Greek Reports (Ελληνικά)

Στις ρίζες του Μακεδονικού, του Κυπριακού και του Αρμενικού Ζητήματος

Εσπερίδα

140 χρόνια από το Συνέδριο του Βερολίνου:

 Στις ρίζες του Μακεδονικού, του Κυπριακού και του Αρμενικού Ζητήματος

στο Σπίτι της Κύπρου

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 το Κέντρο Ελληνο-Αρμενικών Μελετών πραγματοποίησε, στο Σπίτι της Κύπρου, επιστημονική εσπερίδα με θέμα, 140 χρόνια από το Συνέδριο του Βερολίνου: Στις ρίζες του Μακεδονικού, του Κυπριακού και του Αρμενικού Ζητήματος.

Ulex 2bΤους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Μαρία Παναγίδου και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον κ. Λουκά Αξελό, Δρα Ιστορίας, συγγραφέα ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό των εργασιών της εσπερίδας.

«Η ακριβής και όχι η περίπου γνώση της ιστορίας, και δει της δικής μας ιστορίας, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ερμηνεύσουμε το παρόν και να δημιουργήσουμε τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν μια στοιχειώδη πρόβλεψη για το μέλλον» σημείωσε στην εισαγωγή του ο κ. Αξελός.

Ο κ. Σπυρίδων Πλουμίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέπτυξε το θέμα, «Το Συνέδριο του Βερολίνου, τομή στην ευρωπαϊκή πολιτική, τροπή του Μακεδονικού Ζητήματος».

Ο κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για «Το Συνέδριο του Βερολίνου με το βλέμμα του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης».

Η εισήγηση του συγγραφέα και Γραμματέα του Κέντρου Ελληνο-Αρμενικών Μελετών κ. Ιωσήφ Κασσεσιάν, ήταν «Η γέννηση ενός έθνους, οι Αρμένιοι στο Συνέδριο του Βερολίνου».

«Ένα κάλεσμα στα όπλα, η προοπτική της ένοπλης προβολής των αρμενικών εθνικών αιτημάτων μετά το Συνέδριο του Βερολίνου» ήταν το θέμα της ομιλίας της εκδότριας της επιθεώρησης ΖΑΜ (Μόσχα), Επίκουρου Καθηγήτριας στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας κ. Άννας Γκιβαργκιζιάν.

Η Νομικός, μέλος της Σ.Ε. της Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ. και του Δ.Σ. του Σ.Σ. Δικηγόρων Ελλάδος κ. Αθανασία Φωτιάδη, στην εισήγησή της εστίασε στις «Ηθικές, νομικές και πολιτικές παραμέτρους της Σύμβασης της Κύπρου (1878)».

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις και ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button