Greek Reports (Ελληνικά)

«Επιχείρηση» παρασκηνίου για ανατροπή του BREXIT;

Costas Mavrides 7g L July 2015 providedΜετά το δημοψήφισμα για BREXIT, εντάθηκαν οι αναλύσεις για το πως φτάσαμε στο αποτέλεσμα, ευθύνες, επιπτώσεις κ.ά.

Καθώς η ΕΕ ζητά από την Βρετανία να ξεκινήσει τη διαδικασία εξόδου σεβόμενη το αποτέλεσμα, υπάρχει στο παρασκήνιο μια οργιώδης «επιχείρηση» για ακύρωση του αποτελέσματος με τον πιο πολιτικά αποδεκτό τρόπο.

Μόλις πριν μέρες ήταν αποκλεισμένο και θεωρητικό μόνο σενάριο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον.

Οι πληροφορίες ξεκίνησαν από βρετανούς αξιωματούχους εντός της ΕΕ που διαβίβαζαν  ιδιωτικά τον παρασκηνιακό σχεδιασμό (χωρίς να είναι ο μόνος) για ανατροπή του αποτελέσματος και παραμονής εντός ΕΕ. Πρώτον, ξεκινώντας από τα μαθηματικά, συνολικά  ψήφισαν 33.5 εκατ. (17.4 BREXIT Vs. 16.1 υπέρ ΕΕ). Με 630 χιλιάδες να αλλάζουν από BREXIT υπέρ της ΕΕ ή με προσέλκυση πρόσθετων ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν, η ανατροπή εκτιμάται εφικτή. Δεύτερον, με την παραίτηση Κάμερον, το παρασκήνιο προβλέπει ότι η Βρετανία οδηγείται εντός μηνών σε εκλογές για νέα κυβέρνηση με μοναδικό θέμα συζήτησης, την παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ. Εάν στις εκλογές επικρατήσει η παραμονή, η νέα Κυβέρνηση (BREMAIN=παραμονής) θα προκηρύξει νέο δημοψήφισμα για να αποφανθεί εκ νέου ο βρετανικός λαός. Αυτή η διαδικασία προσφέρει δυνατότητα μόνο για κέρδη για τους υποστηριχτές της παραμονής στην ΕΕ επειδή η πλευρά υπέρ της παραμονής ήταν ήδη … χαμένη με βάση το πρώτο δημοψήφισμα. Αν χάσουν ξανά, δεν αλλάζει κάτι. Αλλά, μόνο μέσω νέου δημοψηφίσματος θα «νομιμοποιηθεί» πολιτικά η ανατροπή του αρχικού BREXIT. Φυσικά, το δημοψήφισμα για BREXIT δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα. Μπορεί να ανατραπεί από την Βρετανική Βουλή εάν δεν το εγκρίνει, αλλά θα προκαλέσει αιτιολογημένες αντιδράσεις από όσους στήριξαν το BREXIT και θα θεωρείται περιφρόνηση της άμεσης δημοκρατίας, του δημοψηφίσματος. Παρεμπιπτόντως, έγιναν και αλλού δύο δημοψηφίσματα όπου ανατράπηκε το αρχικό αποτέλεσμα. Πάντως, ο σχεδιασμός στο παρασκήνιο για ανατροπή του BREXIT υπάρχει. Αν θα εκδηλωθεί δημόσια, πότε και πως,  παραμένει να το δούμε.

Διάφορες ειδήσεις που ακολούθησαν ευθυγραμμίζονται με τη λογική ανατροπής του BREXIT. Παραθέτουμε δύο παγκόσμιας εμβέλειας ειδήσεις στην πιο πάνω λογική. Τις προάλλες, δημοσιεύτηκε δήλωση του Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι που υπεδείκνυε ότι η έξοδος της Βρετανίας μπορεί να μην γίνει ποτέ. Την Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα, είχε επισκεφτεί τον Κάμερον στην πρωθυπουργική κατοικία και δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένα μέσα με τα οποία θα μπορούσε να ανατραπεί στο τέλος το αποτέλεσμα.  Βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, μάλλον παραπλανητικό, τον τίτλο στο σχετικό δημοσίευμα: «Το BREXIT μπορεί να μη γίνει ποτέ». Πιο  κοντά στην ωμή πραγματικότητα θα ήταν: «O  Κέρι ζητά να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ.» Οι ΗΠΑ έχουν ζωτικό συμφέρον να παραμείνει η Βρετανία εντός ΕΕ ως ο πιστός προασπιστής και ενίοτε Δούρειος Ίππος των αμερικανικών συμφερόντων και εν πολλοίς των τουρκικών συμφερόντων.  Η δεύτερη είδηση παγκόσμιας εμβέλειας προήλθε από το ΔΝΤ που βλέπει σοβαρούς κινδύνους για τη Βρετανία, την ΕΕ και τον κόσμο ολόκληρο από το BREXIT. Για αυτό, το ΔΝΤ καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν αποφασιστικά μέτρα!.. Έγινε δημοψήφισμα και όλα για να ξεκινήσουν πρέπει η Βρετανία να σεβαστεί το αποτέλεσμα με ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για έξοδο από την ΕΕ. Αλλά το ΔΝΤ δεν καλεί τη Βρετανία να το σεβαστεί, ούτε την καλεί να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία εξόδου… Άρχισε φαίνεται συντονισμένη «επιχείρηση» να πεισθεί η κοινή γνώμη (εντός και εκτός Βρετανίας) ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει εντός ΕΕ, επειδή έτσι κυρίως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Αν και το τελευταίο δεν προβάλλεται.

Καταλήγοντας, παραθέτω συνοπτικά μερικές γραμμές από την ομιλία μου στην Πολιτική μου Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Εξήγησα την αναξιοπιστία της ίδιας της ηγεσίας της ΕΕ που για χρόνια ακολουθεί με διακρίσεις εις βάρος μικρών κρατών, με ευρωπαίους πολίτες στην ανεργία και την απόγνωση. Που συγκαλύπτει τα εγκλήματα του Ερντογάν, επιμένει σε άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές της Τουρκίας,  χωρίς ποτέ να ικανοποιηθούν τα ήδη συμφωνηθέντα… Δεν μπορεί να ανεχόμαστε το έγκλημα της κατοχής στην Κύπρο, στις Κουρδικές Επαρχίες, τη συνεργασία με δολοφόνους ισλαμιστές, τις διώξεις εναντίον Τούρκων υπηκόων και να θεωρούμε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες μας εμπιστεύονται. Δεν  είμαι βέβαιος πως να σωθεί η ΕΕ, αλλά είμαι βέβαιος πως δεν σώζεται με τις πολιτικές των τελευταίων χρόνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button