Greek Reports (Ελληνικά)

ENRON

Αρχές του 21ου αιώνα, η ανθρωπότητα συγκλονίζεται ξανά με τις «ανακατατάξεις» που συνέβησαν τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα.

Οι «ισχυροί» Λατίνοι και Ισραηλίτες προσπαθούν να ελέγξουν ξανά την υπόλοιπη υδρόγειο με τις ίδιες πρακτικές.

Σήμερα όμως τα μέσα επιβολής είναι πιο καταστροφικά, πιο απάνθρωπα, οι κατακτητές και κατακτημένοι είναι πληθυσμιακά περισσότεροι με μεγαλύτερο μίσος και με περισσότερη γνώση ο ένας για τον άλλον.

Το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα σημαδεύτηκε από την εμφάνιση της νέας θρησκείας, «οικονομία».

Οι δημιουργοί είναι πάλι οι λατινογενείς λευκοί δυτικοί. Εάν η νέα θρησκεία δεν σταματήσει να εξαπλώνεται θα είναι η καταστροφή του ανθρώπινου είδους επί της γης.

Οι λατινογενείς σταυροφόροι εκτός του ότι κατάστρεψαν το Βυζάντιο με ληστείες και βανδαλισμούς, δημιούργησαν το μεγάλο χάσμα των χριστιανικών δογμάτων, έδωσαν εδάφη και ηθικό στους τότε εχθρούς τους να κυριεύσουν αυτά που οι ίδιοι έδωσαν όρκο να προστατέψουν. Η γελοιοποίηση των ανθρώπινων αξιών (μητέρα αυτών είναι η Ελληνική φιλοσοφία και η λατρεία της ανατολικής χριστιανικής θρησκείας), η απομυθοποίηση των δημοκρατικών προτύπων, ο εξευτελισμός των «ισχυρών», ήλθε πάλι μέσα από τα σπλάχνα της νέας θρησκείας.

Τα φαινόμενα Enron και Αργεντινή είναι η πλήρης απογύμνωση των Η.Π.Α., η εμφάνιση της πραγματικής όψης του τέρατος που τρέφεται από τους πιστούς της νέας θρησκείας. Αυτοί που ακολουθούν πιστά το δόγμα της νέας θρησκείας στην πραγματικότητα είναι και η εύκολη λεία αυτής. Η λαϊκή ρήση «το χρήμα δεν έχει χρώμα, χώρα και σύνορα» επαληθεύτηκε από το ότι και τα θύματα της νέας θρησκείας δεν έχουν «χρώμα, χώρα και σύνορα».

Στις 16/10/2001, η Enron ανακοινώνει ότι έχει χάσει 618 εκ. $ στο τελευταίο τρίμηνο (7,8,9/2001) και έχει φουσκώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα κατά 1,2 δις. $, χρησιμοποιώντας (εδώ και πόσα χρόνια; ) τις pro forma sheets[1]  όπου αλλοιώθηκε η πραγματική εικόνα που θα εμφανίζονταν από το GAAP[2] χωρίς τις pro forma sheets.

Η επαλήθευση της αλήθειας των pro forma ήταν καθήκον των ορκωτών λογιστών, στην περίπτωσή μας η Arthur Andersen για την Enron. Όπως φαίνεται και από το παράδειγμά μας[Κοίτα σημ.1] οι ορκωτοί λογιστές χρειάζονται τουλάχιστον ένα οικονομικό έτος για να διαπιστώσουν τις ατασθαλίες. Η Enron για να δικαιολογήσει τους αναφερόμενους αριθμούς σε pro forma, δημιούργησε 900 κοινοπραξίες σ’ όλο τον κόσμο, και με συνεχόμενες (ίσως και εικονικές) δοσοληψίες κάλυψε «τα κενά». Οι ανάδοχοι αυτών των χρεογράφων ήταν οι Merill Lynch, First Union, Lehman Brothers, CSFB Citigroup, Deutsch Bank κ.α. Οι έμποροι χρημάτων βοήθησαν την Enron με το «αζημίωτο», την χρηματοδότησαν με ελαστικούς ελέγχους (στο 2000 δανείστηκε 4,26 δις.$ εκ των οποίων τα 290 εκ.$ ήταν ανεξόφλητα, στο 1999 δανείστηκε 3,5 δις.$), παράλληλα οι χρηματιστηριακές τους επιχειρήσεις θησαύρισαν από την καλπάζουσα μετοχή της Enron.

