Greek Reports (Ελληνικά)

Στο Παλάτι πανηγυρίζουν και στο Προεδρικό στον … κόσμο τους

Costas Mavrides 7g L July 2015 providedΗ Τουρκία βυθίζεται στην απολυταρχία, αστάθεια και οικονομικά αδιέξοδα.

Αυτά τεκμηριώνουν Τούρκοι ακαδημαικοί/αναλυτές του εξωτερικού και άλλοι.

Χαρακτηριστικά, εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει αλλοίωση οικονομικών δεικτών στην Τουρκία, προσαρμοσμένα στις διαταγές του νεοσουλτάνου, όπου έχει επικρατήσει παράνοια χωρίς επιστροφή. Ο Ερντογάν βλέπει την οικονομία, το δυνατό του χαρτί, να συντρίβεται, την τουρκική λίρα να κατρακυλά, τα ξένα και εγχώρια κεφάλαια να διαφεύγουν και πολίτες να δραπετεύουν αναζητώντας ασφαλές μέρος. Απεγνωσμένα πρότεινε εμπόριο με ανταλλαγή προϊόντων με άλλες χώρες (π.χ. με Ρωσία), πράγμα που απορρίφθηκε επειδή χρειάζονται σκληρό συνάλλαγμα σε δολάριο/ευρώ και όχι την τουρκική λίρα.

Μετά το πρόσφατο μακελειό στην Κωνσταντινούπολη (31η επίθεση στην Τουρκία σε ενάμισι χρόνο), στο Παλάτι του Ερντογάν δεν έκρυψαν την χαρά τους.  Αμέσως μετά την επίθεση, ο Burhan Kuzu, κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, ανακοίνωσε με πανηγυρικό τρόπο τις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές που προεκτείνουν τον Ερντογάν στην εξουσία «για πολλά χρόνια και με τρόπο που δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του συστήματος χωρίς αίμα»! Μετά από κάθε επίθεση, το ρήγμα βαθαίνει και διευρύνεται καθώς ο κύκλος των φυλακίσεων και καταπίεσης επεκτείνεται. Σήμερα, στην Τουρκία φυλακίζεσαι ακόμη και για αποστολή μηνυμάτων προς το υποσυνείδητο, αλλά η απόδραση κεφαλαίων και ανθρώπων διογκώνεται.

Την περασμένη βδομάδα εξηγούσαμε ότι καθώς «κοσμογονικά συμβαίνουν στην περιοχή, με την Τουρκία να απομονώνεται και με συντριπτική στήριξη στις θέσεις μας για λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, στο Προεδρικό της Κύπρου ζουν σε δικό τους κόσμο και είναι οι μόνοι που διασώζουν τον Ερντογάν.» Ενώ στην ΕΕ υπάρχει σαφής κατανόηση, οι μόνοι που δημόσια εξήγησαν την … ανάγκη κάποιας μορφής τουρκικών εγγυήσεων και παραμονής κατοχικών στρατευμάτων σε βάθος χρόνου, είναι Ε/κ πολιτικοί με προεξάρχοντες τον Πρόεδρο και τον Υπ. Εξ. της Κύπρου.

Δύο δηλώσεις τις τελευταίες μέρες φανερώνουν ότι το Προεδρικό της Κύπρου ζει στον δικό του κόσμο.

Ο Ν. Αναστασιάδης επιμένει να αναγνωρίζει «θετική ρητορική στην Τουρκία», ενώ ο  Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις και Κυπριακό δήλωσε ότι «έχουμε μπει σε μια τροχιά αρνητικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, διότι έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα…, η οποία εκφράζεται πολλές φορές με απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών».  Ένας από τους δύο, είναι εκτός πραγματικότητας. Επιπλέον, ο στενός περίγυρος του Προέδρου δεν συμμερίζεται την πραγματικότητα όπως ο ίδιος.

Χαρακτηριστικά, πριν την περιβόητη «κωλοτούμπα», η δέσμευση του να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για να προχωρήσουν οι συνομιλίες στα θέματα ασφάλειας ήταν σαφής: να παραδώσει η τουρκική πλευρά χάρτη βάσει συμφωνηθέντων κριτηρίων για τις περιοχές που θα τεθούν υπό Ε/κ διοίκηση, ενώ όλα τα υπόλοιπα (θέματα διακυβέρνησης, Προεδρία κ.ά.) έπρεπε να έχουν συμφωνηθεί ή να βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας. Τις προάλλες μάθαμε από τον διαπραγματευτή μας Α. Μαυρογιάννη ότι «παραμένουν αρκετές εκκρεμότητες, εκ των οποίων ορισμένες πολύ σημαντικές, ειδικότερα στο περιουσιακό». Στο περιουσιακό! Τα φερέφωνα του Προεδρικού διέκοπταν εκπομπές για να «ξεκαθαρίσουν ότι το περιουσιακό έχει κλείσει με πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος ιδιοκτησίας σε όλους τους εκτοπισμένους/ιδιοκτήτες στα κατεχόμενα». Τώρα, ο διαπραγματευτής μας επιβεβαιώνει ανοικτά ζητήματα που περιλαμβάνουν και το περιουσιακό!

Δυστυχώς, οι στρατευμένοι δεν έχουν δική τους άποψη. Τους υποβάλλουν τι να πουν.

Το κέντρο βάρους της Τουρκίας ως κράτους και κοινωνίας που κράτησε σχεδόν ένα αιώνα υπό καταπίεση, μετατοπίζεται ραγδαία. Όλοι το ξέρουν εντός και εκτός Τουρκίας. Μόνο στην Κύπρο ο Πρόεδρος καταλάβει άλλα, διακρίνει θετική ρητορική της Τουρκίας και προτείνει εμπλουτισμένες εγγυήσεις με κατοχικά στρατεύματα.

Είναι ανώφελο πλέον να ρωτάμε γιατί, επειδή προέχει να διασώσουμε την ύπαρξή μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button