Greek Reports (Ελληνικά)

Oδοιπορικό στα κατεχόμενα με την ευρωβουλευτίνα Gomez

Τις προάλλες, φιλοξένησα στην Κύπρο την ευρωβουλευτίνα Ana Gomez (Πορτογαλία), με αρκετές θητείες στο Ευρ. Κοινοβούλιο, σε διάφορες Επιτροπές και Αντιπροσωπείες, πρώην διπλωμάτης και αρμόδια για θέματα Ασφάλειας και Πληροφοριών.

Το κυριότερο, η ηγετική της παρουσία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και η επιρροή της στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (δεύτερη μεγαλύτερη) για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το Κυπριακό.

Katexomena 1aΑκούοντας συχνά την επιχειρηματολογία μου για την τουρκική κατοχή, δέχτηκε να μας επισκεφτεί για μια μέρα με αποκλειστικό σκοπό να κατανοήσει την πραγματικότητα.

Το πρόγραμμά περιελάμβανε ενημέρωση στο Εργαστήριο για τους Αγνοούμενους (αεροδρόμιο Λευκωσίας) ώστε να κατανοήσει πόσο σημαντικό είναι η συνεργασία της Τουρκίας καθώς και η χρηματοδότηση της ΕΕ ώστε να προλάβουμε ζωντανούς όσο το δυνατόν συγγενείς για να παραλάβουν λείψανα των αγαπημένων τους. Είχαμε επίσης συνάντηση με τον Ε/κ διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη ο οποίος την ενημέρωσε για την πραγματικότητα στις συνομιλίες και το ρόλο της Τουρκίας.

Στη συνέχεια, συναντήσαμε στα κατεχόμενα τον Σενέρ Λεβέντ, εκδότη της εφημερίδας «Αφρίκα», ο οποίος καταδιώκεται για δεκαετίες από το κατοχικό καθεστώς και Τουρκία, επειδή προασπίζεται τις αξίες της ελευθερίας έκφρασης και αγωνίζεται ενάντια στην κατοχή αναδεικνύοντας  την Κυπριακή Δημοκρατία ως κοινό κράτος. Στο γραφείο του υπάρχει μόνο η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Λεβέντ επιμένει να αποκαλεί την κατοχή κατοχή, τους έποικους έποικους, τον Ερντογάν εγκληματία και τους επιδοτούμενους «επαναπροσεγγιστές» των σεμιναρίων ως … τέτοιους. Ο Λεβέντ εξήγησε για τον πρώην φίλο του τον Ακκιντζί, τώρα υποταχτικό της Άγκυρας και του Ερντογάν. Παρεμπιπτόντως, ο Λεβέντ υπήρξε θύμα απόπειρας δολοφονίας και σημάδια από σφαίρες είναι στην πόρτα και στους τοίχους του γραφείου στο κτίριο που στεγάζεται η εφημερίδα. Τον αγωνιστή Λεβέντ πρότεινα  πέρσι (με το συνάδελφο Δ. Παπαδάκη), για το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη της χρονιάς για την Κύπρο, αλλά οι συνάδελφοι από ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ δεν το στήριξαν.

Το οδοιπορικό περιελάμβανε επίσκεψη για πρώτη φορά στο πατρικό μου σπίτι στο Δίκωμο. Είδαμε το δωμάτιο που κοιμόμουν και την αυλή που έπαιζα παιδί. Το σιδερένιο κρεβάτι ήταν ακόμη εκεί. Τα λεμονόδεντρα της αυλής ξεριζωμένα. Ακολούθως, πήγαμε στο ρημαγμένο νεκροταφείο του χωριού  που δυσκολεύτηκα να εντοπίσω. Κρανίου τόπος. Έμειναν μερικοί σταυροί, αποκομμένοι, σπασμένοι και πεταγμένοι. Καθ’ όλο το οδοιπορικό, η Gomez αναρτούσε στο Tweeter, βίντεο και φωτογραφίες με σύντομα σχόλια στα αγγλικά προς εκατοντάδες αποδέκτες στην ΕΕ και άλλους πολιτικούς, διπλωμάτες, δημοσιογράφους και αναλυτές.  Το σχόλιο της για το κοιμητήριο Δικώμου, μαχαιριά στη συνείδηση της ανθρωπότητας: «Αυτή η σύληση ιερών χώρων, δεν είναι στην Παλμύρα της Συρίας με τους τζιχαντιστές, αλλά στο χωριό Δίκωμο, στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.»  Λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα ήταν «η σημαία στο βουνό (Πενταδάκτυλο) για να επιβάλλει την τουρκική κατοχή σε όλους τους Κύπριους, Έλληνες ή Τούρκους…», όπως ανάρτησε με φωτογραφία αμέσως η Gomez.

Περάσαμε δίπλα σε ατελείωτες στρατιωτικές ζώνες, συνεχίζοντας προς Κυθραία όπου χτίζεται το τεραστίων διαστάσεων τζαμί με τέσσερεις μιναρέδες και ισλαμιστικό πανεπιστήμιο. Το ψευδοκράτος χωρίς χρήματα για τους «υπαλλήλους» του , έχει όμως χρηματοδότηση για τέτοια από Σαουδική Αραβία και Τουρκία … Διασχίσαμε την πεδιάδα της Μεσαορίας προς Αμμόχωστο με παντού ρημαγμένες εκκλησιές και κοιμητήρια. Φτάσαμε στην αιχμάλωτη πόλη της Αμμοχώστου, εντός της κατοχής, όπου η λογική  παραδίνεται.  Τα μηνύματα για τους αγνοούμενους, τον Λεβέντ, τη σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο,  την εισβολή, τα μνημεία του Ατατούρκ, το κατεχόμενο Δίκωμο, τα ρημαγμένα κοιμητήρια και εκκλησιές, τις ομορφιές της γης μας, την αιχμάλωτη πόλη στην κατοχή, στάλθηκαν.

Στο τελευταίο της μήνυμα, η A. Gomez κατέληγε σε ερώτημα: «Διδακτικό ταξίδι με τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη στην κατεχόμενη Κύπρο. Τι γίνεται με την ΕΕ, εάν επιτραπεί σε αυτή την κατοχή να συνεχίσει να υπάρχει;

  • Eυρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) costas.mavrides@europarl.europa.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button