Greek Reports (Ελληνικά)

Ακροβασίες

Nikos Ioannou 1a drΠαρά την γνωστή παροιμία για τους μετά Χριστόν προφήτες, θα διακινδυνεύσω να προβλέψω ναυάγιο και στην επόμενη απόπειρα των λεγόμενων διακοινοτικών συνομιλιών.

Προφανώς και δεν διαθέτω μαντικές ικανότητες, αλλά θεωρώ άκρως απίθανο να μπορούσε με ΛΟΓΙΚΕΣ διεργασίες, να προκύψουν τόσο συνταρακτικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, έστω κι αν διήρκεσε 4 ώρες.

Πέραν όμως της εικοτολογίας, αυτό που δεσπόζει, είναι η  ανησυχία για τις ακροβασίες στις οποίες σύρεται η Κυπριακή Κυβέρνηση. Ακροβασίες, σε φθαρμένο σχοινί, πάνω από άγρια νερά με ανθρωποφάγα κήτη, χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

Μία μικρή ιστορική αναδρομή είναι χρήσιμη και διαφωτιστική. Στις συμφωνίες δημιουργίας του Κυπριακού Κράτους περιλαμβάνεται και η περιβόητη συνθήκη εγγυήσεως. Αυτήν επεκαλέσθη η Τουρκία για να εισβάλει, να καταλάβει και να κατέχει την μισή Κύπρο. Η δεύτερη εγγυήτρια δύναμη, το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά την παρουσία ισχυρών στρατιωτικών βάσεων, όχι μόνον δεν έπραξε ως ώφειλε αλλά κατά βάσιμες μαρτυρίες υπέθαλψε και υπεστήριξε τους αδικοπραγούντες. Και η τρίτη εγγυήτρια δύναμις στη δεύτερη φάση της εισβολής, δια στόματος του υπογράψαντος τις συμφωνίες απεφάνθη ότι «η Κύπρος ευρίσκεται μακράν». Παρά ταύτα όμως, πολλά παιδιά της Ελλάδος επολέμησαν και έπεσαν ηρωικά, προασπίζοντας το Νησί και περιορίζοντας δραστικά την έκταση της επικράτησης του εισβολέα.

Ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Μητρός Πατρίδος, εδήλωσε το αυτονόητο. «Οι συνθήκες εγγυήσεως είναι αναχρονιστικές πολλώ μάλλον, για ένα κράτος που ανήκει στην Ενωμένη Ευρώπη». Και του αξίζει κάθε υποστήριξη ανεξαρτήτως κομματικής ή ιδεολογικής προέλευσης.

Αποτελεί κατά συνέπειαν απαράδεκτη κίνηση παγιδεύσεως της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο καθορισμός ημερομηνίας για πενταμερή διάσκεψη όταν είναι τόσο ξεκάθαρη η θέση της Τουρκίας και επιτέλους έγινε ξεκάθαρη και η θέση της Ελλάδος.

Η Ελλάδα ήταν, είναι και ελπίζω να παραμείνει το ηθικό έρεισμα για διατήρηση της Ελληνικότητος της Κύπρου.

Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, η Ιδέα της Ελλάδος όμως παραμένει και είναι ανάρμοστη και αισχρή η μεθόδευση να αποδοθεί σ’ αυτήν η ευθύνη για το προαλειφόμενο νέο ναυάγιο.

Ο (αν)ηθικός αυτουργός αδυναμίας ευρέσεως λύσης είναι η Τουρκία και διαπράττουν έγκλημα κατά της Ιστορίας, αυτοί που μηχανεύονται απενοχοποίησή της και δημιουργία ρήγματος στη δυναμική του Ελληνισμού.

Ελπίζω ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαβλέψει έγκαιρα την παγίδα στην οποία τον οδηγούν, να μην τριτώσει το κακό και να είναι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Λαού, τολμώ δε να πω και των Τουρκοκυπρίων, θα είναι στο πλευρό του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button