Greek Reports (Ελληνικά)

«Δίπλα στους Κούρδους βουλευτές απέναντι στον Ερντογάν»

Συνάντηση με την Κούρδισα βουλευτή Selma Irmak, καθώς και με αντιπροσωπεία κουρδικών εκπαιδευτικών οργανώσεων είχε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) στις Βρυξέλλες.

Η Selma Irmak είναι μια εκ των 138 βουλευτών, των οποίων έχει αρθεί πρόσφατα η ασυλία τους, ανοίγοντας το δρόμο για την άσκηση διώξεων σε βάρος τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας του προέδρου Ερντογάν να φιμώσει την αντιπολίτευση, να αλλάξει το σύνταγμα και να αυξήσει τις εξουσίες του.

Exad 1aΣτη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα της άρσης της ασυλίας, οι εξελίξεις στο κουρδικό ζήτημα, το κλείσιμο των κουρδικών σχολείων από το τουρκικό καθεστώς καθώς και οι ενέργειες του ευρωκοινοβουλίου για στήριξη και ενίσχυση τη φωνή τους στην Τουρκία.

Η κα Irmak, η οποία έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης 5 χρόνων, τόνισε ότι ανά πάσα στιγμή περιμένουν τη σύλληψη τους αλλά έχουν αποφασίσει να μην ενδώσουν στην αυταρχικότητα του νεοσουλτάνου. Ο κος Μαυρίδης ανάφερε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος, σε περίπτωση που προχωρήσουν στη σύλληψη της, να αναλάβει την στήριξη της και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση της, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο.

Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν επίσης για την προσπάθεια που συντελείται από μέρους της κυβέρνησης Ερντογάν για αλλοίωση και εξάλειψη της κουρδικής ταυτότητας, κλείνοντας σχολεία και προβάλλοντας συνεχώς προσκόμματα στη χρησιμοποίηση της κουρδικής γλώσσας. Ο ευρωβουλευτής ανάφερε ότι αυτό αποτελεί πάγια πολιτική της Τουρκίας, την οποία εφάρμοσε σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο κος Μαυρίδης, η ελευθερία έκφρασης και χρησιμοποίησης της μητρική τους γλώσσα αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα που προστατεύονται από τις συνθήκες της ΕΕ και μια χώρα που βρίσκεται σε ενταξιακή πορεία οφείλει να τα σεβαστεί.

Ο ίδιος σε συνεργασία με τους συναδέλφους του προτίθεται να θέσει το θέμα ενώπιον του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button