Greek Reports (Ελληνικά)

Μόνο στο Προεδρικό της Κύπρου εμπιστεύονται τον Ερντογάν

Costas Mavrides 6f standing in EU parliament LLLLΟ Πρόεδρος προχωρά βήμα-βήμα εκεί που πάντα ήθελε η Τουρκία, ο Ακκιντζί μετατράπηκε σε πιόνι στην σκακιέρα της Τουρκίας και στην Τουρκία το καθεστώς Ερντογάν εδραιώνεται βήμα-βήμα σε καθεστώς τυραννίας.

Την βδομάδα που πέρασε, ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης (όχι της ΕΕ), παρέθεσε σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ωμή τουρκική πραγματικότητα: χώρα χωρίς σεβασμό στους βασικούς κανόνες δικαίου, μαζικές παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυβερνάται πλέον με προεδρικά διατάγματα, χωρίς ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, με δεκάδες  χιλιάδες απολυμένους,  φυλακισμένους και καταδιωκόμενους, Τούρκους και Κούρδους και οποιονδήποτε υποψιάζεται το καθεστώς ως  αντιφρονούντα, περιλαμβανομένων εκλελεγμένων βουλευτών και δημάρχων που απλά είναι Κούρδοι.

Στις επίμονες υποδείξεις μας ότι, μια μόνο από τις πιο πάνω διαπιστώσεις αρκεί για να χαρακτηριστεί δικτατορία, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης απέφυγε να τοποθετηθεί θεωρώντας το ζήτημα πολιτικό και αφήνοντας την ΕΕ να αποφασίσει.

Την επόμενη μέρα, η Κομισιόν παρουσίασε την έκθεση συμπερασμάτων για την Τουρκία όπου ασκείται σοβαρή κριτική για όσα συμβαίνουν, αλλά αποφεύγεται ο χαρακτηρισμός δικτατορία.

Το επικριτικό κείμενο και οι διαπιστώσεις εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν, είναι πρωτοφανείς και αντανακλούν μέρος της διογκούμενης αποστροφής των ευρωπαίων πολιτών κατά της Τουρκίας.

Στην  έκθεση περιλαμβάνονται και οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά στο θέμα «Κύπρος» ξεκινά ως εξής: «H Τουρκία συνέχισε να εκφράζει στήριξη στις συνομιλίες για μια συνολική λύση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων…».

H «θετική ρητορική» της Τουρκίας στο Κυπριακό, όπως παράδοξα διαπιστώνει για καιρό ο Ν. Αναστασιάδης, αντανακλάται και αυτή στο κείμενο της Κομισιόν, ενόσω ο Ερντογάν εκτοξεύει απειλές και ο Ακκιντζί λαμβάνει έγκριση της Τουρκίας για κάθε κίνηση του.

Όμως, ο  Πρόεδρος της ημικατεχόμενης Κύπρου διαπιστώνει «θετική ρητορική» της Τουρκίας!

Ομολογουμένως, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία στην έκθεση η φράση, αλλά είναι ενδεικτικό όσων συμβαίνουν στο  παρασκήνιο και βρίσκουμε ενώπιον μας ως θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης που πιστώνουν τον Ερντογάν με θετική στάση.

Το χείριστο είναι η υπόδειξη από Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι οι διαμαρτυρίες μας και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας θα … «ικανοποιηθούν» λόγω Κυπριακού, προφανώς όταν μέσω της λύσης-διάλυσης δεν θα υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία.

Όντως, η Κύπρος πρωτοστατεί σήμερα σε μια έκδηλη παραδοξότητα σχετικά με την Τουρκία.

Καθώς εμείς καταγγέλλουμε το απολυταρχικό καθεστώς Ερντογάν, τεκμηριώνουμε πως δεν μπορεί να το εμπιστεύεται, συνεργάζεται και χρηματοδοτεί η ΕΕ, έχουμε την εισηγήτρια της έκθεσης για Τουρκία να θέτει πάγωμα ενταξιακών της Τουρκίας, αλλά η Κυπριακή Κυβέρνηση συνεχίζει ως να μην συμβαίνει ΤΙΠΟΤΑ και προσδοκεί σε λύση που θα μας απαλλάσσει από την παρουσία της Τουρκίας και ταυτοχρόνως αναγνωρίζει στον Ερντογάν «θετική ρητορική»!

Πως εξηγάς στους ξένους με πειστικό τρόπο αυτή την παραδοξότητα;

Ποιος εμπιστεύεται τον Ερντογάν ότι θα εφαρμόσει λύση με την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων;

Πάντως, όταν καταρρεύσουν όλα, ας μην ισχυριστούν οι πρωταγωνιστές ότι δεν ήξεραν.

Για πάνω από ενάμιση χρόνο, επιμένουμε ότι, κάθε μέρα που περνά με τον Ερντογάν στην εξουσία, συσσωρεύεται το ανθρώπινο κόστος που θα καταβληθεί εντός και εκτός Τουρκίας για απαλλαγή από το θηρίο.

Με την «λύση» που προδιαγράφεται, αύριο θάναι πολύ αργά για να διασωθεί η Κύπρος αφού ως τώρα ενώπιον μας τρία δεδομένα.

Η τουρκική πλευρά θα έχει έλεγχο σε όλες τις αποφάσεις του κράτους, το περιουσιακό και εδαφικό θα είναι χειρότερα από το Σχ. Ανάν και στην οικονομία θα δίνουμε περί τα 200 εκατ. το χρόνο στους Τ/κ μέχρι να ανεβεί το βιοτικό τους επίπεδο!

Μπορεί κάποιοι πρόθυμα να πουλήσουν όσα-όσα τις περιουσίες τους και οι «γνωστοί» να αποδέχονται οτιδήποτε, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία δεν αποδέχεται τέτοιες τουρκικές αλυσίδες…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button