Greek Reports (Ελληνικά)

Συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ. Εμείναμεν με δκυό σιήλη καμένα;

Petros Assiotis 4d LΈξη χρόνια κράτησαν οι ψυχρές σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ. Μέσα σε αυτά τα έξη χρόνια, άρχισε να δείχνει την δυναμική της η θάλασσα της Μεσογείου, με πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Αίγυπτο.

Οι χώρες αυτές συνέχισαν τις έρευνες και εξορύξεις, ενώ εμείς μείναμε στην μοναδική ανακάλυψη του οικοπέδου Αφροδίτη την οποίαν εντέχνως αναβάλαμε την αξιοποίηση.

Νέες έρευνες σταμάτησαν, καθότι υποκύψαμε στις πιέσεις των Αμερικανών όσο και στην Τουρκία του Μπαρμπαρός.

Σε αυτή την εξαετή περίοδο των ψυχρών σχέσεων των πρώην συμμάχων, η Κυπριακή Δημοκρατία μάλλον έδειξε την διπλωματική της γύμνια. Το μόνο που καταφέραμε ήταν να δημιουργήσουμε πιο φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ. Είναι δε προς τιμή του πρώην Πρόεδρου Δημήτρη Χριστόφια, παρά τα κατοπινά οικονομικά δεινά που θεμελίωσε για την χώρα μας, που έκανε ανοίγματα προς το Ισραήλ, δημιουργώντας νέες σχέσεις με την γείτονα χώρα.

Τον δρόμο προς το Ισραήλ που χάραξε ο Δημήτρης Χριστόφιας, ορθώς ακολούθησε και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με εκατέρωθεν επισκέψεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, κύριο Νετανιάχου, και τριμερής συναντήσεις με συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Σε όλες αυτές τις συνομιλίες, είναι άγνωστο τι ωφελήματα εξασφάλισε η χώρα μας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τον κ. Νετανιάχου να είχε προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο για το Ισραηλινό, το δικό μας, ίσως και του Αιγυπτιακού.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, Πρόεδρος δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού που θα ευεργετούσε τα μέγιστα την οικονομία του τόπου μας, την ασφάλεια του τερματικού αλλά και της ΑΟΖ μας. Το Ισραήλ είχε ήδη ξοδέψει επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια για ανάπτυξη νέων ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων για την ασφάλεια και προστασία των κοιτασμάτων. Εμείς βέβαια δώσαμε άδειες για νέες αλιευτικές βάρκες, έχοντας ίσως την ψευδαίσθηση πως ενδυναμώναμε τις ναυτικές μας δυνάμεις για «προστασία» της ΑΟΖ μας. Λέγεται ότι δύο ήταν οι λόγοι που ο Πρόεδρος δεν δέχτηκε την Ισραηλινή πρόταση για ανέγερση τερματικού. Πρώτον, ότι τον πίεσαν αυτοί που έχει  την εντύπωση πως είναι στρατηγικοί μας εταίροι. Δεύτερο, να μην χαλάσει το κλίμα των συνομιλιών με τον ηγέτη των Εποίκων και Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακκιντζί. Πώς να μας λάβει σαν σοβαρό κράτος το Ισραήλ;

Πιθανότατα ο πρώτος λόγος να έχει την περισσότερη βαρύτητα. Σε επίσκεψη εκείνη την εποχή, στα γραφεία του ΔΝΤ, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, κ. Αβέρωφ, σε δηλώσεις του, είχε αναφερθεί στην μεταφορά του φυσικού αερίου μας μέσω αγωγού στην κατοχική Τουρκία. Τώρα γιατί ο κ. Αβέρωφ καλέστηκε να επισκεφτεί τα γραφεία του ΔΝΤ και να κάνει αμέσως μετά αυτή την δήλωση, παραμένει ένα μυστήριο. Έκτοτε βέβαια στα Κυβερνητικά σχέδια της  λύσης του κατοχικού προβλήματος που ταλανίζει την χώρα μας, φαίνεται ότι παίζει αυτό το σενάριο.

Με την ανταλλαγή πρέσβεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, μετά που ο Σουλτάνος Ερντογάν έβαλε την ουρά στα σκέλια για να το επιτύχει, άρχισε πάλι να γίνεται αναφορά περί αγωγού  μεταφοράς του Ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, ίσως και του δικού μας. Είναι άποψη μας, ότι πολύ δύσκολα το Ισραήλ θα βάλει όλα τα αυγά του φυσικού αερίου στο καλάθι της Τουρκίας. Εκτός και αν ξέρει ότι δεν έχει την επιλογή αγωγού μέσω Κύπρου και Ελλάδος προς Ευρώπη, όπως γινόταν αναφορά μέχρι πρόσφατα. Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος μιλά με υπεραισιοδοξία για λύση ίσως και το 2016, μια λύση που είναι γνωστό ότι θα καταλύει το κυρίαρχο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μέσα σε ελάχιστες μέρες από την ανταλλαγή πρέσβεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, η Κυβέρνηση, μετά από μήνες απραξίας, με πρόσχημα, πιστεύουμε, τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, κινήθηκε σαν αστραπή. Ο Πρόεδρος θα δει, λέει η κυβερνητική ανακοίνωση, κολοσσούς σε θέματα ενέργειας ο δε Υπουργός Εμπορίου, εσπευσμένα μεταβαίνει στην Βρετανία και ΗΠΑ για να δει άλλες τόσες εταιρείες. Είμαστε πράγματι τόσο κοντά σε λύση για να περάσει το φυσικό μας αέριο μέσα από τον Τουρκικό αγωγό και μάλιστα με την Τουρκία συνέταιρο μας; Ή όντως ενεργεί σωστά η Κυβέρνηση για να μην μείνουμε με δκυό σιήλη καμένα από την συμμαχία με το Ισραήλ; Ο χρόνος θα δείξει πιο από τα δύο θα ισχύσει, ελπίζοντας πάντα στο δεύτερο.

  • Πρόεδρος της Κίνησης για την Προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button