Η Arthur Andersen διέθετε το ελεγκτικό σύστημα που μπορούσε να ανιχνεύσει τα τεκταινόμενα, όμως προτίμησε να σιωπήσει. Οι ορκωτοί λογιστές συστηματικά (αρχές Νοεμβρίου 2001) αλλά και μαζικά (μέσα Ιανουαρίου 2002) συνέβαλαν στην καταστροφή εγγράφων, τα οποία ίσως ενοχοποιούσαν και αυτούς. Η Andersen στο 2000 εισέπραξε, 27 εκ.$ για μη λογιστικές υπηρεσίες και μόνο 25 εκ.$ από υπηρεσίες λογιστικών ελέγχων.

Τι έκανε το κράτος;

Η Enron ήταν η κύρια επιχείρηση χρηματοδότης προεκλογικών αγώνων. Είχε χρηματοδοτήσει τον προεκλογικό αγώνα 41 γερουσιαστών και 117 βουλευτών Ρεπουμπλικάνων και 29 με 71 των Δημοκρατικών αντίστοιχα. Η οικονομική βοήθεια που έδωσε σε κόμματα από το 1996 μέχρι το 2000 ανέρχεται σε 4,63 εκ $ (βλ. πίνακα). Μέσα σε αυτούς ο πρόεδρος Bush, ο αντιπρόεδρος Τσένι, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Άσκροφτ και ο Υπουργός Εμπορίου Ντον Έβανς.

Οι πρώτες μηνύσεις ήλθαν από τους απολυθέντες εργαζόμενους, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι «η λατρεία της νέας θρησκείας» ήταν και η πλήρης καταστροφή τους. Οι λογαριασμοί 401(k)[3] , είχαν πατώσει, ο κόπος τους είχε γίνει μέρος του εξαφανισθέντος κεφαλαίου της ίδιας της επιχείρησης, που τους άφηνε στο δρόμο χωρίς δουλειά !,  χωρίς σύνταξη !,χωρίς ασφάλεια !.

Όταν οι καταγγελίες «καταστροφή πολύτιμων πληροφοριών» ήλθαν στην δημοσιότητα, από τις 8/1 μέχρι τις 11/1 ο εισαγγελέας του Χιούστον (έδρα της Enron) Μάικλ Σέλεμπι και άλλοι εισαγγελείς σταδιακά αυτοεξαιρέθηκαν από την υπόθεση με την αιτιολογία ότι είχαν «οικογενειακές σχέσεις» με άτομα της Enron. Μέχρι τις 23/1, δόθηκε πολύτιμος χρόνος σε ορκωτούς και στελέχη να αποτελειώσουν μαζικά τα ίχνη ενοχής τους, όπου την υπόθεση ανέλαβε η κεντρική εξουσία και το FBI μπαίνοντας στα κεντρικά της  Enron και κατάσχοντας τα εναπομείναντα έγγραφα.

Ο Ντικ Τσένι, πρόσωπο- κλειδί «απέδρασε» για περιοδεία στη Μέση Ανατολή. Ο Κένεθ Λέι πρόεδρος της Enron, στις 4/2 αρνήθηκε να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή του Κογκρέσου.

