Greek Reports (Ελληνικά)

Ποιος ενεργεί με γνώμονα το εθνικό συμφέρον;

Costas Mavrides 1 A Portrait fbΠρόσφατα επισκέφτηκαν την Κύπρο δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο Πιτέλλα, Πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (συμμετέχουν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ) και ο  Σουλτς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέτοιες επισκέψεις επαναφέρουν στο προσκήνιο τα διάφορα  συμφέροντα αλλά και την επαίσχυντη παρέμβαση ευρωπαίων στο δημοψήφισμα στο Σχ. Ανάν το 2004.

Πρωτεργάτης ο περιβόητος Επίτροπος Φερχόιγκεν, κατόπιν έμμισθος της Τουρκίας. Τότε, με εκβιασμούς και με επαίσχυντες χρηματοδοτήσεις «Μη Κυβερνητικών Οργανισμών» (που ξεφύτρωναν όπως τα μανιτάρια) και πρόθυμους εγχώριους εισπράκτορες, με εκδόσεις «μελετών», βιβλίων, ραδιοφωνικών εκπομπών… όλα στρατευμένα για να πειθαναγκαστεί ο κυπριακός ελληνισμός να πει το «ΝΑΙ». Εντελώς διαφορετική είναι η σημερινή στάση της ΕΕ προς το ελεύθερο δικαίωμα των Βρετανών να αποφασίσουν στο επικείμενο δημοψήφισμα χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση. Το αυτονόητο αυτό δικαίωμα, που επιβάλλεται από τους κανόνες δικαίου της ΕΕ, η τότε ηγεσία της ΕΕ δεν αναγνώρισε στον κυπριακό ελληνισμό.

Στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (δεύτερη μεγαλύτερη) υπάρχουν παγιωμένες θέσεις που  διαμορφώθηκαν προ καιρού με εκφραστές ευρωβουλευτές (Άγγλους, Ολλανδούς κ.ά.).  Οι παγιωμένες θέσεις και συμφέροντα, δεν αλλάζουν εύκολα, αλλά η στάση του Πιτέλα, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είναι έκδηλα διαφορετική προς το θετικό. Ζήτησε από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο, με ρητή αναφορά στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατ΄επανάληψην, ζήτησε λύση στην Κύπρο ε βάση τις αρχές και αξίες της ΕΕ, που όλοι γνωρίζουμε το πολιτικό  περιεχόμενο της φράσης. Οι δηλώσεις Σουλτς κινήθηκαν σε άλλη γραμμή και επικεντρώθηκαν στην επανένωση της Γερμανίας, με παραλληλισμό για την Κύπρο, χωρίς αναφορά στην αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τερματισμό των παρανομιών της Τουρκίας, όπως αλλεπάλληλα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά με προτροπή στους Ε/κ και Τ/κ νέους να ερωτευτούν μεταξύ τους για να επανενωθεί … και η Κύπρος. Ο Αβ. Νεοφύτου (ΔΗΣΥ) έμεινε ικανοποιημένος για τα «ξεκάθαρα μηνύματα» όπως χαρακτήρισε τις δηλώσεις Σουλτς, αλλά για τις θετικές δηλώσεις του Πιτέλλα δεν είπε λέξη. Προφανώς, στεναχωρήθηκε που θέσεις μας (ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ) αντανακλώνται σε ευρωπαικό επίπεδο. Άλλωστε, με το σκεπτικό Αβ. Νεοφύτου, ο Πιτέλλα … «δεν θέλει λύση»!  Το θλιβερό είναι που  ο Αβ. Νεοφύτου θεώρησε ευκαιρία να ειρωνευτεί το έργο των δύο ευρωβουλευτών (ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ) που συμμετέχουν στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών επειδή ο Σουλτς προέρχεται από την ίδια Ομάδα! Φυσικά, γνωρίζει πως στην Ομάδα που συμμετέχει ο ΔΗΣΥ, υπάρχουν πασίγνωστοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «πρεσβευτές» του Ερντογάν και Τουρκίας (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε ονόματα), αλλά χωρίς ευθύνη των Κυπρίων συναδέλφων ή του ΔΗΣΥ.

Ως Κύπριοι ευρωβουλευτές θέτουμε υπεράνω κομματικών επιδιώξεων το συμφέρον της Κύπρου στην πράξη και θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε ελλείψεις και κενά της Κυπριακής Κυβέρνησης, όπως επιβάλλει το εθνικό συμφέρον παρά τις πολιτικές μας διαφορές. Αυτό είναι  αδιανόητο για τον Αβ. Νεοφύτου… Πως να αντιληφθεί τη συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία; Που να καταλάβει ότι γίνονται εμπιστευτικές συναντήσεις με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επειδή το εθνικό συμφέρον είναι υπεράνω!

Δεν αναμένουμε πολλά από ένα πολιτικό που πριν μερικά χρόνια επισκέφτηκε τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα επειδή τον θεωρούσε αξιόλογο αναμορφωτή και ισλαμοδημοκράτη. Αλλά δεν μπορεί να εμπλέκει τις προσωπικές ή μικροπολιτικές του επιδιώξεις, με τα σοβαρά θέματα που αφορούν την Κύπρο. Πάντως, γνωρίζουμε ότι αρκετοί δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και ενόψει βουλευτικών εκλογών. Εμπιστευόμαστε όμως την κρίση όλων των πολιτών ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδίως τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, ότι δεν ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές.

Παρεμπιπτόντως, στα πολλά που ο Αβ. Νεοφύτου πίστωσε στον Σουλτς είναι και δήλωση του πως «η Ευρώπη θα σταθεί δίπλα στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για την επανένωση». Που είδε τέτοια δήλωση; Που;

Σημείωση: Με την ευκαιρία της επετείου έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, αντλούμε δύναμη επειδή ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button