Greek Reports (Ελληνικά)

“Χρειάζονται στήριξη οι χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές. Οι εικόνες από την Ειδομένη είναι εικόνες ντροπής”

Dimitris Papadakis 3c LLLL good photo
Δημήτρης Παπαδάκης

Υπερψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών για την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου και η ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τη μετανάστευση, της οποίας εισηγητής εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών είναι ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ, S&D).  

Η Έκθεση μεταξύ άλλων ζητά τη ριζική αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου III προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη και από κοινού ανάληψη της ευθύνης, η αλληλεγγύη και η ταχεία επεξεργασία των αιτήσεων για άσυλο. Γίνεται επίσης αναφορά στη θέσπιση ενός κεντρικού συστήματος για τη συλλογή και την κατανομή των αιτήσεων ασύλου που θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαχειριστεί καλύτερα τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.

Η Έκθεση περιλαμβάνει επίσης εποικοδομητικές προτάσεις που υιοθετήθηκαν στην γνωμοδότηση του κ. Παπαδάκη όπως δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών στην ΕΕ για τους υπηκόους τρίτων χωρών, χωρίς αυτοί να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και να καταφεύγουν στους λαθρεμπόρους ψυχών. Καλούνται επίσης τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και τονίζεται η ανάγκη εφαρμογής ενός δεσμευτικού ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης.

Ο κ. Παπαδάκης στη σημερινή του παρέμβαση στα πλαίσια συζήτησης της Έκθεσης μίλησε για μια ολιστική προσέγγιση της μετανάστευσης εκ μέρους της ΕΕ, η οποία θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, τον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

“Πρέπει να μας γίνει παράδειγμα ότι η συμμετοχή των χωρών της ΕΕ στην απορρύθμιση των εύφλεκτων γειτονικών μας περιοχών οδηγεί στις τεράστιες ροές μεταναστών, προσφύγων και εκτοπισμένων. Η Ευρώπη πρέπει να είναι μια δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στις γειτονικές περιοχές. Χρειάζονται στήριξη οι χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές και να υπάρχει δίκαιη κατανομή ευθυνών”, τόνισε ο Ευρωβουλευτής.

Οι λόγοι για να αποφασίσει κάποιος να εγκαταλείψει τον τόπο του είναι, μεταξύ άλλων, οι πόλεμοι, η τρομοκρατία, η έλλειψης ασφάλειας, η φτώχεια, η πείνα. “Η Ευρώπη φάνταζε ως Γη της Επαγγελίας για τους μετανάστες και πρόσφυγες αλλά τώρα μόνο ντροπή προκαλούν οι εικόνες στην Ειδόμενη  ή τα κέντρα φιλοξενίας που μετατράπηκαν σε κέντρα κράτησης ” πρόσθεσε ο κ.Παπαδάκης.

Τέλος, ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η ανέγερση τειχών στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης και να αντικατασταθούν οι ανοργάνωτες, παράτυπες και επικίνδυνες μεταναστευτικές ροές με οργανωμένες, ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για όσους δικαιούνται διεθνή προστασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button