Greek Reports (Ελληνικά)

Κ. Μαυρίδης προς Επιτροπή Σχέσεων ΕΕ-Τουρκία: Μην ενδώσετε στις τουρκικές απαιτήσεις

Costas Mavrides 6f standing in EU parliament LLLL
Κώστας Μαυρίδης

Επιστολή απέστειλε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) προς το Προεδρείο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Μ. Κεφαλογιάννη, Μ. Κύρκο και Τ. Χατζηγεωργίου) για την παράλογη απαίτηση της τουρκικής πλευράς να μην συμπεριληφθεί το κουρδικό θέμα στην ατζέντα επικείμενης συνάντησης μεταξύ της Τουρκικής Βουλής και του Ευρωκοινοβουλίου.

Τόσο στην επιστολή όσο και στην παρέμβαση που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρία της συγκεκριμένης Επιτροπής, ο Κ. Μαυρίδης ξεκαθάρισε ότι “δεν μπορεί να αποδεχθούμε να έχουμε συνάντηση χωρίς να περιλαμβάνεται το Κουρδικό ζήτημα στην ατζέντα, υποκύπτοντας έτσι στις εντελώς παράλογες απαιτήσεις της τουρκική πλευράς”.  Επιπλέον, τόνισε ότι τυχόν υιοθέτηση εναλλακτικού λεκτικού στην ατζέντα όπως “Συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας” απορρίπτεται όπως και κάθε άλλη παρόμοια φρασεολογία που υπηρετεί τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης του Ερντογάν. Όπως εξήγησε ο ευρωβουλευτής “ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί  τρομοκράτη όποιον εναντιώνεται στα εγκλήματα που διαπράττει στις νοτιανατολικές κουρδικές επαρχίες, ανάμεσα σε αυτούς τους “τρομοκράτες” περιλαμβάνονται ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και διανοούμενοι εντός Τουρκίας που απλά εκφράζουν αντίθεση και προσδοκούν στη δική μας πολιτική συμπαράταξη και τουλάχιστον ηθική υποστήριξη”.

Μιας και από το Προεδρείο  δεν υπήρχε ακόμα ξεκάθαρη θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα, καταλήγοντας ο κ. Μαυρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: “έχω την προσδοκία ότι το Προεδρείο θα επιμείνει στα ελάχιστα. Εάν όμως γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές απαιτήσεις, δεν πρόκειται να συμμετέχω στην επικείμενη συνάντηση και θα αποχωρήσω από τις εργασίες της Επιτροπής για λόγους συνείδησης και ηθικής”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button