Greek Reports (Ελληνικά)

Πάει ο παλιός ο χρόνος 2016…

Zena Poulli 1aΣτις 9 Νοεμβρίου 1989 έπεσε το τείχος του Βερολίνου.

Στις 9 Νοεμβρίου 2016, 27 χρόνια μετά, εκλέγεται πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Donald Trump, ο οποίος επαναλάμβανε στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα κτίσει τείχη στα σύνορα με Μεξικό.

Τα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό έχουν μήκος 1950 μίλια από τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού και αποτελούν ένα πολυσύχναστο μέρος.

Ο Donald Trump υποσχέθηκε να κτίσει ψηλά τείχη σε όλο το μήκος των συνόρων για να εμποδίσει παράνομους μετανάστες να μπαίνουν στη χώρα.

Αυτή ήταν μόνο μια από τις αντιφάσεις που μας προέκυψαν το 2016.

O ίδιος (Donald Trump) έκαμε αρκετές αντι-επιστημονικές δηλώσεις πριν την εκλογή του.

Για παράδειγμα είπε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί συνωμοσία των Κινέζων, θέτοντας σε κίνδυνο τη διακρατική συμφωνία του Παρισιού.

Η Σύμβαση-Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) υπογράφηκε στο Παρίσι στις 12 Δεκεμβρίου 2015 χαράζοντας μια νέα πορεία για τις κοινές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή σχετικά γρήγορα (4/11/2016), που δηλώνει την επιθυμία όλων για προστασία του περιβάλλοντος και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για ένα καλύτερο μέλλον.

Όλες οι χώρες επιδιώκουν την αειφόρο ανάπτυξη.

Η κλιματική αλλαγή εξασκεί τεράστια πίεση και επηρεάζει την οικονομική αύξηση και ανάπτυξη ταυτόχρονα προκαλώντας ανεπιθύμητα φαινόμενα.

Για παράδειγμα, το φαινόμενο El-Nino που έχει επηρεάσει πάρα πολύ κόσμο.

Όπως αναφέρει ο Νομπελίστας José Ramos-Horta και πρώην πρόεδρος του μικρού νησιού Timor-Leste, έχει υποστεί αρνητικές συνέπειες το 10% του πληθυσμού (120,000) του νησιού εξαιτίας του El-Nino.

Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να προσπαθήσουν να θέσουν σε εφαρμογή τη συμφωνία και να βοηθήσουν τις φτωχές και ευάλωτες χώρες που είναι συνήθως και τα αθώα θύματα.

Όμως, το μέλλον όσο αφορά αυτόν τον τομέα παραμένει επικίνδυνα αβέβαιο διότι ο Trump έθεσε ήδη υπεύθυνο για θέματα περιβάλλοντος ένα σκεπτικιστή.

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής εγείρει, μεταξύ άλλων, και ο διάσημος αστροφυσικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Oxford, Stephen Hawking, σε πρόσφατη επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «The Guardian» (2/12/2016).

Ο Hawking ανησυχεί ότι ο απομονωτισμός της κάθε χώρας (π.χ. Brexit, Trump) και η επικέντρωση στα δικά της τοπικά προβλήματα δεν αφήνει χώρο για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υπολογίζει ταυτόχρονα ότι λόγω των αυξανόμενων περιβαλλοντικών προκλήσεων και της εξάντλησης των φυσικών πόρων, η ανθρωπότητα θα μπορεί να ζήσει μόνο ακόμα 1000 χρόνια στον πλανήτη γη.

Δηλώνει επίσης ότι «τώρα έχουμε την τεχνολογία να καταστρέψουμε τον πλανήτη στον οποίο κατοικούμε, αλλά δεν έχουμε αναπτύξει την ικανότητα να το αποφύγουμε».

Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, είπε, ο πλανήτης γη περνά πολύ δύσκολη φάση.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο άνθρωπος θα έχει σύντομα κατακτήσει άλλους πλανήτες ώστε να μπορεί να μεταβαίνει εκεί.

Ήδη η NASA εξερευνά νέους πλανήτες.

Αλλά όπως επισημαίνουν με ανησυχία οι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Scientific America στο τελευταίο τεύχος, κάθε νεοεκλεγείς πρόεδρος αλλάζει τους στόχους της εξερεύνησης με αποτέλεσμα αυτό να στοιχίζει κόπο, χρόνο και χρήμα.

Ο Barack Obama άλλαξε το στόχο που έθεσε ο George W. Bush από το φεγγάρι στον Άρη.

Ο Donald Trump δήλωσε ήδη ότι θα αναθεωρήσει το πρόγραμμα του διαστήματος.

Εκτός της περιβαλλοντικής κρίσης, ο απερχόμενος χρόνος σημαδεύτηκε από πολέμους, συγκρούσεις και τρομοκρατικές ενέργειες.

Επιπλέον, επιστημονικές έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κατέδειξαν ότι το φαινόμενο του ρατσισμού εντείνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Η φτώχεια και η ανισότητα ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους.
Το τέλος του 2016 βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία όχι «εκλιπούσα», αλλά να προσπαθεί να ευημερήσει, να επανέλθει στις παλιές καλές μέρες.

Ευχόμαστε να συνεχίσει να υπάρχει και τον επόμενο χρόνο.

Ο επόμενος χρόνος θα μας αποκαλύψει τι θα γίνει.

ΚΑΛΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button