Greek Reports (Ελληνικά)

Συντονιστής

Επιτροπή των Δέκα για την Κύπρο, σε συνεργασία με την Επιτροπή Αλληλεγγύης με την Κύπρο Σ.Ε.Υ.Α.ΕΚ / ΣΑΚ

Συντονιστής

Ημερίδα για το Κυπριακό

Πολεμικό Μουσείο, 9 Ιανουαρίου 2017

Ανακοπή της αυτοκαταστροφικής πορείας στο Κυπριακό

Cy logo 1a Klearchos 27 12 2016Συζήτηση των ιδιαίτερα ανησυχητικών εξελίξεων στο εθνικό θέμα

Συμπέρασμα

Στην καταληκτική εισήγηση που μόλις ακούσαμε, ο καθηγητής κ. Κασιμάτης τόνισε την σημασία που έχει η κρατική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν θέλαμε, τώρα, να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από τα όσα ειπώθηκαν κατά την σημερινή ημερίδα, αυτό θα μπορούσε να είναι το εξής.

Επί 43 χρόνια, οι ηγεσίες Κύπρου και Ελλάδας προσπαθούν, υποτίθεται, να διερευνήσουν αν η αποδοχή παραβιάσεων πάγιων διεθνών κανόνων είναι δυνατόν να οδηγήσει σε τέτοια συμφωνία με την ηγεσία της Τουρκίας που να επιτρέψει την απρόσκοπτη παραμονή και κυριαρχία των Κυπρίων στα πατρογονικά τους εδάφη.

Μετά τις εμπειρίες τόσων ετών, κανείς δεν επιτρέπεται να προσποιείται ότι δεν βλέπει πως αυτή η τακτική είναι αδιέξοδη.

Άρα είναι αναγκαίο η Κύπρος και η Ελλάδα να βασίσουν στην αλήθεια τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν και δέχονται να αντιμετωπίζεται το Κυπριακό.

Και η αλήθεια είναι ότι όσα η τουρκική άρχουσα τάξη επιβάλλει στην Κύπρο, δηλαδή η κατοχή, η εθνοκάθαρση, ο εποικισμός, το κατοχικό κρατικό μόρφωμα, η πολιτιστική μεταβολή των κατεχομένων, όλα αποτελούν παραβιάσεις γενικών άρχων του Διεθνούς Δίκαιου και συγκεκριμένα: της αρχής της μη χρήσης βίας, των αρχών της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της ισονομίας (της κυρίαρχης ισότητας) των κρατών, της αρχής της μη επέμβασης στις εσωτερικές τους υποθέσεις, των αρχών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και της αρχής της τήρησης των συμφωνημένων, αφού η τουρκική συμπεριφορά στην Κύπρο συνιστά παραβίαση και αυτής ακόμα της Συνθήκης «Εγγύησης» του 1960.

Βέβαια, η ίδια η Συνθήκη «Εγγύησης», όπως και η Συνθήκη «Συμμαχίας», καθώς και οι βάσεις, οι κατασκοπευτικές εγκαταστάσεις, η όλη στρατιωτική παρουσία της Βρετανίας στο νησί παραβιάζουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αρχή της ισότητας των κρατών.

Επιπλέον, όσα η τουρκική ηγεσία διαπράττει στην Κύπρο (με την ανοχή και της Βρετανίας) στοιχειοθετούν και διεθνή εγκλήματα από τα οποία έχει υποφέρει και εξακολουθεί να υποφέρει ο κυπριακός λαός: Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι.

Εγκλήματα, που ρίχνουν βαρειά την σκιά τους στην περιοχή, επηρεάζοντας αρνητικά και τους άλλους λαούς, του τουρκικού περιλαμβανομένου.

Cy divided Gr map 1a denxexno LLLLΕίναι δια κοινού οφθαλμού φανερό πως ο τελικός σκοπός των Τούρκων κρατούντων είναι η εκδίωξη των Κυπρίων από την Κύπρο και η προσάρτησή της στην Τουρκία.

Αν δεν εφαρμοσθούν στην Κύπρο οι γενικές αρχές του Διεθνούς Δίκαιου και αν δεν εκλείψουν οι συνέπειες των τουρκικών διεθνών εγκλημάτων, οι Κύπριοι, αργά ή γρήγορα, θα αναγκασθούν να εκπατρισθούν, όπως ήδη το έχει πράξει μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων, υπό την πίεση των κατοχικών στρατευμάτων και του εποικισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button