Greek Reports (Ελληνικά)

Τελικά στην τουρκο-ημικατεχόμενη Κύπρο θα ακούσουμε και το: «Προσκυνούμε την σαρία σου Ερτογάν»;

Μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν ο Σερ Ντέιβιντ Χάνευ βρήκε ‘ένοχους’  για την απόρριψή του τους δημοσιογράφους. Και από το κακό του  το κατάγραψε σε βιβλίο του.

Σε ομιλία του δε σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων στις 8 Ιουλίου 2015 μας είπε ότι το 2004 δεν προετοιμάστηκαν καλά!

Αυτή τη φορά δεν θα αφήσουν τίποτα στην τύχη, θα τα διαπραγματευτούν πρώτα όλα και μετά θα μας τα παρουσιάσουν εξού και η αντιδημοκρατική αδιαφάνεια και πλήρη μυστικότητα που καλύπτει το τι διαβουλεύονται για το νέο σχέδιο Ανάν.

Η πλήρης μυστικότητα και αδιαφάνεια εξάλλου είναι και το αιωνίως ζητούμενο από την Άγκυρα γιατί γνωρίζει τα όσα απαιτεί δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά από την πλειοψηφία των Ελλήνων της Κύπρου.

Επομένως ο τρόπος με τον οποίο νομίζουν θα επιβάλουν αυτή τη φορά την «λύση» διάλυσης είναι πρώτα με την πλήρη συσκότιση και παραπληροφόρηση αφενός που ήδη επιβλήθηκε και αφετέρου φιμώνοντας τους αντιδιζωνικούς «αντιφρονούντες» εκ των προτέρων, πρωτίστως τους δημοσιογράφους , προφανώς κατά το κατά Χάνευ «πρόσταγμα» και κατά Ερτογάν σουλτάν φίμωση! Το μουρμούρισε πρόσφατα και ο  μεροληπτικός Άιντε… Και δύο  τέτοια ελεεινά πειράματα φίμωσης,  είχαμε πρόσφατα στην Κύπρο από την περιβόητη Επιτροπή Δεοντολογίας με πρώτο θύμα τον δημοσιογράφο Παύλο Μυλωνά και δεύτερο θύμα τον βραβευμένο σκιτσογράφου του Φιλελευθέρου Πέτρο Παπαπέτρου (ΠΙΝ).

Οι αποφάσεις τους στην περίπτωση των σκίτσων του ΠΙΝ ήσαν αυθαίρετες και παραγνωρίζοντας τόσο τη συνταγματική προστασία της σάτιρας με το Άρθρο 19 του Συντάγματος όσο και το Άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,  όπως ανέλυσε σε μακροσκελές δημοσίευμά του στον Φιλελεύθερο ο κ. Νίκος Χρ. Χαραλάμπους,  πρώην επίτροπος Διοικήσεως και πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας.  Σε πρώτη και τελική ανάλυση, λοιπόν,  η κατάπτυστη απόφαση της «Επιτροπής Λογοκρισίας»  όπως εύστοχα την χαρακτήρισε ο Λάζαρος Μαύρος στο δικό του άρθρο στη Σημερινή  25 Απριλίου 2016 «Ο Πιν & η «Επιτροπή (δήθεν) Δεοντολογίας», δεν αφήνει περιθώρια παρά να θεωρηθεί ως υποταγή  προς ικανοποίηση των Τούρκων κατακτητών και του Αττίλα Ερτογάν! Προκαταβολικώς μάλιστα προτού το… ζητήσει ο ίδιος,  όπως έκανε π.χ. με τον Γερμανό ποιητή! Δηλαδή αποφάνθηκαν ανεπίτρεπτα με πολιτικά κριτήρια και όχι με εκείνα που απαιτεί το καθήκον τους. Η ομαδική τους παραίτηση είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαν να κάνουν γιατί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι για την ελευθερία έκφρασης και δημοκρατικότητας.

Και αυτά, ενόσω στην Ευρώπη οι δημοσιογράφοι έχουν ξεσπαθώσει εναντίον του Τούρκου προέδρου Ερτογάν και των δικτατορικών απαιτήσεών του για φίμωση των πάντων που τολμούν να τον επικρίνουν είτε με τα γραφόμενά τους είτε με σάτιρα, και που εκτός των Τούρκων δημοσιογράφων προσπαθεί  τώρα ασύδοτα  να φιμώσει και ξένους δημοσιογράφους, σκιτσογράφους και πολίτες.

  1. Διαγωνισμός προσβλητικού ποιήματος εναντίον Ερτογάν

Στις 18 Απριλίου 2016 στο Λονδίνο ο Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Douglas Murray ξεκίνησε  «Διαγωνισμό  προσβλητικού ποιήματος εναντίον του Τούρκου προέδρου Ερτογάν».

Ο συγγραφέας, ο οποίος γράφει στο εβδομαδιαίο  βρετανικό περιοδικό “Spectator” δήλωσε ότι αποφάσισε τον εν λόγω διαγωνισμό ποιήματος εναντίον του Τούρκου Προέδρου εις απάντηση της αντιμετώπισης από την γερμανική κυβέρνηση (βλέπε καγκελάριο Μέρκελ) του Γερμανού κωμικού Jan Bohmermann κατά απαίτηση του Ερτογάν. Ο εν λόγω Γερμανός κωμικός έγραψε και διάβασε ένα σατιρικό ποίημα εναντίον του Ερτογάν για το οποίο ο Ερτογάν ζήτησε την προσαγωγή του σε δικαστήριο. (Η εφημερίδα Ιντεπεντεντ πιστεύει το δικαστήριο τελικά θα απορρίψει την αγωγή).