Από την μία οι 20.000 εργαζόμενοι (που τους απαγορεύτηκε να πουλήσουν τις εταιρικές μετοχές που διέθεταν όταν ήταν 90 $ άλλα τους επιτράπηκε μόνο όταν είχε πέσει σε 0.26 $) που έχασαν τα πάντα τους, από την άλλη τα στελέχη και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που εισέπραξαν 1,1 δις. $, από την πώληση των μετοχών που είχαν στην κατοχή τους (πριν αντιληφθούν οι πολλοί το κακό). Ξεκινώντας από το 2000 ! η ονομαστική αποκομιδή ανέρχεται:

  • Πρόεδρος εταιρείας 38 εκ. $. (ο φίλος Kenny Boy, όπως τον αποκαλεί ο πρόεδρος Bush).
  • Διευθύνων σύμβουλος 63 εκ. $.
  • Πρώην διευθύνων σύμβουλος (αποχώρησε 15/8/2001) 15 εκ. $.
  • Από σεβασμό στον «αυτοκτονημένο» αντιπρόεδρο Clifford Baxter, δεν ανακοινώθηκε η αποκομιδή του.

Οι εργαζόμενοι δεν πείστηκαν μόνο από τις διαβεβαιώσεις της διεύθυνσης, αλλά παγιδεύτηκαν και από τις μεγάλες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις των Η.Π.Α. (οι «μάγοι» ή οι «ιερείς»)όπως η Salomon Smith Barney (αρχές Νοεμβρίου πρότεινε την μετοχή ως “buy”), Credit Suısse Fırst Boston, Merrill Lynch, Goldman Sachs (στέλεχος της David Fleiser συνιστούσε στους επενδυτές την αγορά της μετοχής της 17/10), Morgan Chase, Lehman Brothers (στέλεχος της Richard Gros θεωρεί την μετοχή ευκαιρία προς αγορά όταν η τιμή της είχε πέσει σε 0,90 $).

Τα γεγονότα μας διδάσκουν τι είναι η «άκρα φιλελεύθερη οικονομία» και τα αποτελέσματα της «νέας θρησκείας» που δημιούργησε. Αναρωτιόμαστε :

  • Εάν έπεφτε η Enron πριν από τους δίδυμους πύργους, ο Bush και η κυβέρνησή του θα έμεναν όρθιοι;
  • Κατά πόσο οι Η.Π.Α. θα διατηρούσαν αυτή την ψύχραιμη και ενωμένη όψη τους;
  • Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ Enron και γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου;
  • Σήμερα είναι αποδεδειγμένο ότι το 1,8 % (βλ. πίνακα) των οικονομικών αποτελεσμάτων των Η.Π.Α. είναι ψευδή, εάν προσθέσουμε την αποδοχή λανθασμένων αποτελεσμάτων της Computer Associates, των διογκωμένων (φουσκωμένων) αποδόσεων των λογαριασμών 401(k) της IBM, εάν πιστέψουμε έστω και λίγο τα κουτσομπολιά περί φουσκωμένων αποτελεσμάτων των TYCO, PNC, CISCO, δεν μας μένει παρά να πιστέψουμε ότι ο οικονομικός γίγαντας είναι μόνο ένας «νταής» με πυρηνικά . Η δημοσιοποίηση της οικονομικής αλήθειας τον κάνει πιο επικίνδυνο;
  • Ποια είναι η θέση της Ενωμένης Ευρώπης;

Οι μεν πρώτες δύο ερωτήσεις είναι ρητορικές, για τη δε τρίτη δεν περιμένουμε καμία απάντηση από ένα κατεστημένο το οποίο έθαψε το φάκελο δολοφονίας ενός ευρέως αποδεκτού προέδρου του στα άδυτα της ιστορίας.

Την τελευταία ερώτηση αναλαμβάνει να απαντήσει η Προεδρία της Ελλάδος.

Φοβάμαι, ότι αυτοί που ξέχασαν τις ρίζες τους, θα είναι και πάλι απλοί διαχειριστές.

  • Αθήνα 1/4/2002

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button