Greek Reports (Ελληνικά)

Η απόφαση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τους “κοπρίτες” και η καταδίκη μου

Pavlos Mylonas 1a LLLL
Παύλος Μυλωνάς

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ “ΚΟΠΡΙΤΕΣ” και η ΚΑΤΑΔΙΚΗ μου για την αναφορά και κυρίως το αιτιολογικό της καταδικαστικής απόφασης αναδεικνύουν την υποκρισία του συστήματος που δεσπόζει σε όλους τους τομείς στην Κυπρο.

Τις τελευτάιες μέρες ο κόσμος αγανακτεί βλέποντας να μην υπάρχει καμία αντίδραση στην ενέργεια Κουτσοκούμνη να φορέσει τη φανέλα με την ημισέληνο και να παρουσιαστεί εκπροσωπώντας την ε/κ διοίκηση σε διεθνές συνέδριο στην Τουρκία.

Και αναρωτιόμαστε: Καλά, δεν αντιλαμβάνονται ότι ζούμε σε μια ημικατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα πατρίδα;

Όχι είναι η απάντηση. Γιατί ο κ. Κουτσοκούμνης δεν έπεσε με αλεξίπτωτο στην Κύπρο.

Την αντίληψη Κουτσοκούμνη την καλλιέργησε το διεφθαρμένο σύστημα και, παρά την προσπάθεια ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ, την εντοπίζει κανείς σε πολλά επίπεδα.

Αυτή η υπόγεια καλλιέργεια κουλτούρας παράδοσης είναι η πλέον επικίνδυνη για τον τόπο.

Πιο κάτω παραθέτω απόσπασμα της εκπομπής όπου ανέφερα τη λέξη “κοπρίτες”, που σημαίνει αργόσχολοι, για όσους πάνε στα τουρκοκρατούμενα για να κάνουν ψώνια, να τζογάρουν και να διασκεδάσουν.

Φυσικά καποιοι ενοχλήθηκαν και δικαιολογημένα, διαστρέβλωσαν όσα είπα και η υπόθεση κατέληξε στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και την Επιτροπή Δεοντολογίας, που με καταδίκασαν υποστηρίζοντας ότι σέβονται την ελευθερία του λόγου, η οποία όμως πρέπει να υπόκειται σε περιορισμούς, ανεξάρτητα των όποιων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, όταν επηρεάζει πιο σημαντικά δικαιώματα, όπως της ελεύθερης επιλογής του πολίτη εφόσον αυτή δεν βλάπτει τον συμπολίτη τους.

Με αυτήν τη λογική πρέπει να σεβαστούμε και να μη διασύρουμε και τον κύριο Κουτσοκούμνη διότι, όπως είπε και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόκειται για μια ανεξάρτητη αθλητική ομοσπονδία και έχει το δικαίωμα της ελευθερίας επιλογής.

Πὠς όμως αντιλαμβάνονται την έννοια «βλάπτει» το συμπολίτη του;

Στην καταδικαστική απόφαση των διορισμένων από την κυβέρνηση εγκάθετων στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και Επ. Δεοντολογίας γίνεται λόγος για ενέργειες κάποιων, όσων δηλαδή κάνουν τουρισμό στα κατεχόμενα, που δεν βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

Αλήθεια, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ελευθερες περιοχές δεν επηρρεάζονται;

Λύθηκε το Κυπριακό;

Υπάρχουν κανονισμοί για το εμπόριο με τα κατεχόμενα;

Το δικαίωμα, ή καλύτερα η υποχρέωση, να προασπιζόμαστε τις αρχές και το μέλλον του Ελληνισμού σε αυτήν την πατρίδα, η απαγόρευση ενεργειών που μειώνουν την ήδη αμφισβητούμενη Κυπριακή Δημοκρατία πώς κατοχυρώνονται, σε ποιο νόμο ή κανονισμό περιλαμβάνονται;

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ:

“Κατά την έναρξη του προγράμματος και στην ανάγνωση των τίτλων ειδήσεων έγινε αναφορά, από τη δημοσιογράφο-συμπαρουσιάστρια, στην είδηση του θανάτου ενός από τους τελευταίους βρακάδες που μέχρι και τα 103 χρόνια του δεν φόρεσε παντελόνι παρά μόνο την παραδοσιακή κυπριακή βράκα. Αναφορά από την παρουσιάστρια ότι στο πρόσωπό του βλέπεις την κυπριακή παράδοση που σβήνει. Ακολούθησε το πιο κάτω σχόλιο από το δημοσιογράφο-παρουσιαστή του προγράμματος Παύλο Μυλωνά:

