Greek Reports (Ελληνικά)

Διάτρητη η Έκθεση της Επιτροπής για το θέμα της βίζας

Επείγουσα ερώτηση από Κώστα Μαυρίδη

Costas Mavrides 7g L July 2015 providedΕπείγουσα ερώτηση απέστειλε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) θέτοντας την Επιτροπή προ των ευθυνών της και ζητώντας εξηγήσεις για το λόγο που στην πρόσφατη αξιολόγηση των κριτηρίων που η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει πριν την κατάργηση της θεώρησης βίζας στους Τούρκους υπηκόους, υποχρεώσεις της Τουρκία προς την ΕΕ που αφορούν ειδικά την Κυπριακή Δημοκρατία, εμφανίζονται αυθαίρετα ως να έχουν εκπληρωθεί.

Στο κείμενο το οποίο στάλθηκε στην Επιτροπή, ο Κ. Μαυρίδης  παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα, επισημαίνοντας το λόγο που δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν εκπληρωθεί. Για το κριτήριο 15, το οποίο προϋποθέτει συνεργασία της Τουρκίας με γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας τα σύνορα η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, και στις συνεχείς παραβιάσεις από την Τουρκία του εναέριου και θαλάσσιου χώρου Κύπρου και Ελλάδας. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή κρίνει ότι έχει εκπληρωθεί”. Σχετικά με το κριτήριο 22 που αφορά την είσοδο χωρίς βίζα των ευρωπαίων πολιτών από όλα τα κράτη μέλη στην Τουρκία, τονίζει ότι ούτε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι εκπληρώθηκε από την Τουρκία, αφού η ίδια αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κος Μαυρίδης έκανε ειδική αναφορά και στο κριτήριο 44, στο οποίο παρατηρείται το εξής παράλογο όπως εξήγησε: “παρόλο που η Επιτροπή αναγνωρίζει και καταγράφει στην Έκθεση ότι η Τουρκία αρνείται κάθε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία στο πεδίο της Δικαιοσύνης, εντούτοις αυθαίρετα θεωρείται ότι (το σχετικό κριτήριο) έχει εκπληρωθεί”. Τέλος, στα κριτήρια που αφορούν τη συμφωνία επανεισδοχής, παραλείπεται, όπως σημειώνει,  να γίνει η αναγκαία αναφορά στις δύο μονομερείς δηλώσεις της Τουρκίας που καθιστούν σαφή την άρνηση της να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ανάγκη, αφού αποσυρθούν, να εφαρμοστούν τα μέχρι τώρα προαπαιτούμενα έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την τελική απόφαση για άρση των απαιτήσεων για τις θεωρήσεις διαβατηρίων.

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή να εξηγήσει “πως δικαιολογεί την εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων αφού η ίδια είτε αναγνωρίζει εκ των προτέρων τη μη εκπλήρωσή τους (αρ.44), είτε είναι αυτόδηλο ότι δεν εφαρμόζονται από την Τουρκία”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button