Greek Reports (Ελληνικά)

Το Τέταρτο Πραξικόπημα ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία

Petros Assiotis 4d LΗ απόπειρα με την χρήση ένοπλης βίας η και πολιτικών μέσων για κατάργηση μιας κυβέρνησης ή και οποιουδήποτε κράτους συνιστά πραξικόπημα

Στην χώρα μας έγιναν απόπειρες πραξικοπημάτων, τόσο ένοπλης βίας όσο και πολιτικών μέσων.

Στην χώρα μας επικρατεί η αντίληψη έγινε μόνο ένα πραξικόπημα και αυτό με την χρήση ένοπλης βίας, αυτό του 1974. Είχε οργανωθεί από την Χούντα των Αθηνών με την συμμετοχή ανδρών της Εοκα Β. Στο νησί μας, από της ιδρύσεως και εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχαμε σαν πολίτες την ατυχία να βιώσουμε τρία πραξικοπήματα και ένα, το τέταρτο, ίσως το χείριστο να βρίσκεται υπό εξέλιξη.

Στην διαμόρφωση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκική πλευρά, με επικεφαλής τον διαμορφωτή της εθνικής πολιτικής της Τουρκίας για την Κύπρο, καθηγητή Νιχάτ Ερίμ, έβαλε τόσα πολλά διαχωριστικά στοιχεία που επέφεραν ρήξη της Τουρκοκυπριακής μειονότητας με το κράτος και την Ελληνοκυπριακή πλειοψηφία. Απώτερος στόχος της Τουρκικής εθνικής πολιτικής ήταν, και είναι, η ανακατάληψη της Κύπρου, χρησιμοποιώντας την Τουρκοκυπριακή μειονότητα Με τα αιματηρά γεγονότα του 1963-64, όπου σε αστυνομικό έλεγχο Τουρκοκυπριακού αυτοκινήτου που κινείτο ύποπτα σε περιοχή της Λευκωσίας, έπεσαν οι πρώτοι πυροβολισμοί.

Έτσι ξεκίνησε το πρώτο πραξικόπημα από πλευράς Τουρκοκυπρίων, με χρήση ένοπλης βίας. Όταν είδαν πως μόνο με την ένοπλη βία δεν θα μπορούσαν να καταλύσουν το κράτος ή να πάρουν την αρχή, ακολούθησε το δεύτερο σκέλος του πραξικοπήματος τους, το πολιτικό. Αποχώρησαν όλοι οι Τουρκοκύπριοι Υπουργοί και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι από την Κυβέρνηση στη προσπάθεια τους να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Απέτυχαν μεν, αλλά δημιούργησαν θύλακες με τον Τουρκοκυπριακό πληθυσμό, που ίσως να ήταν το πρώτο βήμα μιας έμμεσης διχοτόμησης.

Το 1970 ιδρύθηκε η παράνομη οργάνωση του Εθνικού Μετώπου που δημιούργησε μια ανώμαλη κατάσταση στο νησί. Ήταν προπομπός μεγάλων δεινών για τον τόπο μας καθώς μετά ιδρύθηκε Εοκα Β με την κάθοδο του στρατηγού Γρίβα στην Κύπρο. Την 15ην Ιουλίου εκδηλώθηκε το πραξικόπημα που διέταξε την Εθνική Φρουρά να φέρει σε πέρας με την στήριξη μελών της Εοκα Β, ο αρχηγός της Χούντας των Αθηνών, Δημήτριος Ιωαννίδης. Αυτό ήταν το δεύτερο πραξικόπημα για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και έφερε την καταστροφή στην Κύπρο με την παράνομη Τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιβίωσε, ξεπέρασε τις δυσκολίες που προέκυψαν με το προσφυγικό κύμα όχι όμως και την απώλεια 37% του εδάφους της. Στο δρόμο, το 2004, συνάντησε το τρίτο, καθαρά πολιτικό πραξικόπημα που έφερε το κωδικό όνομα, Σχέδιο Ανάν. Προνοούσε την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω παρθενογένεσης, και την δημιουργίας ενός νέου μορφώματος. Το Σχέδιο Ανάν, είχε δημιουργηθεί πίσω από σκοτεινές πόρτες, από τους συνήθεις ύποπτους της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας και την Τουρκία. Αυτούς που απώτερος στόχος με την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εγκατάσταση ενός κράτους μαϊμού, να ελέγχουν τον αμύθητο πλούτο της Κυπριακής ΑΟΖ σε Φυσικό Αέριο και Πετρέλαιο.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ο φονιάς πάντα επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Έτσι και τώρα η Τουρκία καθόρισε την Γενεύη για να προσπαθήσει να ολοκληρώσει την διάλυση του Κυπριακού κράτους. Έτσι βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο του τέταρτου πολιτικού πραξικοπήματος, πίσω από σκοτεινές πόρτες, όπως τότε με το πραξικόπημα του Σχεδίου Ανάν. Ενορχηστρωμένο και πάλι από τους ίδιους συνήθεις ύποπτους και την Τουρκία, όπως το 74 με συμμετοχή δικών μας ανθρώπων. Ίσως  εκεί να παιχτεί η τελευταία του πράξη, πού και τότε θυσιαστήκαμε στον βωμό της Τουρκάλας Αίσιε που πήγε πυρακτωμένες διακοπές στην Κύπρο το 74. Μπορεί εκεί απλά να κωδικοποιεί ; θεί το όνομα του και να εκδηλωθεί αργότερα.

Αν κυκλοφορήσεις όμως ανάμεσα στον απλό κόσμο, και τον αφουγκραστείς, θα ακούσεις κάτι σαν βουητό, έναν υπόκωφο θόρυβο. Είναι ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί καθώς αντιλαμβάνεται πως πραξικοπηματικά καταλύεται το κράτος του, η μόνη ασπίδα ασφαλείας έναντι στην Τουρκία. Και αν εκραγεί θα είναι φωτιά και λάβα στο πέρασμα του.

  • Κίνηση για την Προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button