Greek Reports (Ελληνικά)

Στον απόηχο της αντικατοχικής της Αμμοχώστου…

Και το συνεχιζόμενο αλαλούμ για την επιστροφή

Στο άρθρο μου με τίτλο «Αμμόχωστος ζητιανεύουσα αντί βασιλεύουσα» που δημοσιεύτηκε στις Κυπριακές εφημερίδες, έρριξα την πρόκληση στον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη – ο οποίος θα ήταν ο κύριος ομιλητής στην αντικατοχική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αμμοχώστου στις 6/8/16 – να εξηγήσει πώς η Αμμόχωστος από προμετωπίδα του αγώνα για επιστροφή κατάντησε ένας θλιβερός ουραγός των πολιτικών εξελίξεων.

Andreas Morfitis 1a LLLLΔεν είμαι τόσο αφελής, ούτε και τόσο σημαντικός που θα ανέμενα ότι ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διάβαζε το άρθρο μου και . . . θα έσπευδε να δώσει απαντήσεις σε μένα αλλά και στις εκατοντάδες των Αμμοχωστιανών που παρέστησαν στην αντικατοχική εκδήλωση της πόλης τους, όπως τον είχα προκαλέσει.

Θα ανέμενα όμως – όπως Φαντάζομαι και οι συμπολίτες μου – από τον επικεφαλής της Κυπριακής Διπλωματίας να απαντήσει στα αγωνιώδη ερωτήματα, στους βασανιστικούς προβληματισμούς και στα παράπονα που διατύπωσε ο εκλελεγμένος – έστω και απερχόμενος , κατά τη δήλωση του στον Πάρι Ποταμίτη στο ΡΙΚ, Αλέξης Γαλανός. Είπε,  μεταξύ άλλων, χωρίς περιστροφές και μισόλογα ο Δήμαρχος Αμμοχώστου απευθυνόμενος στον φίλο του ,όπως τον απεκάλεσε ,ΥΠΕΞ «. . . Εμείς οι Αμμοχωστιανοί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε για ποιο λόγο εγκαταλείφθηκε έτσι εύκολα η προτεραιότητα της Αμμοχώστου στη χίμαιρα μιας πιθανής εύκολης λύσης, ενώ αντίθετα – κατά τη γνώμη μου – θα μπορούσε να λειτουργεί παράλληλα η προτεραιότητα της Αμμοχώστου που είναι μια διεκδίκηση με βάση τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Ευρωκοινοβουλίου και άλλα.

Όμως δεν μπορούμε – τόνισε ο κ. Γαλανός – να δεχτούμε η Αμμόχωστος να μετατρέπεται σε ένα υποβαθμισμένο Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που δεν συζητείται καν . . .»

Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε επιμελώς – ή εσκεμμένα – να κάνει έστω και την παραμικρή αναφορά πάνω στα ζητήματα που ο Δήμαρχος Αμμοχώστου έθιξε τόσο κατά την ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση, όσο και κατά τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις του και τις δηλώσεις του στον ημερήσιο τύπο πριν από την εκδήλωση του Σαββάτου.

Αντίθετα ο ΥΠΕΞ αρκέστηκε να πει τα εξής: «Σε τυχόν λύση του Κυπριακού προβλήματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει διεκδικήσει και αναμένει, μεταξύ άλλων, την παράδοση σε πρώτο στάδιο της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της από την πρώτη μέρα της εφαρμογής της λύσης ! ! ! (τα θαυμαστικά είναι δικά μου).

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Γαλανού στη  «χίμαιρα μιας πιθανής εύκολης λύσης» αφού είναι γνωστό ότι ο κ. Γαλανός έλαβε μέρος πρόσφατα σε πληθώρα εκδηλώσεων, διαλέξεων και ημερίδων με τη συμμετοχή του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ και άλλων γνωστών ….  Ε/Κ προσωπικοτήτων της πολιτικής ζωής του τόπου οι οποίες στόχευαν να καλλιεργήσουν κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας για την . . . επερχόμενη λύση με επίκεντρο την πιθανότητα επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της ..

Δηλαδή Κύριε Υπουργέ μου, αν επιστραφεί το 1/6 της Πόλης – και μάλιστα κατά την πρώτη ημέρα της λύσης όπως με στόμφο ανακοινώσατε- θα είμαστε ευτυχισμένοι και θα βαράμε παλαμάκια;

Και αφού το 16.73% ή το 1/6 θα επιστραφεί την πρώτη μέρα της λύσης τι θα γίνει με το υπόλοιπο 73,27% ή τα 5/6, αν τα μαθηματικά μου είναι σωστά;

Τα ίδια αγωνιώδη ερωτήματα με τα δικά μου αλλά και του Δημάρχου Αμμοχώστου διατύπωσε και στο κύριο σχόλιό της  η εφημερίδα «Σημερινή» στις 3/8/16 με τίτλο «Ξεγράψαμε την Αμμόχωστο» τα  οποία ουδείς αρμόδιος αξίωσε μέχρι σήμερα να απαντήσει ή έστω να καθησυχάσει.

