Greek Reports (Ελληνικά)

Η συμφωνία των “4” μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την παραπέρα συνεργασία

Ευχόμαστε στο νέο Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη κάθε επιτυχία στο έργο του.

Η ΕΔΕΚ με τρόπο εποικοδομητικό και συναινετικό θα συμβάλλει στις προσπάθειες για αναβάθμιση του Κοινοβουλίου και ανταπόκριση στις αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών για εμβάθυνση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και του ελέγχου των δημόσιων πραγμάτων.

Edek Sizopoulos 1a LLLLLL
ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ευχαριστούμε τα κόμματα και τους βουλευτές από ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών που στήριξαν την υποψηφιότητα του Προέδρου της ΕΔΕΚ.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο ο οποίος είχε την πρωτοβουλία να υποδείξει την υποψηφιότητα του Μαρίνου Σιζόπουλου για την Προεδρία της Βουλής.

Παρά την αποτυχία στη χθεσινή εκλογική διαδικασία, το σημαντικό είναι ότι τα τέσσερα κόμματα με συγκλίνουσες θέσεις στο κυπριακό και σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο κοινοβουλευτικής συνεργασίας που αφορά μεν την αναβάθμιση της θεσμικής λειτουργίας της Βουλής, αλλά μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για παραπέρα συνεργασία των κομμάτων σε πολιτικό επίπεδο

Η χθεσινή ψηφοφορία αποκάλυψε και το οργιώδες παρασκήνιο με πρωταγωνιστή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μόνο σκοπό είχε τον αποκλεισμό της εκλογής του Προέδρου της ΕΔΕΚ στην Προεδρία της Βουλής κατά τρόπο που εκθέτει το θεσμό του Προέδρου.

Είναι επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ δημόσια παραδέχθηκαν ότι για την επιλογή Δημήτρη Συλλούρη, πέρα από τις προεδρικές παρεμβάσεις, υπήρξε και αποδοχή σε εκβιασμούς. Το μείζον ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από την ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι: όταν για αυτά τα απλά πράγματα υποκύπτει σε εκβιασμούς, πόση αξιοπιστία μπορεί να έχει και πόσες αντιστάσεις διαθέτει για να μην υποκύψει σε μεγαλύτερους εκβιασμούς που θα αφορούν τη διαχείριση θεμάτων της οικονομίας ή πολύ περισσότερο του κυπριακού;

Μας απογοητεύει ακόμη το γεγονός ότι υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου οι οποίες με την παθητική στάση και τη συμπεριφορά τους ουσιαστικά συνέδραμαν στην προσπάθεια του Προεδρικού και έμμεσα αποδέχθηκαν την υλοποίηση της. Ευχόμαστε ότι αυτή η στάση ήταν πολιτική αφέλεια και όχι προϊόν συναλλαγής.

Η ΕΔΕΚ τέλος διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι θα συνεχίσει με συνέπεια να αγωνίζεται εντός και εκτός κοινοβουλίου για δημοκρατική και βιώσιμη λύση του κυπριακού και για υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που, χωρίς να ευθύνονται, πλήρωσαν και πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα από την οικονομική κρίση και τις λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button