«Eκτός από αυτό σβήνουν και πολλά άλλα πράγματα. Απλώς, τον είδα τον βρακά και θυμήθηκα κάποιες ιστορίες που μας έλεγαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας τις δεκαετίες του 30, του 40 και 50 λόγω της κατοχής των Εγγλέζων, γιατί είχαν κατοχή και από Εγγλέζους και συνεργάτες τους ήταν δυστυχώς οι επικουρικοί οι Τούρκοι ξεκίνησε ένα μποϋκοτάζ των προϊόντων αυτών και αγόραζαν δεν θυμάμαι την ονομασία για να κάνουν τις βράκες τους ένα συγκεκριμένο ύφασμα το οποίο ήταν τοπικό ή ελληνικό για να μην αγοράζουν ρούχα των Εγγλέζων. Ακριβώς ό,τι κάμνουμε εμείς, αγοράζουμε από τα κατεχόμενα. Ο κάθε κοπρίτης πηγαίνει στα κατεχόμενα για να αγοράσει φτηνά τσιγάρα, να αγοράσει φτηνά λάστιχα αυτοκινήτων, να βάλει καύσιμα φτηνά. Αυτοί οι κοπρίτες λοιπόν να σκεφτούν ότι οι παππούδες τους που πεινούσαν δεν είχαν ούτε ιντερνετ, ούτε καναπέ, ούτε τζάκια, ούτε θέρμανση, στο κρύο ήταν, στις δύσκολες δουλειές της γεωργίας είχαν πάνω τους ψυχή, την οποία πούλησαν αυτοί οι κοπρίτες στο όνομα του χρήματος των 5, 10, 2() και 100 ευρώ για να παν να διασκεδάζουν εκεί που βίαζαν και κατέκτησαν οι κατακτητές μας την πατρίδα μας και σκότωσαν τα αδέρφια τους, τους θείους, τους παππούδες τους, τους φίλους, τους γνωστούς τους. Αυτοί οι κοπρίτες λοιπόν κυριαρχούν σήμερα δυστυχώς γιατί είναι πάρα πολλοί που πηγαίνουν για 5 και 10 ευρώ στα κατεχόμενα για να μην προσθέσω και αυτούς τους αλήτες οι οποίοι πηγαίνουν εκεί για τα καζίνο και τα μπουρδέλα. Είδα τον βρακά και το θυμήθηκα γι᾽ αυτό».

KΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Αρχής Ραδιοτηλεόρασης:

“Αναφορικά με τη θέση του δημοσιογράφου όπως αυτή εκφράζεται στην επιστολή ότι η αναφορά διαστρεβλώθηκε συνειδητά (παράγραφος 3) η Αρχή δεν την κάνει δεκτή και σημειώνει ότι οι οποιεσδήποτε ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, δεν καθορίζουν την κρίση της Αρχής, η οποία παραμένει ανεξάρτητη και ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΗ όσον αφορά στις Αποφάσεις που εκδίδει.

Η Αρχή τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να στερήσει ή να περιορίσει το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του οποίου οι επαγγελματίες του χώρου των ΜΜΕ κρίνουν, επικρίνουν, κακίζουν κάποιες φορές τις πρακτικές με τις οποίες διαφωνούν.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο το δικαίωμα αυτό να ασκείται πάντοτε στο πλαίσιο της κείμενης ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας που ορίζει το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επιλογές του κάθε πολίτη, εφόσον αυτές ΔΕΝ βλάπτουν τους συμπολίτες τους και αποκλείει τη χρήση της γλώσσας με τρόπο που μπορεί να θίξει ή να προσβάλει τις ευαισθησίες κοινωνικών ομάδων.

Είναι δεκτό ότι ακόμη και η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου έχει όρια και σε αυτήν τίθενται περιορισμοί οι οποίοι στοχεύουν στη διαφύλαξη εξίσου σημαντικών δικαιωμάτων των (συν)ανθρώπων.

Η τετραπλή αναφορά του δημοσιογράφου σε «κοπρίτες» προκειμένου να χαρακτηρίσει όσους επισκέπτονται τα κατεχόμενο αποτελεί χλευασμό και διασυρμό της εν λόγω ομάδας πολιτών και δεν διαφυλάσσει την ευπρέπεια και την καλαισθησία στη γλώσσα, ούτε ανταποκρίνεται στο ποιοτικό επίπεδο που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας”.

  • Υ.Σ: Και αυτοί οι κύριοι καταδίκασαν ακόμα και τον ΠΙΝ.

Πέτρο χαμογέλα..

Παύλος Μυλωνάς

One Comment

  1. Παύλο Μυλωνά η καταδίκη σου απο αυτους τους διορισμένους της επιτροπής ειναι τιμή και καμάρι για σένα . Καλα έκανες και απο κάλεσες τους ασυνείδητους επιςκεπτες των κατεχόμενων κοπρίτες , εξαιρουμένων όσων εχουν σπίτια ι και πηγαίνουν να τα επισκεφτούν. Οι υπόλοιποι ειναι κοπρίτες και συνεργάτες της κατοχής .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button