Greek Reports (Ελληνικά)

Νετανυάχου: Επίκειται Εξομάλυνση με Τουρκία

Netanyahu stop 1a LΗ συμφωνία θα ολοκληρωθεί στις αρχές της εβδομάδος, αναφέρουν πληροφορίες, παρ’ ότι παραμένουν κάποιες εκκρεμείς διαφορές.

Όπως έγραψαν οι Τάϊμς του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανυάχου εδήλωσε σε επισκέπτες-μέλη του αμερικανικού κογκρέσου ότι το Ισραήλ και η Τουρκία είναι πολύ κοντά στην αποκατάσταση των σχέσεών τους.

Η Χααρέτζ έγραψε ότι οι τελευταίες εκκρεμότητες αναμένεται να γεφυρωθούν κατά την αποφασιστική συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα την προσεχή εβδομάδα.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος εδήλωσε ότι οι εναπομένουσες διαφορές αφορούν στο σχέδιο συμβιβασμού περί την απαίτηση του Ισραήλ να κλείσει η Τουρκία τα γραφεία της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη.

Στα πλαίσια των προσπαθειών προσέγγισης που κατέβαλε η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο αξιωματούχος,  η ΄Αγκυρα ήρε την αντίθεσή της σε στενότερες σχέσεις του Ισραήλ με το ΝΑΤΟ. Επί πλέον, για πρώτη φορά μετά πέντε χρόνια οι Τούρκοι έστειλαν ανώτερους διπλωμάτες τους στην ετήσια δεξίωση της πρεσβείας του Ισραήλ στην ΄Αγκυρα.

Η συνάντηση των αντιπροσωπειών επρόκειτο να γίνει προ δύο εβδομάδων, αλλά αναβλήθηκε λόγω της αντικατάστασης του πρωθυπουργού Νταβούτογλου. Ο Νεατανυάχου επανέλαβε την αναγγελία τρεις φορές, δηλώνοντας ότι η ανανέωση των σχέσεων θα επιτρέψει στις δυο χώρες να προωθήσουν κοινά περιφερειακά τους συμφέροντα, μολονότι δεν θα υπάρξει επάνοδος στο προ δεκαετίας υψηλό επίπεδο των σχέσεων.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλούς, μετά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ συμφώνησε στους δυο από τους τρείς όρους της Τουρκίας: να ζητήσει συγνώμη για τον θάνατο Τούρκων υπηκόων στη επιδρομή κατά τουρκικού σκάφους με βοήθεια στους Παλαιστινίους στη Γάζα το 2010 και να πληρώσει 20 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση στους τραυματίες και τους συγγενείς των νεκρών.

Ο τρίτος όρος, για την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας είναι σημαντικός, είπε ο κ. Κουρτουλούς και οι δυο χώρες συμφώνησαν να επιτραπεί στην Τουρκία να συμμετάσχει σε προγράμματα υποδομών και ανόρθωσης στον παλαιστινιακό θύλακο.

Η ΄Αγκυρα είχε προτείνει να ελλιμενίσει ένα σκάφος, που να παράγει και να εφοδιάζει με ενέργεια η Λωρίδα τη Γάζας, δήλωσε ο Ερντογάν τον περασμένο μήνα. Αλλά οι Ισραηλινοί τάχθηκαν υπέρ γερμανικού σχεδίου για εγκατάσταση χερσαίας μονάδας παραγωγής ενέργειας.

« Είπαμε πως είναι δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν, «αλλά δεν έχουμε εγκαταλείψει την ιδέα του πλοίου. Το Ισραήλ αντιδρά θετικά και στην πρότασή μας για τη λύση του προβλήματος ύδρευσης της Γάζας, με εργοστάσια αφαλάτωσης ή πηγάδια. Υπάρχει επίσης ανάγκη σχολείων και νοσοκομείων. Ψάχνουμε για δωρητές. Μερικοί υποσχέθηκαν να συμβάλουν.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button