Greek Reports (Ελληνικά)

Κ. Μαυρίδης: Η λύση στην Κύπρο εξαρτάται από την Τουρκία

Το Κυπριακό θα λυθεί όταν η Τουρκία το αποφασίσει, επειδή η ουσία του προβλήματος είναι η παράνομη κατοχή, τα τουρκικά στρατεύματα, ο εποικισμός μέρους της Κύπρου, καθώς και άλλα καθοριστικά ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο της λύσης που δεν μπορεί να αποφασίσει ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, υπέδειξε ανάμεσα σε άλλα ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες στις Βρυξέλες με θέμα “Η επανένωση της Κύπρου: ένα μομέντουμ που δεν πρέπει να χαθεί; (“Cyprus Reunification:  A Moment(um) not to be missed?”).

Maum 2bΑνάμεσα στους ομιλητές ήταν επίσης η ευρωβουλευτής Kati Piri, εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας, η Ρένα Χόπλαρου ως εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και η Lale Sener, ως αντιπρόσωπος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στις Βρυξέλλες.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Wilfried Martens Centre for European Studies (δεξαμενή σκέψης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) σε συνεργασία με τον οργανισμό Centre for European Progression (CFEP).

Στην πρώτη παρέμβαση του, ο κος Μαυρίδης ανέφερε συνοπτικά τα εξής: οι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι έχουν ως πρόκληση να συμφωνήσουν τον τρόπο διακυβέρνησης του κράτους τους, ώστε να μπορούν να συμβιώνουν.

Maum 1aΩστόσο, τόνισε, η ουσία του κυπριακού βρίσκεται στην απόσυρση του τουρκικού κατοχικού στρατού από την πρώτη μέρα της λύσης, στην κατάργηση του εξευτελιστικού συστήματος των εγγυήσεων, στη δίκαιη διευθέτηση του περιουσιακού και του εδαφικού στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου που διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο θέμα των εποίκων.

Αυτά θα καθορίσουν το πότε θα υπάρξει λύση, πράγμα που αποφασίζει η Τουρκία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και όχι οποιαδήποτε τεχνικά χρονοδιαγράμματα.

Γι’ αυτό, κατέληξε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθοριστικό ρόλο να παίξει ασκώντας την ανάλογη πίεση στην Τουρκία μέσω της ενταξιακής της πορείας.

Σε σχόλιο της Κάτι Πίρι για το θετικό ρόλο της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις, ο κος Μαυρίδης ανέδειξε την αναξιοπιστία του Ερντογάν με τη συνεχή αθέτηση ευρωπαϊκών συμφωνιών, τις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός και εκτός Τουρκίας και την ωμή επέμβαση στην ΑΟΖ της Κύπρου παραβιάζοντας το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Και σημείωσε χαρακτηριστικά: “δεν έχει καν παραδώσει την περιοχή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της ως βήμα καλής θέλησης όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Σε σχόλια επίσης από τουρκοκύπριους για απομόνωση τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ο κος Μαυρίδης υπέδειξε την ευρωπαϊκή νομιμότητα ως απάντηση. Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους επεσήμανε ότι “στην ΕΕ υπάρχουν κράτη-μέλη και όχι κοινότητες μέλη. Βρισκόμαστε εδώ στις Βρυξέλλες ως ευρωπαίοι πολίτες, τόσο εσείς ως Τουρκοκύπριοι όσο και εγώ, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην ΕΕ ως πλήρες μέλος το 2004 με όλα της εδάφη περιλαμβανομένων και των κατεχομένων”.

Στα σχόλια ότι το φυσικό αέριο θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά προς τη λύση του κυπριακού, ο κος  Μαυρίδης εξήγησε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη όλης της Κύπρου, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στην εκμετάλλευση και εξόρυξη του αφού βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button