Εάν ως πολίτης της Αμμοχώστου  – και όχι ως Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου που εκλέγηκα με το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Κόμματος – δεν αποδίδω σωστά τις δηλώσεις του Δημάρχου Αμμοχώστου και την ομιλία του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, τότε ασφαλώς ο λόγος ανήκει και στους δύο οι οποίοι οφείλουν να με διαψεύσουν.

Αν όμως οι ερμηνείες και τα δεδομένα που περιγράφω είναι σωστά, τότε πιστεύω πως τίθεται ένα τεράστιο θέμα πολιτικής δεοντολογίας που ενδιαφέρει όχι μόνο τους Αμμοχωστιανούς αλλά και ολόκληρο τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Όμως το θολό τοπίο γύρω από την Αμμόχωστο και το μέλλον της γίνεται ακόμα πιο συγχυσμένο και μυστηριώδες με την ύπαρξη και δραστηριοποίηση ομάδων και οργανώσεων Πολιτών οι οποίες ενεργούν αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και εκπονώντας έργα που τείνουν να διαμορφώνουν ή να επηρεάσουν και να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις και χειρισμούς.

Και δεν είναι γνωστό – τουλάχιστον σε μένα – υπό ποίων την καθοδήγηση ενεργούν !

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» στις 29/6/2016 σελ. 19 αναφέρεται ότι « η Κύπρος εκπροσωπήθηκε στη 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής που διοργανώθηκε στη Βενετία με ομάδα από Ε/Κ και Τ/Κ και με επικεφαλής τον Αν. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Σωκράτη Στρατή, η οποία υπέβαλε το Project “Hands on Famagusta”  Αναφέρει μεταξύ αυτών το σκεπτικό της ομάδας: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι στο πλαίσιο του Ομοσπόνδου Κράτους στην Κύπρο, το νότιο μέρος της πόλης θα βρίσκεται υπό τη κυριαρχία της Ελληνοκυπριακής συνιστώσας Πολιτείας και το βόρειο μέρος υπό την τουρκοκυπριακή Πολιτεία».  Δηλαδή ποιοι έχουν αποφασίσει ότι η πόλη θα είναι διχοτομημένη και ποία θα είναι τα διοικητικά της σύνορα;

Εξάλλου, η εφημερίδα «Πολίτης» στην έκδοση της με ημερομηνία 29/6/2016 και με τίτλο «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΕΒΕ Αμμοχώστου βάζουν μπροστά για σχέδια ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου» αναφέρεται στη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων η οποία θα εστιάζεται σε θέματα που εμπίπτουν στον πολεοδομικό σχεδιασμό, την οικονομική ανάπτυξη, τον πολιτισμό, τις συγκοινωνίες, το οδικό δίκτυο και τα δημογραφικά δεδομένα.

Δηλαδή αρχίσαμε από τώρα τον σχεδιασμό χωρίς να γνωρίζουμε για ποια πόλη μιλάμε; Και ο σχεδιασμός αυτός σε ποια δεδομένα στηρίζεται?

Με βάση το πιο πάνω σκηνικό θα μπορούσα να διατυπώσω την άποψη ότι το θέμα της Αμμοχώστου αποτελεί ένα κλασσικό δείγμα της διγλωσσίας, της τσαπατσουλιάς, της σύγχυσης και της έλλειψης σαφούς πορείας πλεύσης και στρατηγικής με τα οποία αντιμετωπίζουμε και χειριζόμαστε τα μείζονα προβλήματα της επιβίωσης και του μέλλοντος μας  . . .

«Χαίρετε Αμμόχωστος», κατά που λέει ο ποιητής της Βασιλεύουσας Κυριάκος Χαραλαμπίδης

Υ.Γ. Αν ο Δήμαρχος Αμμοχώστου δεν έχει μείνει ευχαριστημένος από τις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Κασουλίδης στα αγωνιώδη ερωτήματα του και στις καταθλιπτικές διαπιστώσεις του για την εγκατάλειψη της Πόλης του από τους χειρισμούς της Πολιτικής ηγεσίας , οφείλει να πάρει άμεσα μια ξεκάθαρη θέση δηλώνοντας απερίφραστα και ευθαρσώς ότι έπεσε και αυτός θύμα της χίμαιρας μιας πιθανής εύκολης λύσης ,όπως ο ίδιος δήλωσε κατά την αντικατοχική πορεία της 6/8/2016 .

Διαφορετικά θα είναι και αυτός υπόλογος απέναντι στην ιστορία και την Αμμόχωστο, όπως και το υπόλοιπο εκλελεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο της Αμμοχώστου !

Έκαστος ενώπιον των ευθυνών του.

Και οι συμπολίτες μου που τηρούν σιγήν ιχθύος!!!!

  • Δημοτικός Σύμβουλος, Κίνημα Αλληλεγγύη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button