Greek Reports (Ελληνικά)

” Άμεση οικονομική στήριξη σε Λίβανο και Ιορδανία που φιλοξενούν εκατομμύρια πρόσφυγες “

Σε χθεσινή του παρέμβαση για τη συνδρομή στο Λίβανο και την Ιορδανία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συριακής κρίσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στην παρουσία της Ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι,  ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) τόνισε ότι η ανάγκη για  Ευρωπαϊκή βοήθεια σε αυτές τις δύο χώρες είναι επείγουσα και επιτακτική.

Dimitris Papadakis 3c LLLL good photoΛίβανος και Ιορδανία είναι δύο χώρες με προσφυγική κουλτούρα.

Ο Λίβανος φιλοξενεί ήδη 500.000 Παλαιστίνιους και άλλο ένα εκατομμύριο η Ιορδανία, θύματα όλοι των ισραηλινοπαλαιστινιακών διενέξεων του παρελθόντος και τώρα πρέπει να διαχειριστούν και άλλα 2,5 εκατ. Σύρους. Οι πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο Λίβανο αποτελούν το 1/4 του πληθυσμού του.

Τη στιγμή που τα κράτη μέλη της ΕΕ αδυνατούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μετεγκατάσταση κάποιων χιλιάδων προσφύγων στις χώρες τους , μη επιδεικνύοντας την απαραίτητη αλληλεγγύη, και τη στιγμή που Ερντογάν εκβιάζει με το χειρότερο τρόπο την Ευρώπη,  ο Λίβανος και η Ιορδανία έχουν μετατραπεί σε “δεξαμενές” εκατομμυρίων προσφύγων έτοιμες να εκραγούν. Μπορούν όμως ν’ αντέξουν ένα τέτοιο φορτίο χωρίς να αποσταθεροποιηθούν οικονομικά και για πόσο χρόνο; “, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ανέφερε ότι η χώρα του μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει το 1/3 του ΑΕΠ της για τους πρόσφυγες, ενώ ο βασιλιάς της Ιορδανίας δήλωσε πως για να μπορέσει η χώρα του, η οποία υλοποιεί πρόγραμμα λιτότητας του ΔΝΤ, να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες των προσφύγων χρειάζεται τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Υπάρχει ανάγκη άμεσης οικονομικής στήριξης σε Λίβανο και Ιορδανία. “Πέρα όμως από την ανθρωπιστική πλευρά, η βοήθεια πρέπει να στοχεύει στην αποτροπή της αποσταθεροποίησης αυτών των χωρών εξαλείφοντας τα βαθύτερα αίτια που φέρνουν τα προσφυγικά κύματα”, τόνισε ο κ.Παπαδάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button