Greek Reports (Ελληνικά)

Κ. Μαυρίδης: Τιμωρία του καθεστώτος Ερντογάν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Με παρεμβάσεις του στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας και στην Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) έθεσε το ζήτημα της αποτελεσματικής Ευρωπαϊκής πολιτικής προς την Τουρκία.

Mavrides && 2bΟι συζητήσεις έγιναν στην παρουσία του Τούρκου δημοσιογράφου Can Dündar, ο οποίος φυλακίστηκε και καταδιώκεται από το καθεστώς Ερντογάν επειδή αποκάλυψε την συνεργασία του Ερντογάν με το Ισλ. Κράτους με την αποστολή πολεμικού και άλλου υλικού στους τζιχαντιστές και ήταν ένας από τους τρεις υποψηφίους για το βραβείο Ζαχάρωφ 2016.

Ο ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι με τον Ερντογάν στην εξουσία, η Τουρκία είναι σε δρόμο χωρίς επιστροφή, χωρίς καμία πιθανότητα επαναφοράς των βασικών κανόνων δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο παρατήρησε, η εμμονή της ΕΕ σε αποστολή πολιτικών μηνυμάτων και επαφές με το καθεστώς Ερντογάν, είναι εκ των προτέρων αποτυχημένη προσέγγιση, αφού η πολιτική επιρροή της ΕΕ προς την Τουρκία είναι ήδη νεκρή. Όσοι αναζητούμε ευρωπαϊκή επιρροή προς την Τουρκία, ένα μόνο εργαλείο έχουμε πλέον, την επιβολή ουσιαστικού οικονομικού κόστους. Με αυτό τον τρόπο θα συνδράμουμε στη αντίδραση της ίδιας της τουρκικής κοινωνίας ενάντια στο καθεστώς Ερντογάν, όπως θα κάναμε για κάθε άλλο απολυταρχικό καθεστώς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εκείνοι που επιζητούν επιρροή πάνω στην Τουρκία, αλλά δεν υιοθετούν την επιβολή οικονομικού κόστους, πρέπει να προτείνουν εναλλακτική αποτελεσματική πολιτική.

Σε επικριτική υπόδειξη συναδέλφου του ευρωβουλευτή (γνωστού φιλότουρκου) προς τον Τούρκο δημοσιογράφο ότι η αποκάλυψη  εκ μέρους του δημοσιογράφου κρατικών μυστικών της Τουρκίας προκάλεσε τη φυλάκιση και καταδίωξη του, ο κ. Μαυρίδης συμμερίστηκε την άποψη του δημοσιογράφου ότι τα διεθνή εγκλήματα, όπως η συνεργασία με το Ισλ. Κράτος, δεν είναι κρατικά μυστικά αλλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η αποκάλυψη τους είναι πράξη ανδρείας και η τιμωρία τους ευθύνη κάθε ανθρώπινης συνείδησης.

Με την ίδια λογική συγκάλυψης εγκλημάτων επειδή είναι κρατικά μυστικά, θα έπρεπε να συγκαλυφθεί το αποτρόπαιο έγκλημα του ολοκαυτώματος των Εβραίων επειδή ήταν κρατικό μυστικό του ναζιστικού κράτους της Γερμανίας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button