Greek Reports (Ελληνικά)

Αμμόχωστος – Ζητιανεύουσα αντί Βασιλεύουσα

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης για την αντικατοχική πορεία της Αμμοχώστου που πραγματοποιήθηκε την 1/8/2016, αναφέρθηκε στην επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της και εξέφρασε  το . . .  παράπονο ότι «το θέμα, αν και αποτελεί Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ούτε καν συζητείται» και διατύπωσε την άποψη ότι «σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες – και τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα όσο κάποιοι θα ήθελαν να παρουσιάσουν- το θέμα της Αμμοχώστου θα πάει πίσω . . .»

Εξέφρασε επίσης  τον φόβο ότι «η μείωση της έντασης όσον αφορά το θέμα της Αμμοχώστου μπορεί να μας στοιχίσει αργότερα πολύ ακριβά.»

Έχει απόλυτο δίκαιο ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου στα όσα διατυπώνει αλλά και στα όσα καταλογίζει σε όλους τους αρμοδίους για τον παραμερισμό των σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε. τα οποία προνοούσαν ρητώς την υποχρέωση της τουρκίας να επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και όπως διατυπωνόταν σαφώς στο σχετικό Μ.Ο.Ε. το οποίο ουδέποτε τέθηκε επιτακτικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την Ε/Κ πλευρά τόσο σε επίπεδο Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και σε επίπεδο διαπραγματευτών.

Θεωρώ χρήσιμο αλλά και σημαντικό για την ιστορία να αναφέρω ότι ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης ενημερώνοντας την αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αλέξη Γαλανό – στην οποία συμμετείχα και εγώ – σε συνάντηση που έγινε στο Γραφείο του στις 4/8/2015 (πριν ακριβώς ένα χρόνο) είπε ότι «η Τουρκοκυπριακή πλευρά αρνήθηκε επίμονα να συζητήσει την επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου ως ΜΟΕ , αντιπροτείνοντας ότι το θέμα της Αμμοχώστου θα συζητηθεί στο κεφάλαιο του εδαφικού και μέσα στα πλαίσια της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού».

Είχα τότε εκφράσει τις έντονες ανησυχίες μου,  τόσο κατά τη συνάντηση με το διαπραγματευτή όσο και ενώπιον της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου διατυπώνοντας τον φόβο ότι η εξέλιξη αυτή θα ενταφιάσει οριστικά την προοπτική εφαρμογής του Μ.Ο.Ε. για την Αμμόχωστο αλλά και την οριστική απώλεια της πόλης σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ιδιαιτέρα στην πτυχή του εδαφικού.

Όμως ο κ. Γαλανός ατυχώς και αδίκως εκώφευσεν, εξουδετερώνοντας κάθε συζήτηση για δυναμικότερη παρέμβαση για ανατροπή της τουρκικής στρεψοδικίας και υπαναχώρησης αναφορικά με το Μ.Ο.Ε. για την επιστροφή – κατ’ αρχάς – του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου και τη μετέπειτα διεκδίκηση της εφαρμογής του Ψηφίσματος 550/1984 και του 789/1992 που προβλέπουν την επιστροφή ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ στους νόμιμους κατοίκους της.

Κατά την καθιερωμένη αντικατοχική εκδήλωση της Αμμοχώστου που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 6/8/2016 ,  ο Κυπριακός λαός – αλλά και ιδιαίτερα οι Αμμοχωστιανοί – θα αναμένουν να ακούσουν από τον επίσημο ομιλητή της εκδήλωσης, ο οποίος – κατά μια πολύ χρήσιμη συγκυρία – θα είναι ο αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, να εξηγήσει πώς η Αμμόχωστος από προμετωπίδα του αγώνα για επιστροφή κατάντησε ένας θλιβερός ουραγός των πολιτικών εξελίξεων.

Θα αναμένουν επίσης από τον ανώτατο εκλελεγμένο άρχοντα της πόλης τους, το Δήμαρχο Αλέξη Γαλανό να αιτιολογήσει  πώς η όμορφη, ένδοξη και περήφανη πόλη τους,  που ο ποιητής πολύ εύστοχα απεκάλεσε κάποτε Βασιλεύουσα, έχει καταντήσει μια θλιβερή σκιά, μια ζητιανεύουσα πόλη μέσα στην εγκληματική ανεπάρκεια των χειρισμών και των παραλείψεων όλων των αρμοδίων. Και ας μην προσφύγουμε πάλι στην προσφιλή  μας διατύπωση ότι φταίει η τουρκική αδιαλλαξία και καθόλου εμείς !!!

  • Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου

(Κίνημα Αλληλεγγύης)

Υ.Γ. Σε μια από τις πολλές «εκδηλώσεις» που πραγματοποιήθηκαν στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην Παλαιά Αμμόχωστο, ο εκπρόσωπος των Τ/Κ παρέδιδε το κλειδί της εκκλησίας  στο Δήμαρχο Αμμοχώστου, δηλώνοντας με στόμφο ενώπιον των διεθνών και τοπικών Μ.Μ.Ε. ότι η εκκλησία ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.

Τώρα έχουμε χάσει μαζί με το κλειδί, τόσο την εκκλησία μας όσο και τη χαμένη μας αξιοπρέπεια που έγινε παιγνίδι στα χέρια της τουρκικής προπαγάνδας.

Για να αναζητούμε σήμερα υπαίτιους και ενόχους για την τραγική ιστορία της Αμμοχώστου που εγκαταλείφθηκε προδομένη τον Αύγουστο 1974 και χάθηκε μέσα στις μικροπολιτικές και τους ασύγγνωστους χειρισμούς όλων των αρμοδίων.

Η αγωνιώδης προειδοποίηση του Αλέξη Γαλανού για «κίνδυνο οπισθοδρόμησης του ζητήματος των Βαρωσίων σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες , διατυπώθηκε με καθυστέρηση ενός ακριβώς έτους από την ενημέρωση του διαπραγματευτή μας Ανδρέα Μαυρογιάννη

Η ομολογία αυτή δεν απαλλάσσει τον Δήμαρχο Αμμοχώστου για  τις ευθύνες της σιωπής του ούτε και για την αδράνεια την οποία επέβαλε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης μας .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button