    2. ΟΧΙ στον Ερτογάν από Ελβετία

Οι ελβετικές αρχές απέρριψαν το αίτημα της Άγκυρας να αφαιρεθεί φωτογραφία από έκθεση σε πλατεία μπροστά από το κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη, η οποία είναι επικριτική για τον Ερντογάν.  Μία από αυτές έχει το πρόσωπο ενός αγοριού, το οποίο πέθανε μετά από τον τραυματισμό του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη το 2013. Η λεζάντα κατηγορεί ως υπεύθυνο τον Ερντογάν.

Με δήλωσή της, η πόλη της Γενεύης εξέφρασε τη στήριξή της στην έκθεση. «Είναι μέρος της υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης και υπογραμμίζει τη θέση της Γενεύης ως πρωτεύουσας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο.

    3. Βρετανική Ιντεπεντεντ

« Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερτογάν συντρίβει τις διαφωνίες. Ως υπασπιστές της σάτιρας, οι Βρετανοί πρέπει να παλέψουμε γι΄αυτή», έγραψε η βρετανική Ιντεπεντεντ και αφού μεταξύ άλλων τον  επέκρινε ότι έκανε την Τουρκία φάρο για Ισλαμική δημοκρατία, και ότι επί δικής του εξουσίας έχουν γίνει πέραν των  1800 διώξεων εναντίον ανθρώπων που υποτίθεται τον έχουν προσβάλει,  προειδοποιεί την βρετανική κυβέρνηση με τα εξής:

«Δεν ξέρουμε πότε τα πλοκάμια του Ερτογάν θα βρουν το δρόμο και για το Λονδίνο. Τουλάχιστον η Βρετανία έχει μια παράδοση για την υπεράσπιση της σάτιρας. Το 2003, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ παραπονέθηκε για ένα σκίτσο στην Ιντεπεντεντ του Dave Brown, που τον παρουσίαζε να δαγκώνει το κεφάλι ενός Παλαιστίνου παιδιού. Η Επιτροπή Παραπόνων Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας απέρριψε το παράπονο, σημειώνοντας ότι – και παρόλο που το αντικείμενο μπορεί να προσέβαλε –  αδυνατούσε να πάρει μια απόφαση που θα συμβίβαζε την ικανότητα των εφημερίδων να εξασκούν κριτική ή να κάνουν σατιρικά σχόλια για έθνη ή κυβερνήσεις με τη χρήση σκίτσων».  Ευχόμαστε αυτά τα αισθήματα να διακατέχουν τα δικαστήρια και τις αρχές μας, σε περίπτωση που ο Ερτογάν κτυπήσει και τη δική μας πόρτα», έγραψε η προειδοποιητικά η Ιντεπεντεντ.

    4. Σκίτσο με «πίθηκο» τον Ερτογάν οι Ολλανδοί

Kick Turkey Out Of NATO

Στις 26/4/16 και ενώ « οι Έλληνες δημοσιογράφοι κάνουν την “πάπια” – Ολλανδοί σώζουν την τιμή της Ευρώπης – “Πίθηκος” ο Ερντογάν Ολλανδική εφημερίδα ξεφτιλίζει τον «πίθηκο» Ερντογάν σε πρωτοσέλιδο»  έγραψε το Πρώτο Θέμα της Αθήνας, προβάλλοντας το πρωτοσέλιδο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία ολλανδικής εφημερίδας «De Telegraaf» με τον  τίτλο «Το μακρύ χέρι του Ερντογάν» επικρίνοντάς τον για καταπάτηση της ελευθερίας της  έκφρασης στην  Ευρώπη και  την σύλληψη της  γνωστής Ολλανδής δημοσιογράφου Εμπρού Ουμάρ στην Τουρκία για προσβλητικά σχόλια κατά του Ερντογάν.

BangVoor 1aΣτο σκίτσο ο «πίθηκος» Πρόεδρος της Τουρκίας συνθλίβει την Ολλανδή δημοσιογράφο, μαζί και με την πένα της.  Αφού ανακρίθηκε, η Ουμάρ αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και, όπως δήλωσε η ίδια, δεν της επετράπη η έξοδος από τη χώρα.

«Επικροτούμε και συμφωνούμε με όσα έγραψε σε άρθρο του στον «Φιλελεύθερο» ο συνάδελφος Άριστος Μιχαηλίδης και συνυπογράφουμε όσα δήλωσαν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών. Η απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, δια της οποίας καταδικάζει τον διεθνώς αναγνωρισμένο και βραβευμένο γελοιογράφο Πέτρο Παπαπέτρου, γνωστό ως «ΠΙΝ», για σκίτσο του και τον συνάδελφο Παύλο Μυλωνά για σχόλιό του, είναι απαράδεκτη. ΄Όταν σε ένα κράτος, καταδικάζεται και αφορίζεται η σάτιρα, επειδή θίγει είτε την κατοχική χώρα είτε τους κυβερνώντες, είτε την πολιτική τους, αυτό το κράτος δεν μπορεί να θεωρείται δημοκρατικό και δεν αντέχει στην κρατική. Αποτελεί Μπανανία», έγραψε μεταξύ άλλων ο αγαπητός συνάδελφος Κωστάκης Αντωνίου στην Σημερινή 17 Απριλίου 2016 «Περισσότερη ελευθερία αντί φίμωση…».

Είτε  Μπανανία φίλε Κωστάκη είτε οδεύει τουρκοπροσκυνημένο προς Ερτογανική Ισλαμική «δημοκρατία» συνομοσπονδίας! Με αυτοτύφλωση στα όσα συμβαίνουν γύρο του, με τον  Ερτογάν να χαρακτηρίζεται σύμμαχος του ISIS και να ζητείται η εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ… 

  • Ερευνήτρια/συγγραφέας – Λονδίνο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button