Greek Reports (Ελληνικά)

Η … «πανέξυπνη» ευρωπαϊκή πολιτική μας

Costas Mavrides 7g L July 2015 providedΣτην ΕΕ μπήκαμε πρωτίστως με στόχο αποδεκτή λύση στο Κυπριακό. Για πάνω από 15 χρόνια, με συναίνεση Κύπρου-Ελλάδας επικρατεί πολιτική ανοίγματος στην Τουρκία, που δεν απέδωσε (πολιτική Ελσίνκι όπως καθιερώθηκε από Σημίτη).

Σήμερα, η Τουρκία έχει ενταξιακό καθεστώς, Τελωνειακή Σύνδεση και σημαντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ, που παρέχουν στην Ε.Ε. δυνατότητα ενεργειών και μέτρων με κόστος πολιτικό και οικονομικό, όπως στην περίπτωση ελευθεροποίησης της βίζας, πάνω στην Τουρκία. Φυσικά, εάν ζητήσουμε, δεν σημαίνει πως θα γίνει. Αλλά με το να παρακολουθούμε παθητικά, δεν θα πάρουμε ΤΙΠΟΤΑ. Όσοι θεωρήσουν πως κάτι θα πάρουμε επειδή οι Κύπριοι πολίτες θα ταξιδεύουν στην Τουρκία χωρίς βίζα, έχουν πλανηθεί. Ο Ερντογάν πήρε κάτι πολιτικά σημαντικό και η ΕΕ έδωσε στην Κύπρο κάτι ελάχιστο ώστε η Κυπριακή Κυβέρνηση (που θεωρείται δεδομένη) να το προβάλει ως θετικό βήμα, με αντιδράσεις ελεγχόμενες.

Πάντως, η Ευρ. Επιτροπή πριν δύο βδομάδες θεωρούσε την πλειοψηφία των 72 κριτηρίων ανεκπλήρωτα και ξαφνικά εγένετο «θαύμα», το χάσμα σχεδόν έκλεισε με θετική αξιολόγηση κριτηρίων όπως το 15: H Τουρκία συνεργάζεται στην πράξη με γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ ιδιαίτερα στη διαχείριση των συνόρων τους. Γειτονικό κράτος-μέλος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν τα σύνορα μας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Για αυτά, ο Κύπριος Υπ. Εξ. δεν είπε λέξη, αλλά όποιος διαφωνεί μαζί του και «δεν προτείνει πράγματα αποδεχτά στην τουρκική πλευρά, δεν θέλει λύση»! Ο ίδιος πρότεινε το Σχ. Ανάν που ήταν αποδεχτό στους Τούρκους αλλά απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία των Ε/κ, που επομένως … δεν θέλουν λύση; Θα κατανοήσει ο Υπ. Εξ. τι εκστόμισε;

Στην ΕΕ για να καλύψουμε την Κυβέρνηση έθεσα ευθέως στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Τίμερμανς, ότι η Τουρκία “δεν εφαρμόζει καν τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων που αφορούν την Κύπρο”, αλλά σιώπησε επειδή ικανοποιείται από την πολιτική της Κυπρ. Κυβέρνησης και την Επιτροπή να μην βλέπει εναλλακτικά μέτρα εκτός από ελευθεροποίηση της βίζας και άνοιγμα κεφαλαίων! Αντί η Κυβέρνηση να αξιοποιεί την παρουσία μας εντός ΕΕ (π.χ. προσφυγή με αίτημα την άμεση και πλήρη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας), συμπεριφέρεται ως η Τουρκία είναι εντός ΕΕ και εμείς εκτός. Για τη βίζα Τούρκων υπηκόων, υπάρχουν πτυχές που απαιτούν διευκρίνιση, όμως άλλα είναι πεντακάθαρα. Για παράδειγμα, η Κύπρος δεν εφάρμοσε το τελευταίο στάδιο της Συνθήκης Σένγκεν, αλλά αυτό δεν την προστατεύει από τυχόν ελευθεροποίηση της βίζας Τούρκων υπηκόων, για το οποίο επικρατεί σιωπή όπως και για άλλα ουσιαστικά ερωτήματα π.χ. συμφωνεί ή διαφωνεί για τυχόν απόφαση για κατάργηση της βίζας των Τούρκων πολιτών; Και αν διαφωνεί, με ποιες κινήσεις σκοπεύει να την αποτρέψει;

Πως αντιμετωπίζει το γεγονός ότι κινδυνεύουμε να αποκτήσουν 80 εκατομμύρια Τούρκοι το δικαίωμα να διακινούνται ελεύθερα στη χώρα μας, ενώ εμείς, οι Ελληνοκύπριοι, δεν έχουμε τέτοιο δικαίωμα λόγω της τουρκικής κατοχής; Η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της για συνεργασία στη διαχείριση συνόρων στέλλοντας πολεμικά πλοία στις θάλασσες μας; Ο Υπ. Εξ. κάτι ψέλλισε για μονομερή μας δήλωση -παρά τίποτα είναι κάτι-, αλλά επί του συνόλου, ο Ερντογάν παίρνει, και εμείς ΤΙ-ΠΟ-ΤΑ.

Μακάρι να εφαρμόζεται μια «πανέξυπνη» πολιτική, όπως εκδηλώθηκε πρόσφατα όταν η Τουρκία ζήτησε την παροχή λεγόμενης υπηκοότητας σε 26 χιλιάδες έποικους από το ψευδοκράτος. Ενώ Τ/κ πολιτικοί τόλμησαν να επικρίνουν ευθέως την Τουρκία, ο Κύπριος Υπ. Εξ. δήλωσε ικανοποιημένος αφού «δεν τέθηκε αίτημα από Τ/κ πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Δηλαδή, ο Υπ. Εξ. αναμένει να ζητηθεί έγκριση της Ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις. Αδυνατώ να αντιληφθώ τέτοια δήλωση και στάση, που με κοινή λογική θα θεωρείτο προερχόμενη από … «δικηγόρο» του Ακκιντζί ή της Τουρκίας.

Όμως, αν μας εξηγήσουν το νόημα της πολιτικής τους, ίσως αντιληφθούμε πόσο πανέξυπνη πολιτική εφαρμόζουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button