Greek Reports (Ελληνικά)

Υπόδειγμα… η Τουρκία στο Προσφυγικό και υποστήριξη σε «Ζώνη Ασφαλείας» στη Συρία.

Compa 1a
Front cover of German magazine Compact

Τα δώρα των Μέρκελ- Ντουσκ στον Ερντογάν και η οργή των Γερμανών για τις ταπεινώσεις

«Η Τουρκία είναι σήμερα το καλύτερο παράδειγμα σε όλο τον κόσμο για το πώς πρέπει να μεταχειριζόμαστε τους πρόσφυγες!»

Η παταγώδης πιστοποίηση ανήκει στον κ. Ντόναλντ Ντουσκ, Πρόεδρο του Συμβουλίου (ηγετών) της ΕΕ., ο οποίος συνόδευε την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ στην επίσκεψή της στην Τουρκία.

Η επίσκεψη σκιάσθηκε από συμβάν που διεθνώς σχολιάσθηκε ως υπολογισμένη τουρκική χειρονομία μείωσης της ευρωπαϊκής ηγεσίας:

Σε έμπρακτη συνέχεια της νέας δήλωσης του προέδρου Ερντογάν ότι « η Ευρώπη έχει ανάγκη την Τουρκία και όχι το αντίστροφο», η Γερμανίδα καγκελάριος υποχρεώθηκε να περιμένει στον αέρα να προσγειωθεί πρώτο το αεροπλάνο του Τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου.

Αυτή η υποδοχή δεν εμετρίασε στο παράπαν την θερμότητα των αισθημάτων των δύο επισκεπτών προς την τουρκική ηγεσία και το τουρκικό κράτος. Η έκφραση των οποίων κορυφώθηκε κατά την επίσκεψή τους σε  προσφυγικό καταυλισμό στο Καζαντεπέ, μετά την οποία ο κ. Ντουσκ έκανε την εισαγωγική δήλωση.

Η κ. Μέρκελ επισκέφθηκε οικογένειες, χάϊδεψε παιδάκια  και έκανε μια δήλωση που ηχεί ακόμη γλυκύτερη στην οξύτατη ακοή του κ. Ερντογάν. Είπε ότι στην παραμεθόριο ζώνη της Συρίας πρέπει να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας για τους πρόσφυγες, όπως από μακρού ζητεί η Τουρκία». Και τόνισε ότι η ίδια «υποστηρίζει τη δημιουργία αυτής της ζώνης.»

                     Στρατηγική ευθυγράμμιση

Η προφανώς προμελετημένη ανωτέρω δήλωση -για την οποία έκδηλα σχεδιάσθηκε η επίσκεψη στους πρόσφυγες, κοντά στα σύνορα- αποτελεί όχι απλώς νέα μείζονα παραχώρηση της Μέρκελ και του 4ου ευρωπαϊκού Ράιχ στην ΄Αγκυρα, αλλά ευθυγράμμιση του Βερολίνου με την τουρκική στρατηγική στο Μεσανατολικό, εναντίον της Συρίας, των Κούρδων, της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

Οι προφανείς δυσμενείς παρενέργειες αυτής της ευθυγράμμισης στις διεθνείς σχέσεις της Γερμανίας -που δεν μπορεί να διαφεύγουν του Βερολίνου και θα πρέπει να έχουν σταθμιστεί -οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Γερμανοί έκριναν πως η στρατηγική του Ερντογάν εξυπηρετεί τους γερμανικούς στρατηγικούς στόχους στην περιοχή, και ότι το πρόσχημα αναγκαστικής υποχώρησης στον προσφυγικό εκβιασμό του Ερντογάν τους προστατεύει από  πιθανά πιεστικά (αμερικανικά) ερωτήματα.

Τα οποία η κ. Μέρκελ υπολογίζει ότι δεν θα είναι ιδιαιτέρως πιεστικά, δοθέντος ότι κατά την σημερινή συνάντησή της με τον Πρόεδρο Ομπάμα στο Ανόβερο, η αμερικανική φροντίδα θα εστιασθεί στην εξασφάλιση της συνηγορίας της για την υπογραφή του «Δι-Ατλαντικού Συνεταιρισμού» (ΤΤΡ) από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση -ως πλασιέ του οποίου ο κ. Ομπάμα επισκέφθηκε την Ευρώπη.

Στο μεταξύ οι αλλεπάλληλοι τεμενάδες της  Καγκελαρίου  ενώπιον του βλοσυρού ηγέτη της Τουρκίας γίνονται αισθητές ως ισάριθμες ταπεινώσεις στην Γερμανία και διογκώνουν τις αντιδράσεις εναντίον της και στον συστημικό Τύπο και πολλαπλασίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τελευταία δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι μόνο 17% των Γερμανών εγκρίνει αυτή την πολιτική της Καγκελαρίου, ενώ το 80% την καταδικάζει.

Το  κατωτέρω εξώφυλλο γερμανικού περιοδικού, που εικονίζει την κ. Μέρκελ με τουρκικό φέσι, αποτελεί δείγμα των αντιδράσεων.

Εξ άλλου, το καθ’ όλα συστημικό περιοδικό Σπίγκελ, στην ηλεκτρονική του έκδοση, προτάσσει σήμερα συνέντευξη του κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτη του κουρδικού κόμματος ΗDP στην τουρκική εθνοσυνέλευση, με πολύστηλο τίτλο « Ο Ερντογάν θέλει Χαλιφάτο».

Compa 2bΣτην συνέντευξη, που εικονογραφείται με μεγάλη φωτογραφία πολυκατοικίας του Ντιγιαρμπακίρ, ερειπωμένης από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς εναντίον αμάχου πληθυσμού στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας, ο κ. Ντεμιρτάς, απαντώντας σε επιθετικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου, δηλώνει ότι:

  • Δεν συμμερίζεται την ελπίδα ότι ο Ερντογάν «θα λύσει το προσφυγικό πρόβλημα». «Φοβούμαι ότι (ο ίδιος) δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα. Αν συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον των Κούρδων, τότε εκατομμύρια Τούρκων πολιτών θα αναζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη»
  • Στις διαπραγματεύσεις με τον Ερντογάν, η κ. Μέρκελ δεν θα πρέπει να θυσιάσει τις ευρωπαϊκές αρχές. Δεν μπορεί να σωπαίνει όταν μια χώρα που ζητεί να ενταχθεί στην ΕΕ, βομβαρδίζει ους πολίτες της. Ο πόλεμος αυτός στοχοποιεί κυρίως πολίτες, που ο Ερντογάν υποπτεύεται πως υποστηρίζουν το ΡΚΚ. Σχεδόν 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Η νοτιοανατολική Τουρκία μοιάζει με τη Συρία.
  • Γιατί εγκατέλειψε τις προτάσεις ειρήνευσης; Επειδή αγωνίζεται για την απόλυτη εξουσία. Ο Ερντογάν θέλει ένα Χαλιφάτο. Εμείς οι Κούρδοι είμαστε στον δρόμο του. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να μας σταματήσει με πολιτικά μέσα, έτσι μας καταγγέλλει ως τρομοκράτες.
  • Οι Κούρδοι ανεβαίνουν στη σκηνή της ιστορίας του κόσμου. Στο βόρειο Ιράκ προχωρούν προς ανεξάρτητο κράτος και στη Συρία μάχονται νικηφόρα για ομόσπονδα δικαιώματα. Στη Τουρκία οι Κούρδοι ωθούν προς τον εκδημοκρατισμό.
  • Περιμένουμε από τη Γερμανία να ωθήσει ισχυρότερα για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα στη Τουρκία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button