Greek Reports (Ελληνικά)

Όταν η «Η Τζίσρε Μιλά», η Ανθρωπότητα Σωπαίνει

Costas Mavrides 7g L July 2015 providedΟ τίτλος μπορούσε να ήταν «Τα Εγκλήματα του Τουρκικού Κράτους Σήμερα», «Η Κύπρος του 1974 στο Κουρδιστά το 2016» κ.ά.

Η Κουρδική πόλη Τζίσρε βρίσκεται στην ν/α Τουρκία.

Μέχρι πριν μερικούς μήνες είχε 130 χιλιάδες πληθυσμό.

Είχε!

Μετά την πολιορκία της από τον τουρκικό στρατό,  δεν ξέρει κανένας.

Ωστόσο, η Τουρκική προπαγάνδα δεν κατάφερε να εξαφανίσει κάθε εικόνα από τα «κατορθώματα» των … επίλεκτων τουρκικών δυνάμεων  και της στρατοφυλακής. Ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Τζίσρε Μιλά», παρουσιάζει συνοπτικά την πραγματικότητα και θα προβληθεί στην αρχή συνεδρίου που φιλοξενώ (6/9/2016) στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Κουρδικές περιοχές της Τουρκίας. Σκοπός είναι να παρουσιαστεί η πραγματικότητα, κυρίως από εκείνους που την βιώνουν εντός Τουρκίας, με ομιλητές  βουλευτή από το Τουρκικό Κοινοβούλιο, Πρόεδρο Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία κ.ά. Ανάμεσα στους εισηγητές ήταν η τουρκάλλα Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δυστυχώς φυλακίστηκε και εμποδίζεται να παρευρεθεί. Στο ντοκιμαντέρ, μαντιλοφορούσες μανάδες καταράζονται τους φονιάδες των παιδιών τους,  ο γιος περιγράφει πως βρήκε τον πατέρα του (5 κιλά κόκκαλα ανάμεικτα με σάρκα), παιδιά σχολείου προχωράνε με λευκή σημαία και οι Τούρκοι ακροβολιστές σφυροκοπούν τις γειτονιές τους, άψυχα σώματα που δεν επιτρέπεται η περισυλλογή τους για ταφή, τραυματίες που δεν επιτρέπεται η περίθαλψη τους, παιδιά μαζί με ενήλικες σε ένα υπόγειο πυρπολούνται με βενζίνη από τον τουρκικό στρατό…

Τα πιο πάνω πριν το πραξικόπημα! Μετά το πραξικόπημα, η Τουρκία πήρε πορεία ισλαμοφασισμού με μαζικές διώξεις, φυλακίσεις, αποπομπές, στιγματισμό κ.ά. Όλα παραπέμπουν σε περασμένες δεκαετίες του 1930, 40 και 50 όταν σάρωνε η Χιτλερική φασιστική πανούκλα και ο Σταλινικός μηχανισμός μαζικής εξόντωσης με κάτεργα. Σήμερα, εκείνος που θα προέβαλε σαν ορθή πολιτική έναντι των τότε  κρατικών μηχανισμών θανάτου ανυπεράσπιστων ανθρώπων, την αμοιβαία  συνεργασία και εμπόριο για να έχουμε επιρροή (engagement), δικαίως θα χαρακτηριζόταν υβριστής της ανθρωπότητας, ίσως έμμεσος συνεργός  καθεστώτων θανάτου και εγκλημάτων μίσους. Την επομένη του «θεόσταλτου» πραξικοπήματος («δώρο του Αλλάχ» το περιέγραψε ο «ευλαβής» ισλαμοφασίστας Ερντογάν), βγήκαν οι προ πολλού πανέτοιμες λίστες με τους προγραφέντες, που ως τώρα ξεπέρασαν τις 80 χιλιάδες που φυλακίστηκαν, ανακρίθηκαν, αποπέμφθηκαν, απολύθηκαν. Και 38 χιλιάδες του ποινικού δικαίου απολύθηκαν για να υπάρξει χώρος! Ανάμεσα στους «στιγματισμένους προδότες», περιλαμβάνονται  δυόμιση χιλιάδες δικαστικοί και εισαγγελείς. Εν ολίγοις, η δικαστική εξουσία που κανονικά είναι ανεξάρτητο σώμα από την νομοθετική και εκτελεστική, η δικαστική εξουσία που αποτελεί το τελευταίο αποκούμπι σε ένα στοιχειωδώς δημοκρατικό πολίτευμα, στην Τουρκία είναι πλήρως υποταγμένη στις επιθυμίες του Βεζίρη Ερντογάν. Χωρίς καμιά προσπάθεια απόκρυψης της αποκρουστικής πολιτικής, αλλά αντιθέτως στο πλαίσιο της εκκαθάρισης από συνωμοτικά και άλλα στοιχεία όπως τα αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν, ώστε να επικρατήσει ο  … τουρκικού είδους ισλαμοφασισμός.

Παρεμπιπτόντως, αξιωματούχοι της ΕΕ που συστήνουν όπως «οι δίκες (στην Τουρκία) πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους όρους της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» και ότι «δεν πρέπει να παραβλεφθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των κατηγορουμένων», θα πρέπει να εξηγήσουν πως θα γίνει κατορθωτό, πως θα υπάρξει δίκαιη δίκη, όταν ο Ερντογάν απολύει χιλιάδες δικαστές/εισαγγελείς για να αναλάβουν οι πλέον υποτακτικοί του. Για όσους δεν βλέπουν εκβιασμούς, η Τουρκία ωμά και απροκάλυπτα απειλεί ότι η συμφωνία με την ΕΕ για την διάσωση της ζωής των προσφύγων -ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα- , θα σταματήσει εάν δεν παραχωρηθεί πλήρης ελευθεροποίηση της βίζας στους Τούρκους υπηκόους, αλλά χωρίς φυσικά να ικανοποιεί τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Το χειρότερο είναι που στην Κύπρο, αρκετοί στην ηγεσία των δύο κομμάτων (ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ) θεωρούν τον Ερντογάν συνεργάσιμο για την λύση και ταυτόχρονα θεωρούν εαυτούς προοδευτικούς και εκσυγχρονιστές!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button