μας, για να ανακόψουμε την επέκταση της Τουρκικής Κυριαρχίας καις τις ελεύθερες περιοχές. Να υιοθετήσουμε μια νέα στρατηγική εθνικής επιβίωσης, η οποία να βασίζεται  στην απόρριψη της ΔΔΟ, την απομάκρυνση των ΤΔΚ και εποίκων, την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους πολίτες ,την επανενσωμάτωση   των κατεχομένων στο ενιαίο κρατος της ΚΔ , η οποία να εκσυχρονίσει πλήρως το σύνταγμα της με την  απάλειψη των ΒΕΤΟ και των διχοτομικών και δυσλειτουργικών στοιχείων που επέβαλαν οι Τούρκοι και Αγγλοι το1960.Παράλληλα να ενισχύσει τους συντελεστές  εθνικής ισχύος της και ιδιαίτερα την άμυνα,την οικονομία,το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου με την Ελλάδα και τις στρατηγικές συνεργασίες της με τις γειτονικές της χώρες.

Σήμερα ο Ελληνισμός της Κύπρου βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Οι συνεχείς υποχωρήσεις, μας οδηγούν σε μια θνησιγενή λύση Τουρκικών όρων, που δεν πρέπει να τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα, γιατί δεν θα έχει άλλη επιλογή  παρά να πει για δεύτερη φορά ΟΧΙ. Δυστυχώς τα τελευταία γεγονότα, με την συμφωνία στο δείπνο της 1 Δεκεμβρίου 2016, οπου έγινε αποδοχή όλων των Τουρκικών όρων σε ότι αφορά τη διδικασία  των ΔΣ  , δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδων να αποφύγουμε τέτοια εξέλιξη.

  • Αντιστράτηγος ε.α. πρώην υπουργός άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button