Greek Reports (Ελληνικά)

Όταν στην ΕΕ σε θεωρούν δεδομένο…

Costas Mavrides recent photo 1a LLLLΗ έκθεση της Κομισιόν για τα κριτήρια αξιολόγησης της Τουρκίας στον οδικό της χάρτη για παροχή βίζας στους Τούρκους υπηκόους, ανάδειξε κάτι φοβερό: Πόσο καταστροφικό είναι να σε θεωρούν στην ΕΕ δεδομένο και θλιβερότερο πάντων, να είσαι πρόθυμα δεδομένος!

Για αυτό, ο τίτλος μπορούσε να ήταν: «Aναζητείται η Κυβέρνηση της Κύπρου στην ΕΕ» ή «Αναζητείται ο Επίτροπος της Κύπρου».

Συγκεκριμένα, από τον Μάιο φέτος, διαμαρτύρομαι έντονα στο Ευρωκοινοβούλιο και ειδικότερα στην Κομισιόν (γραπτώς και προφορικά) για την έκθεση της βάσει της οποίας, παραμένουν μόνο 7 από τα 72 κριτήρια που η Τουρκία υποχρεούται να εκπληρώσει. Στα ήδη εκπληρωμένα ή μερικώς εκπληρωμένα κριτήρια, περιλαμβάνονται  σοβαρότατα  θέματα που αφορούν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) αλλά η Τουρκία δεν τα εκπληρώνει και το δηλώνει ευθέως μάλιστα. Για παράδειγμα, η Τουρκία δεν εφαρμόζει καν τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων που αφορούν την Κύπρο, αλλά … σύμφωνα με την Κομισιόν εφαρμόζει στην πράξη την συνεργασία των τουρκικών δικαστικών αρχών με την Κυπριακή Δημοκρατία! Πως γίνεται η Τουρκία να θεωρεί τουρκικές τις θάλασσες της ΚΔ και να εκπληρώνει το κριτήριο για συνεργασία και σεβασμό των θαλάσσιων συνόρων με τα κράτη της ΕΕ;  Δυστυχώς, πολλοί στην ΕΕ που συνομιλούν εμπιστευτικά με Κύπριους αξιωματούχους, θεωρούν ότι μέσω της «λύσης-διάλυσης» που θα προκύψει, η Τουρκία θα «εκπληρώσει» τα κριτήρια επειδή δεν θα υπάρχει σύντομα ΚΔ.

Η συγκεκριμένη έκθεση εγκρίθηκε από το Κολέγιο των Επιτρόπων (Κομισιόν) και παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά η Κυπρ. Κυβέρνηση και οι … πληρεξούσιοι της συμπεριφέρονται ως η Τουρκία να είναι εντός ΕΕ και εμείς εκτός. Είναι ο Κύπριος Υπ. Εξ. που επεσήμανε πως όποιος «δεν προτείνει πράγματα αποδεχτά στην τουρκική πλευρά, δεν θέλει λύση»! Είναι ο Κύπριος Επίτροπος που όταν ο Γιούνγκερ μίλησε για τελευταία ευκαιρία στο Κυπριακό, πράγμα που προκάλεσε την δυσφορία του Κυβ. Εκπροσώπου, ο Επίτροπος αιτιολόγησε  τον … Γιούνγκερ! Και όταν η αξιολόγηση που θάβει την Κυπριακή Δημοκρατία πέρασε στα χέρια της Κομισιόν όπου ο Επίτροπος συμμετέχει, δεν ακούστηκε λέξη διαμαρτυρίας. Ούτε λέξη!

Όταν πριν χρόνια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, για λόγους οικονομικής περιστολής μείωσε τις αποστολές κρατικών υπαλλήλων στην ΕΕ, οι σημερινοί κυβερνώντες χλεύαζαν την απόφαση ως «πολιτική της άδειας καρέκλας». Όταν πριν χρόνια, διέλαθε της τότε Επιτρόπου Αντρ. Βασιλείου το θέμα του απευθείας εμπορίου από τα κατεχόμενα, ορθώς έγινε πολιτικός σεισμός εναντίον της, στον οποίο πρωτοστάτησαν και τα σημερινά κυβερνητικά παλληκάρια. Ωστόσο, για τον σημερινό εμπαιγμό της Κομισιόν ενώπιον μας, για τον οποίον η Κομισιόν δίνει αόριστες εξηγήσεις ΧΩΡΙΣ ποτέ να το περιγράψει ως «απλά μια τεχνική έκθεση χωρίς ιδιαίτερη σημασία» ή ότι «δεν πέρασε από την Κομισιόν»,  όπως στο ΔΗΣΥ επινόησαν! Δεν ξέρω αν ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ (Μιχ. Σοφοκλέους) το σκέφτηκε μόνος του ή έτσι του είπαν, αν πρόκειται για άγνοια ή σκόπιμη εξαπάτηση, αλλά στην επιδίωξη για εξυπηρέτηση μικρο- σκοπιμοτήτων, η Κυπριακή Δημοκρατία θάβεται βήμα-βήμα. Μπορεί με την στάση «συμμόρφωσης» τους να γίνονται αρεστοί στην Κομισιόν, μπορεί στρατευμένοι αναλυτές στην Κύπρο να ανακυκλώνουν «θετικά σχόλια», αλλά όταν στην ΕΕ σε θεωρούν δεδομένο και συμπεριφέρεσαι ως τέτοιος, το θάψιμο της Κύπρου είναι δεδομένο.

Το προεδρικό φαίνεται να μην έχει δισταγμό να χρησιμοποιήσει κάθε επικοινωνιακό εργαλείο, αλλά όταν κάποιος παρακάμπτει ή παραβιάζει τόσο εύκολα ηθικούς και άγραφους κανόνες, διερωτώμαι αν υπάρχουν φραγμοί και δισταγμοί στις επιλογές τους.

Πάντως, ύστατη έκκληση όπως η Κυπριακή Κυβέρνηση έστω και καθυστερημένα διασώσει ότι περισώζεται και διασφαλίσει εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ισότιμο μέλος της ΕΕ και να μην αρκείται σε άνευ ουσίας επαινετικά σχόλια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button