Greek Reports (Ελληνικά)

Νέοι Ορίζοντες : Αναγκαία η θεσμοθέτηση Επιστημινικού Κέντρου

Από το 1996 οι ΝΕΟ είχαν εντοπίσει τα αδιέξοδα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το Κυπριακό και ιδιαίτερα στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου

Γι’ αυτό είχαν από την ίδρυσή τους προτείνει τη σύσταση ενός θεσμοθετημένου Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής στο οποίο να έχουν συμβουλευτικό ρόλο ανεξάρτητοι επιστήμονες που θα τροφοδοτούν την πολιτική ηγεσία με την τόσο απαραίτητη τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα αδέσμευτη άποψη.

Αποτελεί ένδειξη μιας θλιβερής έλλειψης σύγχρονης αντίληψης για τη διαχείριση του εθνικού μας θέματος το γεγονός ότι η πρόταση αυτή δεν υποστηρίχτηκε από άλλες δυνάμεις πλην της ΕΔΕΚ η οποία περιέλαβε τη γνωστή εισήγησή της για το Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής στην Πρόταση Ενότητας και Προοπτικής.

Στα πλαίσια αυτά, οι ΝΕΟ έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Κέντρου Τεκμηρίωσης, Ερευνών και Μελετών ως του επιστημονικού βραχίονα του Συμβουλίου.

Το πλαίσιο αυτό δεν συγκρούεται με οποιεσδήποτε συνταγματικές πρόνοιες και εξουσίες. Σύμφωνα με αυτό, το Κέντρο θα διευθύνεται από Διοικητικούς Συμβούλους επιστήμονες – καθηγητές με ειδικότητα στα θέματα Διεθνών Σχέσεων, Συνταγματικού Δικαίου, Πολιτικών, Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών και Τεχνολογίας. Θα απασχολεί, πρόσθετα, συνεργάτες ερευνητές και δημοσίους υπαλλήλους με απόσπαση.

Αντικείμενο εργασίας θα είναι οι τομείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τουρκίας, Μέσης Ανατολής, Ρωσίας, ΗΠΑ και των Ομοσπονδιακών Συστημάτων και Συνταγμάτων. Το Κέντρο θα έχει συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα, ιδιαίτερα με τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του τόπου μας.

  • Γραμματεία Επικοινωίας 21/05/1999

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button